lauantai 6. toukokuuta 2017

Maankohoaminen Vaasan alueella

Uskottava on – meri on joskus ollut täällä?

Missä on ollut Vaasan rantaviiva ennen, - ja nyt?

Maankohoamisilmiötä havainnollistetaan ansiokkaasti Merenkurkun maailmanperintöalueella. Vähemmälle huomiolle on jäänyt asian havainnointi ja ilmiön esiin tuominen mantereella. Millä vauhdilla rantaviiva onkaan siirtynyt Vaasan seudulla, sitä ei oikein tajuta. Sitä kun ei voi päivittäin nähdä, eikä dokumentoida, - sukupolvien mittakaavassa kylläkin.

Kartat todistavat tämän aukottomasti, myös mummojen ja paappojen tarinat, jopa jotkut vanhat valokuvat osoittavat muutosten olleen huomattavia. Maisemat olivat aivan toisenlaiset satoja vuosia, jopa sata vuotta sitten. Kun Vaasan lentokenttää tehtiin, kerrotaan, että meri oli kovin lähellä. Moottoritein valmistumisen aikoihin paikoin taisi olla jopa vaarana, että tulviva vesi saattaisi katkaista tieyhteyden kaupunkiin.


Mikäs se tuolla ylhäällä kiven päällä on?


Tämän kiven päällä olevaan rautapyörylään on ilmeisesti vuosisatoja sitten kiinnitetty veneitä? Onko asia näin, siitä ei minulla ole esittää faktaa. Jos jollain on, niin olisi mahtavaa saada kuulla lisää. Paikka on siis Vanha, Vaasa, Yxgärden, Eteläisen Tullituvan takana.Kuvat: AN. 1.5. 2017. Eteläinen Tullitupa, Vanha Vaasa

Tämä arkkitehti C. J. Engelin suunnittelema tullitupa on noin vuodelta 1820. Lisäyksenä Engelin ammaattiin: hän oli arkkitehti, ja myös rakennusmestari ja insinööri. (Lähde: Ympäristö nr 2 /2017)

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...