torstai 11. toukokuuta 2017

INKERI-PATSAS

Inkeri-patsas on vihitty käyttöön toukokuun 11. päivä vuonna 1955.

Osoite: Inkerinpuisto, Hietalahden mäki

Tekijä: Tea Helenelund- Suominen
Inkeri-patsaasta ensin tehty kipsimalli löytyy nykyään Vaasan keskussairaalan pääsisäänkäynnin aulasta.Inkeri-patsas on liikenteessä kuolleiden lasten muistomerkki. Se sijaitsee ns. Inkerinpuistossa Hietalahden mäessä moottoritien alkupään tuntumassa.

Patsaan on suunnitellut ja veistänyt kuvanveistäjä Tea Helenelund-Suominen. Patsasalueen kokonaissuunnitelman on laatinut piirustuksen opettaja, taiteilija, graafikko Tauno (Tanu) Manninen. Kivityöt on tehnyt Tmi Vaasan Hautakivi.


Patsas täyttää tänään 62 vuotta. Inkeritytön traagisesta kuolemasta auton yliajamana on tänään kulunut tasan 64 vuotta (vuonna 2017).


Muistomerkki on kaksiosainen: Pronssiin valettu luonnollisessa koossa (130 cm) oleva tyttö pitelee hellävaroin siipirikkoa lintua käsissään. Vieressä on 190 cm korkea punagraniittinen vaarallista risteystä osoittava liikennemerkki. Liikennemerkin sivuihin on kaiverrettu Vaasassa liikenneonnettomuuksissa surmansa saaneiden alle 15-vuotiaiden lasten nimet ja kuolinpäivät. Nimiä on 14. Teksti on latinankielinen: Protege crescentem parvis esto via tuta! (Suojele kasvua Turvaisaa tie pienien olkoon!) (Skydda de växande Säker sin väg de minsta må hava!)

Muistomerkki on yksityinen lahjoitus kaupungille. Vaasan Tyttölyseon vuoden 1961 ylioppilaat esittivät lakkiaispäivänään kaupunginjohtajalle anomuksen, että kyseinen puisto muutettaisiin Inkerin puistoksi, Ingers parken. Kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen kokouksessaan.

Patsaan ympäristöä on kunnostettu aika ajoin vuosien mittaan. Patsaan ympärillä on hieno istutus, perennaryhmä. Joitakin vuosia sitten puistokalustoa uusittiin ja lisättiin valopisteet portaiden ja perennaryhmän väliin. Suunnittelutyön teki viheraluehortomi Leila Roivainen kaupungin viheralueyksiköstä.


Patsaiden äänetöntä puhetta

Patsaat ”puhuvat”, muistuttavat meitä ohikulkijoita monesta asiasta. Mutta osaammeko me ihmiset kuunnella niitä – siinäpä se! Jatkuva kiireen tuntu ajaa meidät liian usein oleellisten totuuksien ohi.


Kuvat AN, Inkeri-patsas, 10.5.2017.

Kuvanveistäjä Tea Helenelundin henkilökohtaisena lähtökohtana hänen ryhtyessään tekemään tätä Inkeri nimistä patsasta oli suunnattoman koskettava traaginen tapahtuma.

”Patsas esittää nuorta tyttöä, jolla on pieni lintu käsissään, siipirikko, läheisellä moottoritiellä auton tönäisemäksi jäänyt vahingoittunut lintu. Tapaus on tosi, kyseessä ollut tyttö, Inkeri nimeltään, juoksi kesken leikin läheiseltä pihalta tielle pelastamaan lintua. Saatuaan linnun käsiinsä, syliinsä, tapahtui pahin mahdollinen – tyttö oli keskellä kaupunkiin päin tulevaa moottoritietä, eikä liian kovaa vauhtia tulleella autoilijalla ollut mahdollisuutta väistää – ja Inkeri itse jäi auton yliajamaksi, ja menehtyi saatuihin vammoihin. Vaasan uusi moottoritie koitui liian monen leikkivän lapsen kohtaloksi.”

Taidetta, kuten veistoksia tarvitaan välittämään eteenpäin monenlaisia asioita, myös voimakkaita tunteita, laidasta laitaan. Taiteen tekemisellä on aina erittäin suuri merkitys taiteilijalle itselleen. Jos teokset vielä avautuvat, onnistuvat puhuttelemaan yleissöä, esim. patsaan luokse tulleita, niin kyse on todellisesta, sukupolvelta toiselle merkityksellisestä taiteesta. Tea Helenelundin tuotanto on juuri tällaista, ehdotonta mestariluokkaa.Kuva: AN

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki -hanketta voi seurata myös facebookissa!

Ole mukana tietojen ja kuvien etsimisessä, järjestämisessä, ja  kommentoi, keskustele aiheesta Inkeri-patsas

TÄÄLLÄ

Tutustu Rojekti X= -hankkeen fb-sivuun! Tykkää ja seuraa hanketta!


https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä kattavasta tietoiskusta. Yli 40v Vaasassa asuneena vasta nyt sain oppia kokonaan tämän patsaan tarinan. Ja itkuksi meni...

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...