tiistai 13. kesäkuuta 2017

RAUHANSILTA

Rauhansilta teos on vihitty käyttöön kesäkuun 10. päivä vuonna 1991.

Kuvat: AN 12.6.2017

Vaasan Asevelikylässä (perustettu 5.6.1946) on kylätaiteilija, ITE-taiteilija Edvin Hevonkosken (1923 – 2009) veistoksia, yhteensä toista sataa teosta. Ne ovat lähinnä puu- ja metalliveistoksia, joissa osassa on luovasti yhdistetty myös muita materiaaleja olevia esineitä tai niiden osia. Teokset esittävät kaikenlaisia aiheita laidasta laitaan. Ideoita ja luovuutta niiden toteuttamiseen Edvin Hevonkoskella todella riitti!

Rauhansilta on yksi Edvinin teoksista. Se on kaarisilta, jolle on annettu taiteellinen ilme, ja muistomerkin status.

Rauhansilta on osa leikkikentän ja puiston muodostamaa viheraluetta.

Osoite on Jukolanpuisto Aapontien ja Tuomaantien välissä, lakkautetun kyläkoulun takana.

Rauhansilta on alun perin rakennettu 26 vuotta sitten, eli vuonna 1991. Tänä vuonna kaupungin puutarhan toimesta tehtyjen kunnostustöiden jälkeen silta vihittiin uudelleen käyttöön kansanjuhlassa 11.6. 2017.

Silta ja sen yllä oleva rauhansymboli, mustepullo ja sulkakynä, sai kylkeensä täydennetyn nimilaatan, johon on lisätty puuttuvia veteraanien nimiä. Nyt siinä on yhteensä 104 sodan käyneen miehen nimet. Rauhansillan uudelleen vihkimisen suoritti Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Joakim Strand, joka totesi kansanjuhlassa: ”Tänä päivänä tarvitaan rauhan ja sillanrakentajia kaikkialla maailmassa”.

Rauhansillan materiaaleina  Edvin Hevonkoski käytti mm. katkottuja kiväärien päitä. Hevonkoski ajatteli, ettei kivääreitä enää tarvita, vaan jatkossa voidaan sotia sanan miekalla. Hän laittoi siltaan yhteensä 64 katkaistua kiväärin piippua. (Aino Siltanen, Pohjalainen 12.6.2017)

Asevelikylä -niminen kaupunginosa on perustettu Vasaan 5.6.1946. Kylästä sai tontin, jos oli sotaveteraani ja perheessä oli vähintään kolme lasta. Jälleenrakentamisen vuosina alueessa muodostui rakennustyyliltään ajan hengen mukainen rintamamiestalojen kaunis kokonaisuus.

Alueen katujen nimillä on myös mielenkiintoinen historiansa.

Kesäkuun 10. päivä on siis erinomainen päivä juhlia sotaveteraani ja kylätaiteilija Edvin Hevonkosken taideteoksia, Rauhansiltaa ja Edvininpolkua kokonaisuudessaan. Polun varren yksittäisten teosten ”synttäreitä”, ajankohtia, jolloin ne ovat ”metsään ilmestyneet”, on ilmeisen mahdotonta määrittää.

Kesäaika on parasta aikaa etsiä ja löytää, katsella, ihmetellä näitä Edvinin töitä. Teoksista on tehty myös luettelo. On aika hauskaa katsella teoksia niiden nimien kautta. Polku on kesällä myös erinomainen kuntorata kävelijöille ja juoksijoille, talvella siellä voi myös hiihtää.

Lue lisää Edvin Hevonkoskesta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Edvin_Hevonkoski

Edvin Jalmari Hevonkoski (10. syyskuuta 1923 Alavus – 8. syyskuuta 2009 Vaasa) oli suomalainen ITE -taiteilija, joka loi Vaasan Asevelikylään Edvininpolku-nimisen taideympäristön.

Katso myös aikaisempi blogikirjoitukseni aiheesta

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/05/edvininpolulla-kesaa-vastaan.html


Kuva: AN.

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa! Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Rauhansilta / Edvin Hevonkosken ITE-taide osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...