tiistai 23. toukokuuta 2017

Tarkistuksia tarvittiin
Kuvat: AN, Kalarantaa, ylempi kuva syysmyrskystä 28.10.2014, keskimmäinen kuva 6.5.2017 kevätsäässä, ja alin kuva 22.5. 2017 kesäinen kuva nykytilanteesta Rantakadulta päin nähtynä.

Vaskiluodon sillan kupeessa oleva Kalaranta - Fiskstranden saanee uuden ilmeen tulevaisuudessa uuden Kalastuksen talon – Fiskets hus -rakennuksen valmistuttua.


Aikaisempia suunnitelmia on nyt korjattu, ja parempaan suuntaan on menty. Jokohan tämä alkaisi näyttää riittävän laadukkaalta, ja kaikki osapuolet huomioivalta suunnitelmalta?

Kalarannan (ak967) asemakaavaluonnoksen uusin vaihe on nyt lausuntoja varten nähtävillä 23.5. – 26.6.2017. Tutustutaan huolella kohteen asemakaavan selostukseen, osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan sekä asemakaavan taustamateriaaleihin netissä osoitteessa

https://www.vaasa.fi/node/25849

Asukasyhdistyksemme hallitus antaa lausunnon määräajan puitteissa.

Alustavia huomiota:

- rakennusala on pienentynyt edelliseen luonnokseen verrattuna, pituudesta n. 30% poistettu
- rakennusta on myös siirretty vankilan suuntaan
- Faroksen päähän jää tilaa terassille
- rakennus ei enää ole täysin kaksikerroksinen, vaan alkuperäistä ideaa matalampi
- liikenteen sujumista alueella on parannettu
- uudet terassijärjestelyt alkuperäisiä ratkaisuja paremmat
- rakennuksen yli suunniteltua ideaa kävelysillasta on sekä kiiteltty että arvosteltu. Nyt ajatus on edelleen mukana, ja voi parhaimmillaan olla toimivakin.
- saako ranta-alueella olla muuta kuin yleisiä tiloja (esim. toimistotiloja) on tällä hetkellä auki, kaava-asioiden edetessä asia on ratkottava. Österbottens fiskarförbundin toimistotilojen yhteyteen tulee saada yleisölle avointa näyttely/opetustilaa
- kaupunginhallituksen alkuperäinen päätös valita voittajaksi Smakkompanietin ehdotus, joka ns. ylitti Kalarannan kilpailuun asetetut ehdot, raamit, on nyt etenemässä suuntaan, jossa on pyritty kuulemaan eli huomioimaan kaikkien asianosallisten näkökantoja

Aimo Nyberg Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n puheenjohtaja aimonyberg(at)gmail.com


Tähän loppuun vielä lainaus juuri ilmestyneestä Vaasan kaupungin tiedotuslehdestä 2/2017 s. 20

Ei rantaa rakkaampaa – puistoja ja kahviloita

Teksti: Johanna Jussila

Usein ihmetellään, miksi rantaa ei hyödynnetä nykyistä paremmin. Vastaus löytyy 1800-luvulta. Rannan halutaan säilyvän kaikille avoimena puistona. 

Arkkitehti Carl Axel Setterberg halusi jo vuonna 1855 rannan olevan englantilaisen tapaan ns. käyskentelypuisto. 

Rantavyöhyke haluttiin jättää rakentamattomaksi myös siksi, että rannan kasvillisuus suojasi kaupunkia tuulelta ja myrskyiltä. Lisäksi rannoille rakentaminen olisi kustannuskysymys, kertoo kaavoitusarkkitehti Kati Vuohijoki. 

Vaasan kaupunki on saanut yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka haluaisivat tuoda rantaan muun muassa ravintola- tai saunatoimintaa. Kaupunki haluaa kuunnella eri toimijoita ja samalla tukea ranta-alueiden elävöittämistä. 

Vastaukseksi liike-elämän kiinnostukseen kiinteistötoimi järjesti vuonna 2016 Kalarannan kehittämiseksi laatukilpailun, jonka voitti Smakkompaniet. Voittaneen suunnitelman jatkotyöstö on vielä käynnissä. Myös Sisäsataman alueelle järjestettiin kevättalvella laatukilpailu, jossa toiveena oli saada alueelle kelluva terassipaviljonki, sauna ja ravintolalaiva. Tavoitteena on saada sisäsatamaan kuntalaisia palvelevaa toimintaa mahdollisimman pian. 

Ranta alueiden kehittämiseen liittyvät rakennuspaikan luovutuskilpailut on Vaasassa toteutettu laatukilpailuina. Silloin hakijat kilpailevat esimerkiksi suunnitelman tai liiketoimintakonseptin laadulla, eivät hinnalla, muistuttaa Vuohijoki. 

Kaupunginrannan uudet tuulet 

Kaupunki on viime vuosina toteuttanut Kaupunginrannassa laajoja korjauksia. Siilojen ja Kuntsin väliselle alueelle on muun muassa istutettu uusia puita, toteutettu upea valaistus ja rakennettu puulaituri oleskelua varten. 

Kuntsin rannan peruskorjaus valmistuu tänä kesänä. Laituria laajennetaan ja Kuntsin aukiolle toteutetaan portaikko, joka toimii myös katsomona. Samalla uusitaan kalusteet, valaistus ja maanpinnan käsittely. Seuraavaksi suunnitteilla ovat Kalarannan laiturialueen kunnostustyöt. 

Rantoja pitkin Suvilahdesta Gerbyyseen 

Asemakaavan mukaan tulevaisuudessa voidaan rakentaa siltayhteys Åbo Akademin rannasta Palosaareen. Sillasta on tehty alustavia suunnitelmia. Silta tai penger yhdistäisi suomen- ja ruotsinkielisen yliopistokampukset toisiinsa ja täydentäisi rantareittejä. 

Kevyen liikenteen reittejä halutaan olevan mahdollisimman paljon meren läheisyydessä. nykyään pääsee kulkemaan rannan tuntumassa Suvilahdesta Gerbyyseen asti, iloitsee Vuohijoki.

Lainaus päättyy


On syytä olla iloinen, että kaupunkimme haluaa onnistua ranta-alueidemme kehittämisessä, sen perinteitä kunnioittaen. On mahdollista yhdistää kantakaupungin rantapuistovyöhykkeen valtakunnallinen suojelustatus laadukkaaseen alueen ajanmukaistamiseen. Kaikkien vaasalaisten, kantakaupungin alueella asuvien asukkaiden toiveet ja intressit, ja yrittäjien tarjoamat ideat palveluista ovat ”samaa pakettia” viihtyisän, kauniin, elinvoimaisen Vaasan parhaaksi.

Suosittelen, tutustu myös.

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1709

Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY, Vaasa, Pohjanmaa
Vaasan rantapuistovyöhyke julkisine rakennuksineen ja Vaasan Höyrymylly


Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...