sunnuntai 7. toukokuuta 2017

LENTO

 

Veistos nimeltään Lento paljastettiin 7.5.1992.

Osoite: Variskan monitoimitalon sisäpiha

Tekijä: Asko Halme

Kuvat AN. Variskan koulun pihalta löytyy veistos, joka viettää tänään 25-vuotissynttäreitä.

 

Asko Halme (s.1931–2019) valmistui arkkitehdiksi Helsingin Teknillisestä Korkeakoulusta 1962. Työuraan kuuluvat arkkitehtitoimistoissa työskentelyn lisäksi työt Helsingin kaupunkisuunnittelussa 1970–1976, ja Vaasan kaupunginarkkitehdin virka 1976–1994.

Variskan monitoimitilan ja koulun lisäksi Asko Halme on suunnitellut Vaasaan Kirkkopuistikon virastotalon, Vaskiluodon satamaterminaalin, sekä useita päiväkoteja ja alakouluja.

Arkkitehti Asko Halmeen konstruktiivisia metalliveistoksia on useita Vaasassa. Ne ovat samaa kokonaisuutta hänen arkkitehtuurinsa kanssa, ne kuuluvat siis yhteen, täydentävät hienolla tavalla toisiaan. Muotokieli, värit, tilaratkaisut, ovat selkeästi tunnistettavaa, omaperäistä suunnittelua.

Lento teoksen luonnos on valmistunut jo 1991, mutta toteutus koulun pihalle valmistui vasta kevääksi 1992. Tiedon teoksen käyttöönotosta sain Variskan koululta sitä sieltä tiedusteltuani. Koulun arkistosta löytyi tämä lehtileike. Kiitoksia avuliaisuudesta!


Vappuna 2017 aurinkoisessa säässä, iltapäivällä, hiljaisella koulun pihalla oli hyvä hetki kuvata yksityiskohtia sekä kokoisuutta.


Kuvat: AN. 1.5. 2017


Lue lisää Asko Halmeen arkkitehtuurista, metalliveistoksista / elämänkerta

https://askohalme.wordpress.com/elamankerta/ 

 
Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voi seurata myös facebookissa! Tule mukaan tietojen etsimiseen, keräämiseen, kommentoi, keskustele aiheesta: Vaasan julkiset patsaat ja muistomerkit

https://www.facebook.com/rojektixon/

Suora fb-linkki 

TÄÄLLÄ

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

Sivua on päivitetty 16.1. 2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...