maanantai 21. maaliskuuta 2011

Vaasa eilen ja nyt – RAUTATIEASEMAVaasan rautatieasema. Postikortti vuodelta 1904.Sama paikka kylmänä pakkaspäivänä 19.2.2011 klo 12.
Kohteet kyllä tunnistaa samaksi, vaikka paikka ja rakennus ovat muuttuneet jossain määrin. Ylempi postikorttikuva on ehkä valokuvan perusteella tehty piirros, voisiko se olla esim. litografia? Valokuvan ottaminen samasta kohteesta tänään on ongelmallista, ainakaan koko rakennusta ei saa kerralla kuvaan. Edessä on niin paljon muuta, itse aihe on vaarassa jäädä toissijaiseksi. Onneksi kuitenkin aurinko paistoi niin, että asemarakennus sentään näkyy kuvassa.
Kumpikaan ylläolevista kuvista ei mielestäni kerro, että Vaasassa on ollut toimiva rautatieasema jo yli sata vuotta. Tästä historiasta, radan rakennusvaiheista, postijunista jne. olisi milenkiintoista saada kuulla tarinoita ja saada myös kuvia kaikkien nähtäväksi. Eli, jos tällaista materiaalia jollakin on, niin s-postia vaan minulle!
Otin kuukausi sitten muutamia kuvia asemalta, Vaasan rautatieaseman tämän päivän ilmeestä. Asemarakennus on muuttunut, vanhaa osaa on kunnostettu, ja siihen on liitetty kiinteästi yhteen tämän päivän vaatimuksien mukainen, uutta arkkitehtuurityyliä (arkkitehti Gerd Hytönen) edustava matkakeskus. Miten uusi ja vanha sopivat yhteen, siitä ei hirveästi ole keskusteltu. Minusta lopputulos on onnistunut, ja mahdollistaa, että ”kehitys kehittyy”, eli radan sähköistys voi edetä, ja tulevaisuudessa kenties Vaasan päärautatieasemalta pääsee jatkamaan vielä eteenpäinkin, Vaskiluotoon ainakin. Kenties jopa Myrgrundin kautta Sundomiin ja sieltä logistiikkakeskukseen ja lentoasemalle… Ideoida ja unelmoida voimme jo nyt, suunnitellakin, - toteutumien tosin voi viedä aikaa.

Onko Vaasan rautatieasema pääteasema? Mihin suuntaan ja minne asti sinun unelmissasi junamatka voisi jatkua? Olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksiasi, eli kommentoi vapaasti!

1 kommentti:

  1. Haluan että Vaasan rautatieasema on pääteasema ja sinne rakennetaan 2 seisaketta ja 2 rataa ja sähköistystyö alkaa.

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...