keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Osaatko sanoa mistä ja milloin kuvattu?


Kaikki samasta paikasta ja Vaasassa, kyllä, vesitornista? Ei, - se näkyy alimmassa kuvassa. Kesäkuvia, kyllä, mutta mikä on kuvausvuosi?
Nämä neljä panoraamakuvaa on kuvannut Kari Saha. Hän on syntyperäinen vaasalainen, hän on työskennellyt luokanopettajana vuodesta 1995. Digivalokuvaaminen ”vei mukanaan” kun vanhanajan järkkäri vaihtui digikameraan vuonna 2004. Hän on erinomaisen hyvä luontokuvaaja, mm. lintulajeja on kuvattuna huima määrä. Kari voitti viime keväänä asukasyhdistyksemme TALVINEN VAASA 2010 valokuvakilpailun ns. luomusarjan eli muokkaamattomien kuvien sarjan teoksellaan ”Sisäpiha”. (Kaikki palkitut työt ja tuomareiden perustelut ovat edelleen nähtävillä kotisivuillamme. Katso tämän blogin linkki VKAryICVrf)
Näitä yllä olevia näkymiä on mielenkiintoista verrata omiin muistikuviin Vaasasta, vuosikymmenien kuluessa tapahtuneisiin kaupunkikuvan muutoksiin. Itselläni muistoja ja valokuviakin Vaasasta on 1980-luvun alkupuolelta lähtien.
Tälle blogisivulle etsitään julkaistavaksi lähinnä kuvapareja, joissa esitetään rinnakkain samasta kohteesta eri aikoina otettuja valokuvia. Siis paikan tulee olla suurin piirtein sama, mutta tapahtumat, tilanteet, kellon- ja vuodenajat saavat vaihdella. Myös aivan pienet yksityiskohdat niin rakennetussa kuin luonnonmaisemassakin voivat olla paljon kertovia. Myös ihmiset ovat kiehtova aihe, ainakin muoti ja kaikenmaailman tavarat muuttuvat sellaisella vauhdilla, että tulevaisuutta on kenenkään mahdotonta ennustaa.
Muutokset eivät sellaisenaan ole hyviä tai huonoja, arvostukset tulevat meistä itsestämme. Siksi on tärkeää kuunnella muiden ajatuksia ja tulla myös itse kuulluksi.
Valokuvat ”osaavat puhua” – kertoa omalla karulla kielellään juuri siitä ainutlaatuisesta ”sekunnin sadasosasta”, jonka kuvaaja on halunnut ikuistaa. Nykypäivän digitaaliset valokuvat tulevat ainakin määrällisesti hukuttamaan alleen vanhanajan paperikuvat. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei kuvan merkittävyys ja arvo ole kiinni laitteista tai materiaaleista. Aika näyttää, mitkä tekotavat ja materiaalit ovat esim. säilyvyyden kannalta lopultakin parhaat.
Nyt siis rohkeasti etsimään ja kuvaaman kuvapareja, - vanhaa ja uutta rinnakkain!
Ai niin, nuo Kari Sahan panoraamakuvat on kuvattu Vaasan kirkon eli Pyhän kolminaisuuden kirkon tornista 10.9.2008.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...