tiistai 30. toukokuuta 2017

HÄRVELI

Asko Halmeen veistos Härveli paljastettiin 30.5.1985.
Kuvat: Vaasan Talotoimi. Härveli omalla paikallaan ennen sisäpihan kunnostustöitäKuvat: Vaasan Talotoimi. Härveli kuvattuna Virastotalon katolla, jossa sitä on pidetty rakennuksen sisäpihan remontin aikana. Ilmakuva Kirkkopuistikon Virastotalosta idästä päin, - kuvassa näkyy myös osa Härveliä!


Kuva: AN.

Härveli – Manicken -nimisen teoksen paikka on ollut Vaasan kaupungin virastotalon sisäpihalta, osoite on Kirkkopuistikko 26.

Tällä hetkellä, toukokuun lopussa 2017, alue on edelleen työmaa-aluetta, eikä sinne ole ollut mahdollista mennä kuvaamaan.

Kirkkopuistikon Virastotalo on vuodelta 1979. (Lähde: Kunnallisarkkitehtuuria, Vaasa 1965 – 1985, Halme & Hallasmaa, 1986)

Härveli on paljastettu 30.5.1985. (Lähde: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985)

Härvelin on suunnitellut Vaasan silloinen kaupunginarkkitehti Asko Halme. Kirjassa Kunnallisarkkitehtuuria mainitaan, ”Osa työhuoneista avautuu pienelle sisäpihalle, joka selvästi kaipasi jonkinlaista painopistettä. Taidehankintarahat eivät olisi riittäneet kuvanveistäjältä tilattavaan veistokseen. Asia ratkesi siten, että ammattikoulu harjoitustöinä hitsaili arkkitehdin suunnitteleman mobilen.” 
Kuvat: Edellä mainitun kirjan kuvitusta, ss. 51 – 53.

Vaasan ammattikoulun levyseppä-hitsaajalinjan oppilastyönä valmistettu teos kokonaisuus on mobiletyylinen, sen osat ovat kevyttä alumiinia, jotka liikkuvat tuulen niitä pyörittäessä. Värit ovat keltainen, musta, oranssi, punainen ja vihreä.

Tätä blogikirjoitusta päivitetään myöhemmin kuvamateriaalilla, kun Virastotalon sisäpihalle taas pääsee, ja teos on kuvattavissa entisellä paikallaan.

Lue lisää Asko Halmeen arkkitehtuurista ja metalliveistoksista

http://www.askohalme.com/


Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa! Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskustele aiheesta Härveli osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori,
eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...