sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

RISTI Korsholman valleilla

Graniittiristin on pystyttänyt Muinaistieteelllinen toimikunta 19.6.1894.

Osoite: Vanha Vaasa, Korsholman vallit


Kuva: AN. 6.9.2016.
 

Kuva: AN. 12.6.2017

123 vuotta on kulunut tämän muistomerkin vihkiäisistä Korsholman valleilla nykyiseen Vanhaan Vaasaan alueella.

Vaasan patsaista ja muistomerkeistä parhaat tietolähteet ovat Eira Häggkvistin toimittama yhteenveto vuodelta 1985, ja tästä Kalevi Paakin vuonna 2008 kokoama päivitys. Molemmat ovat Vaasan kaupungin julkaisuja.

Lainaan tämänkertaisen historiallisen kohteen tiedot em. lähteistä:

Risti Korsholman valleilla 

Muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Magnus Schjerfbäck (1860 -1933) Muinaistieteellisen toimikunnan (Arkeologiska Kommissionen) toimesta. 

Idean isä oli toimkunnanh jäsen fil.tri Kustavi Grotenfelt. Alueen kokonaissuunnitelman laati puutarhuri O.Willy Nykopp Vaasasta. Kivityöt teki Granit Oy Hangosta. 

Muistomerkki on n. 3 m korkea goottilasityylinen risti. Risti on irtokivistä muodostetun kumpareen päällä. 

Ristin etupuolella on ruotsiksi ja takana suomeksi valtioneuvos Zacharias Topeliuksen laatima teksti: Här restes Kristi kors i hednisk Nord Tähän Pohjan pakanoille pyhä risti rakettihin 

Muistomerkki paljastettiin Kansanvalistusseuran VIII laulu- ja soittojuhlien yhteydessä 19.6.1894 ja luovutettiin Mustasaaren kunnan hoitoon. 

Vuonna 1957 kiinnitettiin ristiin siihen kuulumaton metallilaatta, jossa teksti:
Korsholman vallit, Tähän rakennettiin n. 1370 linnoitus Korsholms vallar, Här byggdes cirka 1370 ett fäste The ramparts of Korsholm, a fort was built here about 1370 

Laatta on hankittu Etelä-Pohjanmaan Matkailuyhdistyksen toimesta vuonna 1952 tekemän aloitteen perusteella kaupungin toimesta. 

Risti on paikalla, missä perimätiedon ja kansantarujen mukaan on ollut risti merkkinä kristinuskon saapumisesta (Arkeologiska Kommissionen) 

Taustatietoja 

Vaasan rautatien ja sen jatkon, Vaskiluodon radan ja siltapenkereen, rakentamiseen tarvittiin 1870-luvun lopulla paljon täytemaata, jota otettiin surutta Vanhasta Vaasasta. vuonna 1879 kiellettiin vallien käyttö täytemaaksi, mutta siitä huolimatta linnakumpua uhkasi hävitys.
Koska Senaatin vuonna 1884 antama rauhoituspäätöskään ei ollut riittävä este, ryhtyi Muinaistieteellinen toimikunta v. 1892 toimiin pelastaakseen Korsholman vallien jäännökset paikkana ”mihin liittyvät kristinuskon ja eurooppalaisen kulttuurin varhaisimmat muistot Pohjanmaalla”. 


Korsholman linna rakennettiin Albrekt Meclenburgilaisen ollessa Ruotsin kuninkaana. Varhaisin asiakirjatieto linnasta on vuodelta 1374 nimellä Krytzeborg. Siihen aikaan linnasaari oli noin 7 metriä merenpinnan yläpuolella ja meri lainehti linnan ympärillä. 1300-luvun lopulla oli ruotsalainen suurylimys ja kuninkaan yleisvirkamies Bo Joninpoika Grip lähes 20 vuotta Korsholman ja muiden suomalaisten linnaläänien linnanherrana.

Lainaus päättyyKuva: AN

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!
Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne.
Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Risti Korsholman valleilla.

Suora linkki kohteen fb-kommentointiin 
 


Rojekti X = sivusto fb:ssa, tutustu, tykkää ja seuraa  


https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com

Sivua on päivitetty viimeksi 22.6.2022


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...