keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Rojekteja kesäkuussa!

Vaasassa julkisesti nähtävillä olevia patsaita, muistomerkkejä, korkokuvia ja muistolaattoja on huomattava määrä. Reippaasti toistasataa kohdetta löytyy. Tästäkin patsas- ja muistomerkkiteemasta voi jokainen siis niin halutessaan tehdä oman Suomi 100 ”bongauskohteen”!

Olen vuoden alusta kirjoitellut patsasteemasta, järjestellyt tätä Vaasan julkisten veistosten- ym. kokoelmaa kuukausittain eteneväksi, pvm:n mukaan esiteltäviksi tietopaketeiksi. Olen käyttänyt perusteena ko. teoksen syntymäpäivää, ts. sitä päivämäärää, jolloin teos on paljastettu. Vuosiluvulla ei ole tässä ollut muuta merkitystä kuin se, että siitä voi laskea kuinka uusi tai vanha patsas/ muistomerkki/korkokuva/muistolaatta on. Eli paljonko se täyttää ko. päivämääränä.

Tammi-toukokuussa olen esitellyt tässä blogissa jo 27 kohdetta. Vanhin kohde näistä on ollut Hietalahden Villan puistossa oleva Totikivi (1.5.1843), uusin tähän mennessä vähän yli vuoden ikäinen Vienan karjalaisten liitto -muistolaatta (25.4.2016) Kauppapuistikolla.

Tiedossani ovat päivämäärät yhteensä 98 kohteelle, jotka siis pyrin esittelemään kaikki ennen vuoden vaihdetta. Lisäksi on 22 teosta, joiden tarkat pvm. ym. tiedot ovat vielä löytämättä. Kaiken kaikkiaan ainakin 120 kulttuurihistoriallista ”opetuspakettia” on siis mahdollista saada kokoon. Eikä sekään ole pois suljettua, että lisää vielä löytyy, ja uusiakin kohteita mitä ilmeisimmin Vaasaan saadaan tänäkin vuonna.

Tietoja toivon kaikilta asiasta kiinnostuneilta koko ajan lisää. Perustiedot yritän saada kasaan kirjoista ja myös netistä, mutta toivon saavani mukaan tähän rojektiin myös aivan tavallisten vaasalaisten muistoja, kokemuksia ja kuviakin kotialbumeista jne. Tätä varten avasin toiveikkaana myös facebook -sivuston täydentämään tätä blogikirjoittelua.

Arvoisat Ystävät, olette sydämellisesti tervetulleita mukaan jakamaan tietoja, muistoja Vaasan patsaista ja muistomerkeistä. Kommentoikaa vanhoja juttuja, aloittakaa uusia viestiketjuja…

https://www.facebook.com/rojektixon/

Rojekti jatkuu kesäkuun osalta seuraavasti

X= 2.6. (1998) Elämän tie, Venny Konturin muistomerkki, Marita Perttula, Onkilahden puisto

X= 3.6. (1956) Erik Mandelin, reliefi, Lauri Hyppönen, Malmöntalon julkisivu

X= 3.6. (1956) Erik Mandelin, hautamuistomerkki, Sakari Tohka, Vanha hautausmaa

X= 4.6. (2008) A.K. Marttinen, muistolaatta, Kasarmintorin laidalla, talon seinä

X= 5.6. (1920) Vuoden 1918 sankarihaudat, Artturi Ortela, Vanha hautausmaa

X= 7.6. (1982) Rautatien konepajatoimintaa Vaasassa 100 v. , Voitto Luomanen, Pitkäkatu 20

X= 8.6. (1979) Merituuli -suihkukaivo, Eero Hiironen, Palosaaren tori

X= 13.6. (2010) Sri Chinmoy – A dreamer of Peace, Hietalahden Villan puisto

X= 19.6. (1959) Luotsi -suihkukaivo, Wäinö Aaltonen, Kaupungintaloa vastapäätä

X= 19.6. (1894) Risti, Magnus Schjerfbeck, Korsholman valleilla, Vanha Vaasa

X= 24.6. (1935) Suomen sodan 1808 – 1809 muistomerkki, E.I. Serenius ja Yrjö Sundqvist, Vanha Vaasa, Postikatu

X= 24.6. (1920) Mustasaaren seurakunnan sankarihauta, Matti Visanti 

X= 26.6. (1921) V. 1918 sankarihaudat, Ruotsinmaalaisten vapaaehtoisten hauta, Vanha hautausmaa
Kuva: Netistä


Kuva: AN. Merituuli. Kuvattu 31.12.2016.

Olitko Sinä paikalla 8.6.1979 kun Palosaaren torilla oli suuri kansanjuhla? Danny Key oli kutsuttu paikalle, kun Merituuli -niminen Eero Hiirosen tekemä veistos paljastettiin.

Jos olit silloin siellä, ja sinulla on muistoja, kenties kuviakin, joita haluat jakaa meille muille, niin ota yhteyttä! Kuvista ym. materiaalista ei valitettavasti voida maksaa, sillä tämä koko rojekti on täysin vapaaehtoispohjalla tehtävää ”harrastusta”, ja perustuu jakamisen iloon, intohimoon tehdä näkyväksi omaa paikallishistoriaamme.

Aimo Nyberg Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...