torstai 10. joulukuuta 2015

Luukku 10

Tämän joulukalenterin idea on edetä päivä kerrallaan kohti joulua.

Samalla muistellaan kulunutta vuotta, esitellään uudestaan joitakin tapahtumia, ja mm. vaasalaisessa kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia noin vuoden aikana. Suuntaamme katseemme jo myös tulevaisuuteen päin.

Ideana on julkaista ns. päivän luukkukuva, joka on yksityiskohta jostain kaikkien nähtävillä olevasta kohteesta. Kuvaa pitää katsoa tarkkaan, ja yrittää tunnistaa se. Mistä se on, ja mikä on sen aihe?

Seuraavana päivänä tulee uusi ”kuva-arvoitus”. Ja tietenkin myös edellisen päivän vastaus. Rajatut lähikuvat avataan ”suurempaan kuvaan” ja mahdollisesti esitetään myös oheiskuvia ko. tilanteesta.

Kymmenes luukku


Päivän luukku 10.12.2015

Joulukalenterimme luukkukuvat liittyvät patsaisiin ja muistomerkkeihin.

Mihin kokonaisuuteen yllä oleva kuva kuuluu ja missä tämä taideteos on?

Mikä on teoksen nimi ja kuka on tekijä?

Vastaus kerrotaan perjantaina 11.12.EILISEN KUVAN VASTAUS:Merituuli-suihkukaivo muistomerkki on hankittu Vaasan kaupungin toimesta vuonna 1975 kaupunginvaltuuston 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Merituulen ideana on tuulen pullistama purje.

Patsas on 5,3 metriä korkea ja sen halkaisija on 2 metriä. Se on valmistettu enimmäkseen käsityönä 5 mm vahvasta haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä.

Patsas painaa noin 2000 kiloa. Betonista valettu vesiallas on halkaisijaltaan 6 metriä.

Haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä valmistetun suihkukaivon taakse on Pursimiehenkadun puolelle rakennettu Pilvilammen kivistä amfiteatterin muotoon terassi. Kiviä on 130. Pengermille istutettiin vuorimäntyjä ja juhannusruusuja.

Merituuli-suihkukaivo Muistomerkki sijaitsee Palosaaren torilla.

Sen on valmistanut kuvanveistäjä Eero Hiironen. Paljastustilaisuus vietettiin 8.6.1979 Unicefin lasten vuoden merkeissä. ”Mr. Unicef”, näyttelijä Danny Kaye Yhdysvalloista suoritti vihkimisen.

Kerrotaan, että suihkukaivo toimi avajaispäivänä toivomuslähteenä. Haluan uskoa, ettei tämä ”toivomustaika” ole suihkulähteestä mihinkään kadonnut nykypäivänäkään? Ei muuta kuin taas ensi kesänä kokeilemaan!

Mikäs sen mukavampaa kuin istuskella puiston penkeillä aurinkoisella Palosaaren torilla, jäätelötötteröä syömässä, vaimon, perheen tai ystävien kanssa. Suihkulähteen veden välkehtiessä silmien edessä, kesätuulen vilvoittaessa auringonpaisteen kuumuutta… olo on kuin olisi lähtenyt merelle purjehtimaan!

Merituuli-suihkukaivo on yksi niistä kohteista Vaasassa, joita on viime vuosien aikana kunnostettu. Myös Palosaaren toria on jo viime vuosina laitettu entistä ehompaan kuntoon. Tämä työ saa vielä jatkoa.

Torialueet ovat alueen asukkaiden tärkeimpiä kaikille yhteisiä kohtaamispaikkoja. Ne ovat myös monenlaisille toiminoille välttämättömiä tiloja. Näiden hyvä suunnittelu ja kunnossapito kaunistaa aluetta ja kohottaa sen arvoa kaikin puolin. Kun ihmiset viihtyvät torilla, asiat ovat paikkakunnalla hyvin.

Lue lisää: 
http://www.kultiva.fi/OM%20dokumentit/patsaat_taustaa_634377785152567601.pdf

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...