Samalla muistellaan kulunutta vuotta, esitellään uudestaan joitakin tapahtumia, ja mm. vaasalaisessa kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia noin vuoden aikana. Suuntaamme katseemme jo myös tulevaisuuteen päin.
Ideana on julkaista ns. päivän luukkukuva, joka on yksityiskohta jostain kaikkien nähtävillä olevasta kohteesta. Kuvaa pitää katsoa tarkkaan, ja yrittää tunnistaa se. Mistä se on, ja mikä on sen aihe?
Seuraavana päivänä tulee uusi ”kuva-arvoitus”. Ja tietenkin myös edellisen päivän vastaus. Rajatut lähikuvat avataan ”suurempaan kuvaan” ja mahdollisesti esitetään myös oheiskuvia ko. tilanteesta.
Kahdeksastoista luukku
Päivän luukku 18.12.2015
Joulukalenterimme luukkukuvat liittyvät patsaisiin ja muistomerkkeihin.
Mihin kokonaisuuteen yllä oleva kuva kuuluu ja missä tämä taideteos on?
Mikä on teoksen nimi ja kuka on tekijä?
Vastaus kerrotaan lauantaina 19.12.
EILISEN KUVAN VASTAUS:
Jäätie, ympäristötaideteos
Tämä teos sijaitsee Tiklaspuistossa lähellä Tiklaslampea.
Taideteos on talvisodan jäätien muistomerkki, kultainen vastaanottava käsi. Tämä ympäristötaideteos on kokonaisuus, joka muodostuu käden lisäksi alla olevasta tasaisesta jäätä esittävästä kiillotetusta kivestä, ja siinä olevasta kartasta ja teksteistä.
Teoksessa oleva käsi on kämmenpuoli ylöspäin. Apua pyytävä ele siis. Käsi ojentuu kohti länttä.
Käden koko on noin 0,4 x 1,10 m. Käsi lepää vaalean harmaan graniittikiven päällä. Kiven koko on 1,74 x 1,74 m ja korkeus 0,4 m.
Tekstit: Talvisodan jäätie Uumaja – Vaasa 1940. Tärkeitä tarvikkeita tuotiin kuorma-autoilla Ruotsista Suomeen.
(kartta Merenkurkusta, Umeå - Uumaja, Vaasa - Vasa)
Viktiga förnödenheter kördes med lastbilar från Sverige till Finland.
Vinterkrigets isväg Umeä – Vaasa 1940.
Tekijä on kuvanveistäjä Pekka Jylhä.
Teos paljastettiin 13.3.2000 talvisodan päättymisen 60-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä.
Lue lisää: KULTIVA
Taustatietoja
Talvisodan 1939-1940 aikana ruokatavaroiden puute yllätti Suomen. Vaasasta Uumajaan aukaistiin jäätie, jota pidettiin auki parisen kuukautta keskitalvella. Tuona aikana Merenkurkun yli kuljetettiin yli 2000 autolastillista tavaraa Ruotsista Vaasaan ja Suomeen.
Talvisodan aikana talvi oli erittäin kylmä ja kovat pakkaset mahdollistivat jäätien tekemisen. Jäätie koostui monesta vierekkäin menevästä tiestä, sillä samasta paikasta ei kannattanut uudestaan mennä, jos lumi oli tien haudannut.
Ruotsalaiset kuorma-autot kuljettivat kenttätykkejä, granaatteja, selluloosaa, vaatteita ja ruokatarvikkeita. Ilman onnettomuuksia ei matkoista kuitenkaan aina selvitty.
Sota-aikaan ja sodasta selviytymiseen liittyy tämäkin naapurista saatu apu. Aivan lähellä tätä Jäätie kokonaistaideteosta on Tiklaslammen kohdalla, Vöyrinkadun toisella puollella Malmöntalo. (Osoite: Vöyrinkatu 2, 65100 Vaasa).
Rakennuksessa toimii mm. lasten päiväkoti, turvakoti, hammashoitola ja Vaasan Partiotyttöjen kolo. Malmöntalon on suunnitellut kaupunginarkkitehti Ingvald Serenius 1950-luvulla. Rakennustyöt toteutettiin Malmön kaupungin ja Ruotsin Euroopan avun lahjoitusvaroilla, ns. sokerikruunuilla. (Lähde: Victor Hoving, Vaasa 1852-1952).
Tekstin koonti ja kuvat: Aimo Nyberg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti