keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

C.J. HARTMANIN LIIKETALON KORKOKUVAT

Arkkitehti K.S. Kallion suunnitelman mukaan rakennettu Hartmanin liiketalo valmistui vuosina 1911 – 1913. Julkisivussa on taiteilija John Munsterhjelmin piirustusten mukaiset todella upeat korkokuvat. Kiveen hakatut taideteokset ovat veljesten Jaakko, Jussi, Aleksanteri ja Matti Harjunpään tekemiä.

Nämä uskomattoman hienot kiveen hakatut figuurit ym. muodot ovat nyt rakennusten kunnostustöiden valmistuttua hyvin katsottavissa julkisivussa Hovioikeudenpuistikon puolella ja myös Kauppapuistikon ja Hartmaninkujan puolella. Kannattaa nostaa katsetta ylöspäin, kun on kävelemässä Vaasan keskustassa.

Koko liiketalon kunnostus muutaman viime vuoden aikana on ollut valtaisa satsaus. Sadan vuoden iän ylittänyt arvorakennus on nyt ainutlaatuinen kulttuurihistoriallinen nähtävyys Vaasassa. Rakennuksen omistajat ja kunnostustyöt tehneet firmat ansaitsevat täydet pisteet!




Kuvat: AN, 20.8.2011





Kuvat: AN, 23.2.2018

Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

C.J. Hartmanin liiketalon korkokuvat 

Sijainti: Hovioikeudenpuistikko 15, Kauppatorin kulmassa. 

Taiteilija: John Munsterhjelm (1879 -1925) 

Kiveen hakanneet veljekset Jaakko, Jussi, Aleksanteri ja Matti Harjunpää. 

Liiketalo kohosi liikkeen silloisen toimitusjohtajan, konsuli Erik Hartmanin (1877 -1936) aloitteesta ja valvonnassa. 

Rakennuksen suunnitteli arkkitehti K.S. Kallio (1877-1966). 

Taustatietoja: 

Vaasa-lehdessä kirjoitti 31.7.1913 nimimerkki E.N-a (Eero Nelimarkka): 
”Kauppatorin puoleiseen pääkäytävän molemmin puolin seisoo, noin 3 metrin korkuista veistokuvaa. He kuvaavat työtä tai paremmin lepoa työn jälkeen. Mies ja nainen, seppä ja puutarhassa työskennellyt nainen -, seisovat siinä rauhallisina, ehkä ajatellen osaansa. Niiden luoja, John Munsterhjelm, on tehtävässään hyvin onnistunut. Se koristeellinen tyyli, mikä niissä on, jo herättää huomiota yksinkertaisilla ”kubistisilla” pinnoilla, saavuttaen kuitenkin ne muodot, missä on pysyttävä. Siis tekotapa on kerrassaan osuttu. Hakkaustyön harmaaseen kiveen on kiitosta ansaitsevalla tavalla suorittanut Myntin kivilouhimo täällä.”

”Harjunpään veljekset osallistuivat useimpien vuosisadan alkukymmeninä Vaasaan rakennettujen talojen koristelemiseen. He olivat taitavia nimenomaan ornamenttikakkureina.” 

”Suurentamisen kiviveistoksiksi teki Aleksanteri Harjunpään itse konstruoimallaan mallin suurennuslaiteella. Alkuperäiset 1/3 kokoiset korkokuvat olivat taiteilija John Munsterhjelmin valmistamia kipsimalleja.” 

Lainaus loppuu

Kirjan, josta yllä oleva lainaus on, kansissa on kuvattuina juuri nämä korkokuvat: etukannessa Puutarhassa työskentelevä nainen, ja takakannessa Seppä.


Muutamia kuvia vielä lisää, sekä rakennuksesta että muista ornamentti ym. kuvioista eri puolilta taloa.










Kuvat: AN, 23.2.2018



Jo yli sata vuotta nämä hiljaiset kivihahmot, mies ja nainen, ovat meitä ohikulkijoita seurailleet. Hekin ansaitsevat meidän katseemme, huomiomme - edes sen kerran, kun taas etsimme valomainoksia ym. kylttejä tästä liiketalosta löytääksemme oven haluamaamme liikkeeseen.




Kuvat: AN, 20.8.2011

Lue lisää

C.J. Hartmanin liiketalon ja yrityksen historiasta
https://www.hartman.fi/fi/hartman/historiaa/

Wikipediasta
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hartman_(yritys)

Ainakin nämä kaksi upeaa kirjaa on aiheesta tehty:

• Björn Hartman: Hartman 125 1862–1987, Kertomus kauppojen kaupasta. Vaasa Oy 1987.
• Paula Lindström: Hartman – 150 vuotta kaupankäyntiä, 2011.
 

 
Kuva AN

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä.Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta C. J. Hartmanin liiketalon korkokuvat netissä.

Suora linki kohteen fb-kommentointiin TÄÄLLÄ

Rojekti X = sivusto fb:ssa

https://www.facebook.com/rojektixon/
 
Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...