maanantai 21. joulukuuta 2015

Luukku 21

On loppukirin aika!

Toivottavasti kuvat ja tekstit ovat tähän mennessä olleet kiinnostavia ja haasteellisiakin tunnistaa. Neljä luukkua on vielä tulossa.

Tämän joulukalenterin idea on edetä päivä kerrallaan kohti joulua. Samalla muistellaan kulunutta vuotta, esitellään uudestaan joitakin tapahtumia, ja mm. vaasalaisessa kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia. Suuntaamme katseemme jo myös tulevaisuuteen päin.

Ideana on julkaista ns. päivän luukkukuva, joka on yksityiskohta jostain kaikkien nähtävillä olevasta kohteesta. Kuvaa pitää katsoa tarkkaan, ja yrittää tunnistaa se. Mistä se on, ja mikä on sen aihe?

Seuraavana päivänä tulee uusi ”kuva-arvoitus”. Ja tietenkin myös edellisen päivän vastaus. Rajatut lähikuvat avataan ”suurempaan kuvaan” ja mahdollisesti esitetään myös oheiskuvia ko. tilanteesta.21. luukku 

Päivän luukku 21.12.2015

Joulukalenterimme luukkukuvat liittyvät patsaisiin ja muistomerkkeihin.

Mihin kokonaisuuteen yllä oleva kuva kuuluu ja missä tämä taideteos on?

Mikä on teoksen nimi ja kuka on tekijä?

Vastaus kerrotaan tiistaina 22.12.
EILISEN KUVAN VASTAUS:

Korttitalo

Sijainti: Vaasan asuntomessualueen ranta-aukiolla Suvilahdessa.

Taiteilija: Simon Gripenberg.

 Paljastettu 09.07.2008


Lainaus asuntomessujen 2008 aikaisesta Rakentaja.fi nettisivulta:
  http://www.rakentaja.fi/artikkelit/3532/vaasan_asuntomessualuetta_rikastaa.htm

  ”Korttitalo on valtakunnallisen taideteoskilpailun voittaja. Rakenteellisesti se muodostuu mittakaavassa suurennetuista pelikorteista, jotka ovat harjattua ruostumatonta terästä. Taideteoskilpailu järjestettiin vuoden 2007 aikana, ja siihen osallistui yhteensä 58 teosta. Osa kilpailuehdotuksista on messuaikaan nähtävänä erillisessä näyttelyssä Suvilahden koulun tiloissa.

Kilpailun palkintolautakuntaan kuului jäseniä muun muassa Vaasan kaupungilta, Suomen Asuntomessuilta, Suomen Kuvanveistäjäliitosta ja Suvilahden asukkaista. Juryn mielestä Korttitalo ansaitsi voittonsa, sillä sen keskinäiset mittasuhteet ovat onnistuneet, teos on kevyt materiaalin raskaudesta huolimatta eikä se peitä merimaisemaa. Yksinkertaisuutta pidettiin teoksen rikkautena. Pietarsaaresta kotoisin olevan taiteilijan Simon Gripenbergin mielestä teos yhdistää alueen kolme ympäröivää elementtiä: maan, meren ja taivaan. – Veistos elää jatkuvasti omaa elämäänsä vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Heijastukset ja varjot muuttuvat vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan, hän kuvailee.

Gripenberg toteaa, että Korttitaloa voidaan pitää pyrkimysten ja riittämättömyyden tunteiden monumenttina. Maailma on nykyaikana täynnä mahdollisuuksia ja rajoituksia, joita Korttitalo edustaa. Teos on myös kannanotto luonnon puolesta. – Heijastamalla ja yhdistämällä osioita ympäristöstä se kuvaa elementtien vuorovaikutusta. Yleisellä tasolla Korttitalo kuvaa elämää kokonaisuutena: kaunis mutta hauras, Gripenberg luonnehtii.”


Vaasan asuntomesut olivat, kuten systeemiin kuuluu, onnistunut tapahtuma. Myös Vaasan kaupungille, kaiken kaikkiaan.

Nyt kun aikaa on kulunut, voidaan Korttitalo taideteoksen sanoa olevan myös tämän nykyajan kiireen, ja erityisesti talouselämän ns. kvartaalitalouden hyvä symboli. Isot, tärkeät asiat toimivat tässä ja nyt, hetken ajan, mutta jatkuvuuden kanssa on usein ongelmia. Mitään ei oikein tehdä kestämään aikaa, vastuuta ei osata ottaa tai haluta ottaa, tarvitaan välillä jopa konkursseja,  -kaikki on vain pikaista voitontavoittelua. Luonnon ja elämän perusedellytyksiä vähätellään, ehkä ei edes oikeasti ymmärretä. Kauniista puheista huolimatta.

Tunnistan tällaisia tunnelmia tämän ajan Suomessa. En silti tunnustaudu pessimistiksi.

Itse Korttitalo taideteos on kestänyt kohtuullisen hyvin ensimmäiset 7 -vuotta. Aukio sen ympärillä on myös todella hieno paikka vaikka vaan katsella merelle, ja nauttia näkemästään, - kaikkina vuodenaikoina!

Vaasan asuntomessualueella on huonoon kuntoon päästettyjä kohteita, esim. kävelysilta alueen edessä oleviin pikkusaarin on tällä hetkellä käyttökiellossa.

Alue on ainutlaatuinen ja hieno. Myös energiaratkaisuiltaan merkittävä, edelleen Vaasan energiaosaamisen yksi upea näyte. Koko aluetta kannattaa vaalia, ja huolehtia, että kävelyreitit pysyvät kunnossa.

Suuri, pitkäaikainen ruoppaustyömaa tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi Sundominlahdella. Maankohoamisen myötä, päivä päivältä lähestyy hetki, jolloin on päätettävä mitä tehdään. Haaste säilyttää meri, upea vesipeili, myös asuntomessualueen edustalla on otettava tosissaan.

Alueen asukkaiden, ja kaikkien mukana olevien toimijoiden on jatkossa tottakai mahdollista ylläpitää Vaasan merellinen asuntomessualue erinomaisena ja kauniina, hyvin toimivana, viihtyisänä asuinalueena.

Tekstin koonti ja kuvat: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...