maanantai 14. joulukuuta 2015

Luukku 14

Vielä 10 patsasta, kuva-arvoitusta Vaasasta. Pysy mukana!

Tämän joulukalenterin idea on edetä päivä kerrallaan kohti joulua.

Samalla muistellaan kulunutta vuotta, esitellään uudestaan joitakin tapahtumia, ja mm. vaasalaisessa kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia noin vuoden aikana. Suuntaamme katseemme jo myös tulevaisuuteen päin.

Ideana on julkaista ns. päivän luukkukuva, joka on yksityiskohta jostain kaikkien nähtävillä olevasta kohteesta. Kuvaa pitää katsoa tarkkaan, ja yrittää tunnistaa se. Mistä se on, ja mikä on sen aihe?

Seuraavana päivänä tulee uusi ”kuva-arvoitus”. Ja tietenkin myös edellisen päivän vastaus. Rajatut lähikuvat avataan ”suurempaan kuvaan” ja mahdollisesti esitetään myös oheiskuvia ko. tilanteesta.


Neljästoista luukku 


Päivän luukku 14.12.2015

Joulukalenterimme luukkukuvat liittyvät patsaisiin ja muistomerkkeihin.

Mihin kokonaisuuteen yllä oleva kuva kuuluu ja missä tämä taideteos on?

Mikä on teoksen nimi ja kuka on tekijä?

Vastaus kerrotaan tiistaina 15.12.

EILISEN KUVAN VASTAUS:

Yrittäjäpatsas

Sijainti: Palokadulla Vaasanpuistikon reunassa Wasaborgin talon ja Aktia Säästöpankin välisellä palokujalla.

Osoite: Vaasanpuistikko 16, Vaasa

Tekijä: Toivo Kultti

Paljastettu: 25.4.1981

Patsas esittää Henkeä ja materiaa. Pronssiin valetut tyylitellyt mies ja nainen kannattelevat yläpuolellaan palkkia. Mies kuvaa ponnistusta ja voimaa, nainen vapautta ja kauneutta, palkki materiaa.

Patsashankkeen aloitteentekijänä on ollut talousneuvos A.A. Mäkinen vuonna 1964.


Tänä kesänä ja syksynä (2015) Yrittäjäpatsaan ympäristöä on rakennettu uuteen uskoon.

Palokujan päähän on tehty patsaalle komea rajattu aukio, kivetty piha-alue istutuksineen. Vaasan kaupungin palokujien kunnostustyöt etenevät kohde kerrallaan. Tämä ydinkeskustaan tehty palokujan saneeraus liittyi lähellä olevaan Folkhälsanin rakennushankkeeseen. Lopputulos on mielestäni onnistunut. Vanha ja uusi on sopeutettu yhteen mielenkiintoisilla ratkaisuilla, ja tämän päivän korkean laatutason mukaisesti. Kuten kuuluukin.

Vaasan Cityn arvokkaassa rakennetussa maisemassa, eri aikakaudet, tyylit ovat aina ottaneet paikkansa toinen toistensa vierestä. Näin kaupungit kasvavat, menevät eteenpäin.

Yrittäjien asema on keskeinen kuntien ja koko valtakunnan taloudellisen perustan luomisessa. Vaasassakin ydinkeskustan muodostaa torialue lähiympäristöineen. Sen tulee olla kaupungin sykkivä sydän, jossa on tilaa yrittää, - niin pienyrittäjille kuin suuremmillekin merkkiketjuja edustaville yrityksille. Tulevaisuus tulee, ja kauppa se on joka kannattaa... (haluan luottaa tähän vanhaan kansan viisauteen).

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...