sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Luukku 13

Puoliväli ohitettu! Kalenterimme jatkuu edelleen samalla teemalla, eli patsailla ja muistomerkeillä.

Tämän joulukalenterin idea on edetä päivä kerrallaan kohti joulua. Samalla muistellaan kulunutta vuotta, esitellään uudestaan joitakin tapahtumia, ja mm. vaasalaisessa kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia noin vuoden aikana.

Suuntaamme katseemme jo myös tulevaisuuteen päin. Ideana on julkaista ns. päivän luukkukuva, joka on yksityiskohta jostain kaikkien nähtävillä olevasta kohteesta. Kuvaa pitää katsoa tarkkaan, ja yrittää tunnistaa se. Mistä se on, ja mikä on sen aihe?

Seuraavana päivänä tulee uusi ”kuva-arvoitus”. Ja tietenkin myös edellisen päivän vastaus. Rajatut lähikuvat avataan ”suurempaan kuvaan” ja mahdollisesti esitetään myös oheiskuvia ko. tilanteesta.

Kolmastoista luukku 
 


Päivän luukku 13.12.2015

Joulukalenterimme luukkukuvat liittyvät patsaisiin ja muistomerkkeihin.

Mihin kokonaisuuteen yllä oleva kuva kuuluu ja missä tämä taideteos on?

Mikä on teoksen nimi ja kuka on tekijä?

Vastaus kerrotaan maanantaina 14.12.


 EILISEN KUVAN VASTAUS:

Veera -niminen taideteos sijaitsee Onkilahden keskuspuistossa Palosaaren sillan puoleisessa päässä.

Se on hollantilaissyntyisen Lucien den Arend’in idean pohjalta ohjeiden mukaan valmistettu Vaasassa, paikallisten metallialan ammattilaisten toimesta.

Teos koostuu suuresta ympyränmuotoisesta teräskiekosta, joka on halkaistu keskeltä ja puolikkaat on taivutettu erilleen.

Teoksen koko on 424 x 849 x 424 cm. Teos on punaiseksi maalattua terästä. Teokseen liittyy olennaisesti kohdevalaisimet.

Teos paljastettiin ja luovutettiin Vaasan kaupungille 5.2.1999.

Veistoksen muoto muuttuu, kun sitä katselee sen ohitse kulkiessa. Se on jostain suunnasta nähtynä kolmio, pyramidin muotoinen, toisesta suunnasta katsottuna täydellinen ympyrä, tai sen voi kokea vaikka spiraalina teosta ympäri kiertäessä. Teos heijasti alun perin myös vedestä heijastuessaan neliön.

Tähän teokseen sisältyy siis monia viitteitä geometrian muotomaailmaan, matemaattisiin ja arkkitehtuurisiin mittasuhteisiin. Leonardo da Vincin oppi inhimillisistä mittasuhteista on mitä ilmeisimmin ollut taiteilijalla yksi idean lähtökohdista.

Abstraktin ajattelun alkulähteillä

Tässä ollaan siis ideamaailman, ajatusten tasolla, aivan kaikkeuden alkulähteen äärellä. Tätä taideteosta pitää katsoa ja tutkia maastonmuotoihin ja ilmansuuntiin asetettuna. Mittasuhteet, korkeuserot, teoksen väri, varjon/valon variaatiot esittävät ideaaleja. Teos pyrkii siis tekemään näkyväksi näkymätöntä, eli ideamaailman täydellisyyden, mutta törmää materian, tämän meidän fyysisen todellisuuden rajoitteisiin.

Äärimmäisyyksiin viety taideteoksen pelkistäminen yhteen perusväriin ja-muotoon, voi tavallisesta taiteenkuluttajasta tuntua aivan liian yksinkertaiselta, jopa tyhmältä, tarpeettomaltakin ja katsojaa aliarvioivalta taiteelta.

Suosittelen kuitenkin nauttimaan tällaisestakin taiteesta. Näitä ”Jumalan palikkaleikkiharjoituksia” on meidän ihmisten ihan hyvä harrastaa joskus ihan itsekin. Esimerkiksi kattamalla pöytä kauniisti, tai suunnittelemalla puutarhaa jne. Ilman suurempia paineita, ja ymmärtäen, että täydellisyyteen jää aina pieni matka, olemmehan ihmisiä, ja olemme kiinni materian  ja ajan mahdollistamassa ja rajoittamassa todellisuudessa.


Lue lisää taiteilijasta:
http://www.karihuhtamontaidesaatio.com/suomi/yhteistyo/seminaarit/kohtaamisia/lucien-den-arend.htmlYllä olevien Veera-kuvien taustalla näkyy Vaasan sähkön pylväs, Illuusio – valaistustaan vaihtava huomiota herättävä ”sähkötolppa”, jonka ovat suunnitelleet Jorma Valkama ja Ari Jääskö.

Se on melkoisen kiehtova kohde katsella, näin pimeään vuodenaikaan, kun värit vaihtuvat siinä leppoisassa tahdissa. Teos tuo piristystä muuten niin mustaan, valottomaan joulukuuhun.

Oletko Sinä kenties onnistunut ottamaan hienoja kuvia tästä Vaasan sähkön pylväästä?

Haluaisitko saada kuviasi julkaistua netissä, esim. tässä blogissa? Se onnistuu helposti. Voit lähettää kuva- ja mahdollisen tekstitiedoston osoitteeseen aimonyberg(at)gmail.com. Julkaistavista kuvista ei makseta korvausta. Kuviin liitetään asianmukaisesti tiedot kuvaajasta, jotenka kaikki kuvaoikeudet säilyvät sinulla.

Kaikki muutkin Vaasa aiheiset kuvat ovat erittäin tervetulleita! Ota rohkeasti yhteyttä!

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...