keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Kauppakeskuslaki meni läpi

Helsingin Sanomat (16.3.2011) kertoo eduskunnan hyväksyneen erikoistavarakaupan sijoittumista säätelevän lain äänin 125 – 24, äänestyksestä oli poissa 50 kansanedustajaa.
Suuret erikoistavaraliikkeet täytyy jatkossa sijoittaa kaupunkien keskustoihin tai ympäristöministeriön hyväksymän maakuntakaavan osoittamiin paikkoihin. Eduskunta on siis hyväksynyt maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen, joka vie kunnilta oikeuden sijoittaa vapaasti tilaa vieviä erikoistavarakauppoja, esimerkiksi huonekalu- ja autokauppoja. Tämä ympäristöministeri Jan Vapaavuoren ajama laki on siis saanut eduskunnassa vahvan tuen, myös oppositiolta. Esim. Sdp oli pääosin lain kannalla.
Tilaa vievät erikoistavarakaupat ovat jatkossa samanlaisen sääntelyn kohteena kuin suuret ruokakaupat ovat jo tänään. Maakuntakaavasta päättää maakuntavaltuusto, joka on alueen kuntien luottamushenkilöiden valitsema. Kaavan valmistuttua se pitää kuitenkin vielä vahvistaa ympäristöministeriössä, ja ministeri voi hylätä alemmalla tasolla hyväksytyn kaavan, mikäli kauppapaikat ovat ristiriidassa lain määräämän yhdyskuntarakenteen kehityksen kannalta.
Tämän lain tarkoitus on pitää kaupunkien keskustat elävinä ja elinvoimaisina, sekä torjua ilmastonmuutosta vähentämällä autoilun päästöjä.
Henkilökohtaisesti pidän nyt säädettyä lakia hyvänä, ja haasteena kaupunkien päättäjille. Kaupunkisuunnittelun asiantuntemus ja myös tavallisten ihmisten mielipiteiden herkkä kuunteleminen on oleellista, ei niinkään sellainen politikointi, jolla yritetään haalia kaikkea mahdollista kaupunkien ulkopuolisten liikenneliittymien yhteyteen. Kaupunkien elinvoima näkyy niiden sydämessä, miten liike-elämä ja ihmiset viihtyvät ydinkeskustassa, Vaasassa siis lähellä toria. Kaupunkisuunnitteluun toki liittyy paljon muutakin kuin kauppojen suunnittelua, ja ihmisten elämään kuuluu oleellisena osana myös muuta kuin kuluttaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...