perjantai 4. joulukuuta 2015

Luukku 4

Tämän joulukalenterin idea on edetä päivä kerrallaan kohti joulua.

Samalla muistellaan kulunutta vuotta, esitellään uudestaan joitakin tapahtumia, ja mm. vaasalaisessa kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia vuoden 2015 aikana.

Ideana on julkaista ns. päivän luukkukuva, joka on yksityiskohta jostain kaikkien nähtävillä olevasta kohteesta. Kuvaa pitää katsoa tarkkaan, ja yrittää tunnistaa se. Mistä se on, ja mikä on sen aihe?

Seuraavana päivänä tulee uusi ”kuva-arvoitus”. Ja tietenkin myös edellisen päivän vastaus. Rajatut lähikuvat avataan ”suurempaan kuvaan” ja mahdollisesti esitetään myös oheiskuvia ko. tilanteesta.

Neljäs luukku 


Päivän luukku 4.12.2015

Tämän joulukalenterin ensimmäisten päivien luukkukuvat liittyvät patsaisiin ja muistomerkkeihin.

Mihin kokonaisuuteen yllä oleva kuva kuuluu ja missä tämä taideteos on?

Mikä on teoksen nimi ja kuka on tekijä?

Vastaus kerrotaan lauantaina 5.12.EILISEN KUVAN VASTAUS:


Kuvat: AN. Tiklas-puistossa Peikko ja Impi, 2.12.2015.

Patsaan on tehnyt Elias Ilkka, patsas on vuodelta 1917.

Kauppaneuvos Frithiof Tikanojan lahjoitti patsaan kaupungille v 1959. Valmistumisestaan vuodesta 1917 veistos oli ollut Tikanojan kesäasunnon Meriniemen puistossa.

Patsaan hoito-ohjeen mukaan peikon tulee antaa sammaloitua, mutta neito tulisi puhdistaa säännöllisesti.

Kuvanveistäjä Elias Ilkkan (1889-1968) Peikko ja Impi on 2 m korkea harmaagraniittinen veistos esittää peikkoa, joka ahdistelee kaunista neitoa.

Aihe on Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä.


Kesällä ja syksyllä Tiklas-puistoa on kunnostettu. Työ on ollut vaativaa ja todella suuri satsaus kaupungilta. Tiklas-lammen rannalle on tullut uusia rakenteita, istuma- ja levähdyspaikkoja. Nurmikkoalueita on salaojitettu, ja tehty uusia istutuksia. Ensi kesänä puistossa ja lammen rannalla kannattaa ehdottomasti pistäytyä!

NYT Peikko ja Impi -patsas on nostettu esiin, arvokkaasti mukulakivialueelle. Kiitokset tästä työstä, onnistuneesta urakasta, on syytä lähettää monelle taholle!

ENNEN näytti tältä

Kuva: AN. 15.7 2014

Viime vuodet patsas on ollut pahasti vinossa, lähes kaatumassa, sateiden jälkeen vesilammikoiden ympäröimänä.

Nyt tilanne on korjattu. Vaasan ”kauhein patsas” on nyt helpompi kohdata, katsella eri puolilta, kun patsaalle on rakennettu oma alue istumapenkkeineen.

Teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...