tiistai 23. toukokuuta 2017

JOACHIM KURTÉNJoachim  Kurténin muotokuva

Osoite: Kaupungintalon puisto, Hovioikeudenpuistikon puolella

Muistomerkki on paljastettu 23. toukokuuta 1908

Kuvat: AN, 16.5. 2017. Taustalla näkyy Kurténia. Kurtenian talo on entisen Vaasan Osakepankin rakennuttama pankki- ja asuinrakennus, joka valmistui vuonna 1904 Hovioikeudenpuistikon ja Raastuvankadun kulmaan. Viisikerroksinen jugendkaunotar on Fredrik Thesleffin suunnittelema.

Rakennuksesta enemmän täällä

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/search?q=Kurtenia


 Jos Vaasan kaupungin alueella olevat julkiset patsaat halutaan esitellä ikäjärjestyksessä, vanhimmasta nuorimpaan, niin tämän kertainen kohteemme, Joachim Kurtén, on listalla ykkösenä.

Tästä syystä myös Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985, vihkonen esittelee patsaan asiaan kuuluvalla arvokkuudella, ja siis ensimmäisenä kohteena.

Lainaan jälleen ko. lähdettä:

JOACHIM KURTÉN

Kaupungintalon puistikossa Hovioikeudenpuistikon puoleisessa päässä.

- kuvanveistäjä Emil Wikström (1864 – 1942) kaupunginvaltuuston tilauksesta.
- jalusta Heinäsen kivihakkaamo, Hämeenlinna

2,7 m korkealla punagraniittisella jalustalla on pronssinen rintakuva, julkisivu kirkkoon päin.
Teksti: JOACHIM KURTÉN

- PALJASTETTU 23.5.1908. Tämä oli ensimmäinen patsas uudessa Vaasassa.
- varat julkisella keräyksellä, joka sortovuosien ajan vv 1901 – 1905, oli keskeytyksissä.

ANDERS JOACHIM KURTÉN (1836 -1899) oli merikapteenin poika Kruunupyystä, ylioppilas Vaasan kymnaasista palovuonna 1852. Kurtén oli perustamassa Vaasan Osake-Pankkia v. 1878 ja toimi sen johtajana vv 1878 – 1899. Hän oli myös mm Vaasan Puuvillateollisuus Oy:n, Vaasan laivaveistämön, Vaasan-Pohjanmeren Höyrylaivayhtiön ja Vaasan Sähkö Oy:n perustajia.

V. 1862 valittiin Kurtén yhdeksi kaupungin vanhimmista. Pankkimiehenä hänellä oli suuri merkitys rakennusyritysten rahoittajana uudessa Vaasassa. V. 1875 perustetun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana hän oli kuolemaansa saakka.

Säätyvaltiopäivillä Kurtén oli Vaasan edustajana porvarissäädyssä vsta 1872, porvarissäädyn puhemiehenä vv 1885 – 1899. Hän vaikutti suuresti rautatien saamiseksi Vaasaan. Kauppaneuvos vsta 1878.

J. Kurtén asui Kirkkopuistikko 15:ssa rakennusmestari August Lassell´in (1842 -1914) piirtämässä talossa. (nyk. ruots. työväenopisto). Perheen kesähuvila oli Sirkkula Vaskiluodossa Lemmenpolun varrella.

Lue lisää Wikipediasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Joachim_Kurt%C3%A9n
Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voi seurata myös facebookissa! Ole mukana tietojen etsimisessä, auta kuvien ottamisessa jne. - kommentoi, keskustele aiheesta Joachim  Kurtén

Suora linkki

TÄÄLLÄ 


Tutustu myös koko Rojekti X= hankkeen fb-sivustoon, tykkää ja seuraa

https://www.facebook.com/rojektixon/

 

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com

sivua on viimeksi päivitetty 26.5.2022Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...