keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Päästiin Pohjalaisen keskiaukeamalle!

Eilisessä Pohjalaisessa 20.3. 2018 oli koko keskiaukeaman juttu allekirjoittaneen harrastuksesta, ”patsasbongauksesta”. Kirjoituksessa, eli toimittaja Juhani Laakson tekemässä jutussa, ja Minna Antilan kuvissa, tuotiin hienosti esiin myös hankkeen taustoja ja jatkotavoitteitakin.

Kiitos tästä lehdelle.

Rojekti X= hankkeen idea on tehdä tutuiksi, näkyviksi Vaasan patsaita, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Hanke on Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n pitkäaikainen projekti, jota allekirjoittanut on vetänyt vuoden 2017 alusta, ja joka jatkuu vielä ainakin tämän vuoden loppuun.

Tutustu ja lue Pohjalaisen digilehteä
https://www.pohjalainen.fi/digilehti

Linkki yllä mainittuun lehtikirjoitukseen (avautuu vain tilaajille)
https://www.pohjalainen.fi/tilaajalle/maakunta/el%C3%A4kkeell%C3%A4-olevan-opettajan-kulttuuriteko-kokoaa-blogiin-kuvat-ja-tiedot-vaasan-patsaista-ja-muistomerkeist%C3%A4-1.2572136Kuva: AN. 13.3. 2018. Palosaaren torilla, talvisena päivänä. Palasista kokonaisuus- yhteisötaideteos ja taustalla Merituuli.

Vaasassa on sen verran paljon patsaita ym. julkisia taideteoksia, että kun kuvaa kaupunkia, saattaa saada samaan kuvaan joskus useammankin taideteoksen.


Missä mennään nyt?

20 – 30 kohdetta tullaan vielä esittelemään. Tavoite on esitellä kaikki Vaasan alueelta löytyvät julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Mahdollisesti jo kesään mennessä. Kokonaismäärä tulee päätymään todennäköisesti noin 140 taideteokseen.

Kokonaislistaa päivitetään kuukausittain (nyt listalla on 110 kohdetta). Tätä listaa, linkkilistaa ko. teosten esittelyihin tässä blogissa, ei enää ole tarkoitus julkaista, ennen kuin se on ns. valmis. Keskeneräistäkin luetteloa olen kyllä halukas jakamaan, jos se jotakuta kiinnostaa. Tämä onnistuu, kun lähetät allekirjoittaneelle s-postilla pyynnön saada viimeisin päivitys luettelosta.

Toivon yhteistyötä, ja apua puuttuvien kohteiden selvittelyssä. Tekijäinoikeudellista syistä luettelon käyttö on sallittua vain ei kaupallisissa yhteyksissä esim. opetuskäytössä kouluissa.

Mahdollisuuksia edetä löytyy

Nyt kokoon kerätyistä materiaaleista, teksteistä, kuvista, linkkiverkostoista, on mahdollista jatkaa tämän päivän mahdollisuuksia hyödyntäen.

Yksi kiinnostava mahdollisuus on jakaa materiaalia esim. samanlaisella konseptilla, mitä Vaasassa ovat tehneet Folhälsan yhteistyössä kaupungin paikkatietokeskuksen kanssa.

Folkhälsanin yhteistyö Vaasan paikkatietokeskuksen kanssa on ollut uranuurtavaa, ja sitä kelpaa kyllä tässäkin mainostaa.

Katso esim. tämä ”virtuaalinen kävely”, mielestäni se on aivan loistava!

https://kartta.vaasa.fi/folkhalsan_torireitti/


Tiedonmuruset talteen

Vaikka tätä tehdään täysin vapaehtoisvoimin, into itselläni, ja uskon myös muilla minulle aivan oleellisia faktoja toimittaneilla tukijoillani, on edelleen rento, mutta määrätietoinen meininki päällä. Kyllä tästä hyvää tulee!

Jatketaan siis samaan malliin.

Koska Vähäkyrö on edelleen Rojekti X=:n kartalla ”valkoinen läiskä”, tehdään sinne retki, kuvaussafari toukokuussa. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan päiväretkelle, ja haluat kuvata siellä kohteita, tai kirjoittaa niistä löytyvää perusfaktaa patsasesittelyiksi, niin olet tervetullut mukaan!

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...