maanantai 15. toukokuuta 2017

Uusia jalopuita Vaasaan

Me kaupunkilaiset saimme esittää toiveita istutettavista puista sekä niiden paikoista Vaasan kaupungin sivuilla karttakyselyssä (arcgis). Vastausaika päättyi eilen sunnuntaina 14.5.2017.

Laitoitko Sinä oman ehdotuksesi viheralueyksikölle?

100-vuotiaan Suomen kunniaksi kuntatekniikka lahjoittaa nyt kaupunkilaisten iloksi 100 jalopuuta kaupungin omistamille puisto- ja viheralueille.

Viheralueyksikkö istuttaa puut vuoden 2017 aikana, osan keväällä ja osan syksyllä.

Istutetuista puista tehdään kartta kaupungin verkkosivuille.


Vaasa – puistojen kaupunki

Jo Vanhassa Vaasassa oli aikoinaan erityisen hyviä puutarhureita ja puistojen suunnittelijoita ja hoitajia. Tämä näkyy monin kohdin edelleen. Alueita pyritään hienosti myös edelleen ylläpitämään ja kehittämään.

Täällä Setterbergin luomassa ruutukaava Vaasassa perinne on mitä ilmeisimmin haluttu jatkuvan. Kaupungillamme on ollut suuri ilo saada asiansa osaavia puutarhureita, arkkitehteja ja kaupunkisuunnittelijoita, jotka ovat halunneet tehdä Vaasastamme puistojen ja puistikoiden kaupunkia. Myös yksityisiä teollisuus- ja kauppamiehiä voidaan kiittää tänne tuoduista aikakauden aatteista, ideoista, ja jopa erikoisten puulajien istuttamisesta seudullemme.

Vaasan saama maine erityisen kauniina vihreänä rannikkokaupunkina on kestänyt hyvin meidän päiviimme asti. Tästä on hyvä nyt myös mennä eteenpäin. Edelleen osaamiseen luottaen, ja nykyisten asioista vastaavien, ja koko toimintayksikköä arvostaen, resurssit turvaten.

Etenkin kantakaupungin alueella ydinkeskustassa on vuodesta toiseen ollut mahtavan hienoja kukkaistutuksia, kesän mittaan moneen kertaan vaihtuvia väriasetelmia torin ympäristössä! Se, että näin on, ei ole itsestään selvyys, - luovuutta, innostusta tekijöillä näyttää kyllä riittävän, mutta osammeko me perusvaasalaiset tätä arvostaa, ja antaa tästä kiitosta?

Jos tilanne olisi toisinpäin, se kyllä huomattaisiin, ja kritiikkiä lentäisi aivan varmasti.


Palaan vielä lyhyesti puistoihin ja puihin

Nyt kun puut heräävät ”eloon”, ts. niihin puhkeavat lehdet, on erittäin mielenkiintoista seurata niitä. Ja sitä, tunnistaako itse puulajeja, - niin hyvin kuin luulee!

Vaasan keskustassa, kirkon puistossa esim. ja todella monessa Vaasan puistossa, on paljon vanhaa puustoa kertomassa mitä ihmeellisimmistä ”tuliaisista” muualta, kokeiluista miten jokin laji täällä tuulisilla rannoilla selviää, ja jos oikein osaan arvata, niin jonkinlaisia kasvitieteellisiä kokeitakin lienee täällä tehty?

Olen tarkkaillut ja kuvannut puita mm. Hietalahden Villan puistossa, Vaasan leirintäalueella, Huutoniemen sairaalan alueella jne. ja alkanut ihmetellä sitä historiaa, joka koko ajan on aivan silmiemme edessä, mutta johon suhtaudumme täysin välinpitämättömästi: puu kuin puu.


Minulta lähti ehdotus kaupungille istutettavaksi jalopuuksi. Halusin välittää viheralueyksikölle hallituksemme jäsenen, ”ikäpresidenttimme” Aatto Wuorenlinnan pitkäaikaisen toiveen saada Vaasaan useampi hevoskastanja. Viheralueyksikön sopivaksi katsomalleen paikalle. (Ehdotin Hietalahden Villan puistoa, lännen suuntaan, mutta muutkin kujat ym. voivat olla parempia paikkoja)

Aaton silmissä ovat jo vuosien ajan loistaneet upeissa väreissä kukkivat hevoskastanjat, - tämän toiveen toteutuminen tulevien vuosikymmenten kuluessa voisi olla hieno asia.

Hevoskastanja on vaativa puulaji, eikä sitä olla Vaasassa ainakaan toistaiseksi suosittu. Jokunen yksilö täältäkin kyllä löytyy.


Kuva: AN. 16.7.2015.

Metsien ja puistojen hoito on vaativaa työtä, ammattitaitoa tarvitaan sekä ylläpitoon että uudistamiseen.


Kuva: AN 15.2.2015.

Puistojen puut, jos osaisivat meille tarinansa kertoa, tulisivat varmasti meille nykyistä tärkeimmiksi ja läheisimmiksi, ja avautuisivat todellisiksi ystäviksemme.

Puistoissa penkillä istuessa, hiljaa itsekseen asioita pohtiessa, näin voi kokea.

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...