torstai 17. joulukuuta 2015

Luukku 17

Tämän joulukalenterin idea on edetä päivä kerrallaan kohti joulua.

Samalla muistellaan kulunutta vuotta, esitellään uudestaan joitakin tapahtumia, ja mm. vaasalaisessa kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia noin vuoden aikana. Suuntaamme katseemme jo myös tulevaisuuteen päin.

Ideana on julkaista ns. päivän luukkukuva, joka on yksityiskohta jostain kaikkien nähtävillä olevasta kohteesta. Kuvaa pitää katsoa tarkkaan, ja yrittää tunnistaa se. Mistä se on, ja mikä on sen aihe?

Seuraavana päivänä tulee uusi ”kuva-arvoitus”. Ja tietenkin myös edellisen päivän vastaus. Rajatut lähikuvat avataan ”suurempaan kuvaan” ja mahdollisesti esitetään myös oheiskuvia ko. tilanteesta.

Seitsemästoista luukku Päivän luukku 17.12.2015

Joulukalenterimme luukkukuvat liittyvät patsaisiin ja muistomerkkeihin.

Mihin kokonaisuuteen yllä oleva kuva kuuluu ja missä tämä taideteos on?

Mikä on teoksen nimi ja kuka on tekijä?

Vastaus kerrotaan perjantaina 18.12.EILISEN KUVAN VASTAUS:

Inhimilli

Tekijä on Kari Huhtamo,

ja taideteos on paljastettu 3.9.1984.

Osoite: Valtion viraston aukio, Palosaari, Vaasa

Tämä kokonaisuus muodostuu kahdesta hahmosta, se sijaitsee Valtion virastotalon edustalla Palosaarella ja se on valettu pronssiin kuvanveistäjäliiton Herttoniemen valimossa Helsingissä.

Teos on 4,5 metriä korkea ja lähes 5000 kg painava.

Tämä abstraktinen pronssiveistos graniittijalustalla oli valmistuessaan ensimmäinen kirkkaaksi hiottu pronssiveistos Suomessa. Pyöreine muotoineen patsas edustaa ihmisen ja luonnon yhteyttä, alkuvoimaista äitiyttä ja luonnollista kasvua.


Inhimilli -nimestä voi oikeutetusti lukea viestin, että tämän teoksen yksi tarkoitus on tasapainottaa erittäin massiivista, suorastaan kolossaalista valtion virastotaloa. Veistos antaa pehmeillä muodoillaan, arvokkaalla auringonvaloa heijastavilla pinnallaan, ja jopa ” hahmojen kasvojen ilmeillä” inhimillisemmät mittasuhteet aukiolle, josta astutaan sisään moniin virastoihin saamaan viranomaispalveluja.

Inhimilli, pronssiveistos virastotalon aukiolla ja reliefit sisääntuloaulassa kuuluvat yhteen.

Lainaus netistä
http://samlingar.fng.fi/vttk/app?si=B+61%2F84&lang=en

  ”Valtion taideteostoimikunta julisti 1980 yleisen kuvanveistokilpailun, jonka tarkoituksena oli saada yhtenäisen suunnitelman pohjalta Vaasan virastotalon edustalle veistos sekä taideteoksia sisääntuloaulaan.
Kilpailun avulla pyrittiin luomaan virastotalosta eräänlainen esimerkkitapaus julkisen taiteen harkitusta ja onnistuneesta sijoittamisesta valmistuvaan uudisrakennukseen.
Kilpailun voitti kuvanveistäjä Kari Huhtamo (s. 1943) ehdotuksellaan Inhimilli, jonka pohjalta toteutettiin pronssiveistos virastotalon aukiolle ja reliefit sisääntuloaulaan.
Veistoksen todettiin olevan kiinteä kokonaisuus, jossa on voimakas kontrasti rakennuksen muotokieleen.
Kiillotettuun pronssiin toteutettu, graniittijalustoineen lähes viisi metriä korkea Inhimilli täydentää osaltaan Kari Huhtamon taiteilijakuvaa nimenomaan monumentaaliveistäjänä.”

Tekstin koonti ja kuvat Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...