perjantai 4. maaliskuuta 2011

Museovirasto vaatii entistävää otetta

Sanomalehti Pohjalainen (4.3.2011) kertoo vaasalaisten arvostamasta Kasarminalueesta. Taiteen perusopetukselle saneerataan uusia tiloja Kasarmi 11:een. Viime viikolla pidetyssä katselmuksessa Vaasan rakennustarkastaja Matti Karjanoja palautti rakennuslupahakemuksen kaupungin talotoimelle. Syynä olivat puutteelliset asiakirjat. Selvitykset nykylain vaatimista väestösuojista, joita vaaditaan myös peruskorjattaviin rakennuksiin, puuttuivat. Asia ei siis ainakaan nyt heti etene Vaasan rakennus- ja ympäristölautakuntaan.
Katselmuksessa mukana olivat myös museoviraston Maria Kurtén ja museotoimenjohtaja Katarina Andersson. Esiin oli tullut mm. kosteusvaurioita niin ylä- kuin alapohjassakin. Karjanoja lupaa uusien eristemateriaalien olevan ekologisia. Muovia ei rakennukseen sallita – peltikaton alle tuleva hengittävä kosteussuoja tosin on muovia.
Museoviraston lausunnossa muistutetaan, että kasarmin piha-alue on suojeltu asemakaavalla ja rakennussuojelulailla. Rakennusten ulkoasu, alkuperäinen huonejako sekä sisätilojen alkuperäiset ja historialliset rakennusosat on säilytettävä. Korjausten täytyy perustua kunkin rakennuksen historian ja piirteiden riittävään tuntemukseen. Niiden on oltava entistäviä.
Vaasan talotoimen rakennuttajapäällikkö Markku Ahola toteaa Pohjalaisessa; ”Talotoimi ei entistä, mutta säästää alkuperäistä sen kun voi”.

Heti tähän perään voi heittää kysymyksen. Onko kaupungin rakennusviranomaisilla ja päättäjillä selvillä missä mennään vanhojen ja korkeaa suojelustatusta omaavien puurakennusten ikkunaremonttien suhteen?
Koko kasarminalue, jonka ikkunat ovat kestäneet Venäjän vallan ja Suomen armeijan aikanaan tekemät säännölliset ja asianmukaiset korjaustoimet, ansaitsevat vielä tänäänkin parhaat ja aikaa kestävät saneeraustoimet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...