tiistai 1. maaliskuuta 2011

Kaupunki muuttuu – säilyykö mikään ennallaan?

Wasaborgin takapihalla on ollut ”vaikka mitä”. Alueelta inventoidut kasvit kertovat oman tarinansa, josta kukaan ei kait enää tahdo kuulla kerrottavan?
Folkhälsan aloittaa alueen uudisrakentamisen lähiaikoina. Entä tuleeko myös Wasaborgin taloon muutoksia, uutta ullakkorakentamista ainakin on suunniteltu?Yksittäinen rakennus on arkkitehdin tai jonkun muun ammattilaisen suunnittelema, tiettyyn aikaan, paikkaan ja tarkoitukseen tehty, tilan ja toiminnan ”kuori”, enemmän tai vähemmän laatikkomainen, muotojen, värien, materiaalien, rakenteiden sekä erilaisten henkisten arvojen ilmentymä.
Rakennukset eivät ole ikuisia. Rakennusmateriaalit kestävät aikaa vain rajallisesti, samoin ns. ajanhenki välittyy uusille sukupolville aina jollain tavoin muuntuneena.
Kuka siis saa, tai kenen pitää puhua ja toimia esim. vanhojen rakennusten säilyttämisen ja suojelemisen puolesta? Arkkitehti, jos hän vielä on elossa ja voimissaan, haluaa useimmiten, että häntä kuullaan taloa saneerattaessa tai sitä muutettaessa jollain tavalla.
Entä päättävätkö rakennuksen omistajat, asukkaat, käyttäjät, vai poliitikot, vai kenties virkamiehet mitä kulloinkin on järkevää, taloudellista, laillista, eettisesti ja moraalisesti oikein tehdä, kun rakennusta uhkaa esim. taloudellisen hyödyn tavoittelu kiinteistösijoittajien hakiessa lisärakentamisoikeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...