keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Luukku 23

Tämä on toiseksi viimeinen luukku joulukalenterissamme!

Valinnat kohteista syntyivät matkan varrella, ja omakin mielenkiintoni tähän ”projektiin” kasvoi joulukuun viikkojen kuluessa.

Patsaskuvien kanssa olemme nyt myös käyneet läpi joitakin vaasalaisessa kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia. Katseemme on samalla jo suuntautunut myös tulevaisuuteen päin.

Ideana on ollut julkaista ns. päivän luukkukuva, joka on yksityiskohta jostain kaikkien nähtävillä olevasta kohteesta. Kuvaa pitää katsoa tarkkaan, ja yrittää tunnistaa se. Mistä se on, ja mikä on sen aihe?

Seuraavana päivänä tulee uusi ”kuva-arvoitus”. Ja tietenkin myös edellisen päivän vastaus. Rajatut lähikuvat avataan ”suurempaan kuvaan” ja mahdollisesti esitetään myös oheiskuvia ko. tilanteesta.


23. luukku 


Päivän luukku 23.12.2015

Joulukalenterimme luukkukuvat liittyvät patsaisiin ja muistomerkkeihin.

Mihin kokonaisuuteen yllä oleva kuva kuuluu ja missä tämä taideteos on?

Mikä on teoksen nimi ja kuka on tekijä?

Vastaus kerrotaan torstaina 24.12.EILISEN KUVAN VASTAUS:
Perinnemuuri

Vaasan Kasarmintorin perinnemuuri on pystytetty muistutukseksi jälkipolville niistä sekä sodan- että rauhanajan joukko-osastoista ja yksiköistä, jotka on perustettu tai jotka ovat toimineet Vaasassa.

Muurin perustamisen jälkeen sen äärellä on pidetty monet sotilas-paraatien ohimarssit ja muut maanpuolustukselliset juhlatilaisuudet.

Perinteet jatkuvat, vaikka Vaasassa ei varuskuntaa tänä päivänä enää olekaan.

Yllä olevat kuvat olen kuvannut tämän vuoden joulukuun puolessa välissä. Aurinko oli aamupäivällä kovin matalalla, mutta juuri oikeassa suunnassa. Valon säteet loivat kultaista kimallusta yleensä niin kovin tummiin perinnemuurin laattoihin. Näin näkyviin tulleet yksityiskohdat erillisissä muistolaatoissa kertovat paikallisesta ja koko Suomen historiasta, jopa monien vuosisatojen takaa.

Kokonaisuudessa on monia erillisiä muistomerkkejä. Mitä kaikkea tästä muurista ja sen ympäristöstä löytyykään? Kenties olisi paikallaan saada julkaistua jonkinlainen päivitetty esite? Ainakin minun tiedot ovat vajavaiset, ja uskon näiden historiallisten tapahtumien kiinnostavan kovasti tämän päivän arkisten asioiden kanssa eläviä kansalaisia. Niin täällä Vaasassa asuvia, kuin laajemminkin.

Historiasta on dokumentteja toki saatavissa. Ajankohtaiseksi tämän Vaasan perinnemuuriin tekee Suomen edessä oleva 100 v. juhlavuosi.

Aiheen laajuuden takia tässä ei ole mahdollista muuta kuin hämmästellä muurin valtavaa informaatiota, niin sanallista kuin kuvallistakin.

Mainitaan kuitenkin nämä:

Pohjanmaan jääkäripataljoonan muistokivi
Sijainti: Kasarmintorilla
Tekijä: Pentti Penttilä
Paljastettu: 28.7.1964

Joukko-osastojen perinnemuuri
Sijainti: Kasarmintorilla / Korsholmanpuistikon reunalla
Tekijä:Annikki Nurminen
Paljastettu: 23.10.1976

Vaasan sotilasläänin muistolaatta
Vaasan perinnemuuriin 4.6.2010.


Vaasan varuskunta-alue on tänä päivänä Kulttuurikasarmi. 

Toiminta on hyvin monipuolista.
http://www.vaasa.fi/palvelut/kulttuurikasarmi


Jos haluat tehdä virtuaalisen kävelyn Vaasan varuskunta-alueen historiaan niin katso
http://www.visitvaasa.fi/Documents/kasarmik%C3%A4vely.pdf


Tekstin koonti ja kuvat: Aimo NybergEi kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...