tiistai 8. joulukuuta 2015

Luukku 8

Tämän joulukalenterin idea on edetä päivä kerrallaan kohti joulua.

Samalla muistellaan kulunutta vuotta, esitellään uudestaan joitakin tapahtumia, ja mm. vaasalaisessa kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia noin vuoden aikana. Suuntaamme katseemme jo myös tulevaisuuteen päin.

Ideana on julkaista ns. päivän luukkukuva, joka on yksityiskohta jostain kaikkien nähtävillä olevasta kohteesta. Kuvaa pitää katsoa tarkkaan, ja yrittää tunnistaa se. Mistä se on, ja mikä on sen aihe?

Seuraavana päivänä tulee uusi ”kuva-arvoitus”. Ja tietenkin myös edellisen päivän vastaus. Rajatut lähikuvat avataan ”suurempaan kuvaan” ja mahdollisesti esitetään myös oheiskuvia ko. tilanteesta.

Kahdeksas luukku 

Päivän luukku 8.12.2015

Joulukalenterimme luukkukuvat liittyvät patsaisiin ja muistomerkkeihin.

Mihin kokonaisuuteen yllä oleva kuva kuuluu ja missä tämä taideteos on?

Mikä on teoksen nimi ja kuka on tekijä?

Vastaus kerrotaan keskiviikkona 9.12.


EILISEN KUVAN VASTAUS:




Mitkä kuva-aiheet muistat Suomen vapaudenpatsaasta?

Lakkia heiluttava sotilas, hänen takanaan oleva haavoittunut istuva sotilas, lohikäärmeen jalkoihinsa polkenut leijona, - nämä ovat tutuimmat symbolit, kuvat, jotka vaasalaiset todennäköisesti muistavat hyvin.

Vapaudenpatsas torilla on vaasalaisten ja myös turistien tapaamispaikka.

Suomen Vapaudenpatsas on kokonaisuudessaan, siis jalustoineen noin 14 m korkea. Lakkia päänsä päällä heiluttava sotilas (armeijan merkkikieltä, tarkoittaa, että alueella ei ole vihollisia) on 6 metrin korkuinen, eli melkoisen suuri pronssiveistos.
Toinen, takana oleva haavoittunut sotilas, on usein jäänyt katseluissa vähemmälle huomiolle, mutta hänenkin roolinsa kokonaisuudessa on hyvin oleellinen.

Suomen vapaudenpatsaan sijainti on siis Vaasan kauppatorilla.
Tekijä: Yrjö Liipola.
Paljastettu: 9.7.1938 (Tilaisuudessa mukana mm. Kyösti Kallio ja Mannerheim).
Jalustassa olevan leijonan mallin teki Yrjö Liipolan suostumuksella eläinveistäjänä tunnettu kuvanveistäjä Jussi Mäntynen.

Patsaan 75-vuotisjuhlat olivat torilla 9.7.2013. (kuvia tilaisuudesta tässä blogissa ko. päivän kohdalla)

Koko Suomen merkittävintä Vapaudenpatsasta kannattaa jäädä pidemmäksikin aikaa katsomaan ja lukemaan. Jokainen peilaa näkemäänsä omiin elämänkokemuksiinsa, yhtä ainutta ja oikeaa tulkintaa tuskin kukaan nykypäivänä olettaa olevan olemassakaan.

Kokonaisuuteen kuuluvat myös graniittijalustan reliefit. Kannattaa pysähtyä katsomaan.

Hovioikeudenpuistikon puolella: Kenraali Mannerheim armeijan edessä.

Ylätorin puolella: LAKI = mies, käsissään miekka ja kilpi. USKONTO = nainen, joka on kääntyneenä taustalla olevaan kirkkoon päin.

Alatorin puolella: TYÖ = mies käsissään viljalyhde ja sirppi. TULEVAISUUS = äiti lapsineen.

Torin puolella olevassa julkisivussa on lohikäärmettä polkeva Suomen leijona, vapaudenristi sekä sanat: ISÄNMAAN VAPAUTTAJILLE 1918 ÅT FÄDERNESLANDETS BEFRIARE



Lue lisää:
http://www.vaasalaisia.info/vaasapedia/index.php/Suomen_vapaudenpatsas

Vaasan kauppatorilla, ja Suomen vapaudenpatsaalla on toivottavasti merkittävä asema, kun Suomi viettää parin vuoden päästä alkavaa 100 v. juhlavuotta.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...