tiistai 2. toukokuuta 2017

Kun kiuru munii

Ihmeellinen luonto ympärillämme on taas heräämässä uuteen kasvukauteen. Toukokuu on täynnä ihmeteltävää, kunhan vaan päättää lähteä ulos, aistimaan, kokemaan luonnon tarjoamia pieniä ja suuria ihmeitä.

Kukaan meistä ei voi sanoa nähneensä jo kaikkea, tietävänsä edes aakkosia luonnon äärettömästä lajien ja ilmiöiden kaikkeudesta. Suomen toukokuisessa luonnossa on helppoa myös ymmärtää oma paikkansa, pienuutensa, suuremman kokonaisuuden osana.

Vanhassa Vaasassa Yxgärdenin lähimaastossa kukkivat jo muutamat kukat. Vaikka kevät on ollut kylmä, niin Vappuna alkoi aurinko jo hieman lämmittää. Tälle viikolle sääennusteet lupaavat lämmintä, ainakin muutamaksi päiväksi.


..

Kuvat: AN. 1.5. 2107 Yxgärden, Vanha Vaasa. Kuvissa näsiä, sinivuokko ja pystykiurunkannus.

Netistä löytyy nykyään helposti määrittelyapua, kun haluaa selvittää, mikä laji on kyseessä (kasvit, linnut, nisäkkäät, perhoset, kalat, sienet).

Kattavin Suomen luonnon lajien kuva- ja tietolähde on

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/

Lainaus: pystykiurunkannus

”Hyasintin näköisinä kukkivat kiurunkannukset työntyvät esiin talven jäljiltä paljaasta maasta varhain keväällä – samoihin aikoihin kun kiurut ilmestyvät maisemiin. Kansa on selvästi noteerannut tämän yhteyden jo antiikin aikaan antamalla kasville kiuruun viittaavia nimiä. Pystykiurunkannus kukkii, kun kiurut munivat, mutta ehtii kypsyttää siemenensä, ennen kuin kiurun jälkikasvu jättää pesänsä.”


Yxgärden Lainaus netistä (geokätkö sivulta)

”Innokas kasvienkeräilijä Anders Johan Dahl aloitti Yxgärdenin luonnonmukaisen puutarhakeitaan luomisen vuonna 1908. Hän hyödynsi kivisen tontin ominaisuuksia muovaten terasseja jättäen suurimmat kivenjärkäleet paikoilleen. Kivet, puut ja pensaat sijoitettiin muodostamaan erilaisia tiloja.
Dahl keräsi satoja kasveja Vaasan lähialueilta puutarhaan. Dahlin aikaan puutarha toimi koulupuutarhana ja myöhemmin Arne Appelgrenin perheen yksityispuutarhana 1980-luvun puoliväliin saakka. Tämän jälkeen puutarha on toiminut jälleen eräänlaisena koulupuutarhana eri koulujen pidettyä siitä huolta.
Nykyisin Yxgärde on ihastuttavimmillaan keväisin kun valkovuokot, sinivuokot, keltavuokot, kevätesikot ja kiurunkannukset peittävät puutarhan värihuntuunsa. Kesällä puutarhan ruusut, kuusamat ja syreenit kukkivat komeasti ja niitty tulvii kellokukkien ja illakoiden kukkaloistosta. 

Yxgärdessä kasvoi aikanaan yli 200 istutettua kasvilajia tai -lajiketta ja edelleenkin puutarhan lajivalikoima on poikkeuksellisen runsas, joten puutarhassa riittää katsottavaa koko kasvukauden ajan.”


Vaasan Variskan koulun nettisivulta löytyy myös mahtava tietopaketti alueesta, ja kasveistakin.

http://variskankoulu.blogspot.fi/2015/12/yxgardenpuutarha-sijaitsee-vanhassa.html

Kuvat ja tietojen koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...