lauantai 3. syyskuuta 2022

Kaivaukset Vanhassa Vaasassa jatkunevat ensi keväänä

 

 

Todennäköisesti toukokuussa 2022 Vanhassa Vaasassa Korsholman linnan valleilla jatketaan kaivauksia. Tutkimuksia jatketaan ja tavoitteena on edetä syvempiin maakerroksiin ja siis päästä myös ajallisesti lähelle niitä aikoja, jolloin Korsholman linnoitusta rakennettiin 1300-luvun lopulla ja Korsholma oli kruununvoudin asuinpaikkana aina 1600-luvun alkupuolelle asti ja tämän jälkeen maaherran virka-asuntona.

Mullankaivajat tapahtuman yleisöpäivänä 3.9.2022 arkeologi Jan Fast kertoi suurelle joukolle uteliaita vaasalaisia kuluneen viikon aikana tehdystä työstä sekä arkeologian harrastajien ja paikalla avustajina olleiden koulujen oppilaiden kiinnostavista löydöistä.

 

Katso lisää blogista

Jan Fast Archaeology

"Archaeology is more"

https://janfast.blogspot.com/?m=1 

(ajankohta 29.8. – 3.9.2022)

 

Kävin tänään paikan päällä, tässä muutama kuva

 


 
 
 

 

 

 



Jan Fast antoi yleisölle mahdollisuuden katsella ja kuvata alueelta löydettyjä ”muovipussitettuja aarteita”.

Katso Janin blogiraportista (linkki yllä) mitä kaikkea löytyi.

Yleisöä kiinnosti kovasti tietty sormus – sitä ei kuitenkaan löydetty nyt siivilöimällä mullasta, vaan sen löytöhistoria on jo 60 vuoden takaa. Tältä paikalta kylläkin esiin tupsahtanut. Mielenkiintoinen tarina tälläkin.  

 

 
 

 

Kuvat: AN 3.9.2022 Vanha Vaasa, Korsholman linnakumpu, arkeologiset kaivaukset

 

Loppuun laitan vielä mielikuvaharjoituksen. Eli kuvitellaan miltä maisema on aikoinaan näyttänyt Vaasassa kaupungin perustamisen aikoihin 1600-luvun alussa, ja miltä alueella on tätä edeltäneinä vuosisatoina näyttänyt?
Maankohoamisilmiö on muuttanut näkymiä merkittävästi. Noin 1 metrin verran sadassa vuodessa on maa kohonnut ja meren rantaviiva on siis siirtynyt samalla paljastaen maata tehden lopulta mahdottomaksi purjehdukset perille asti nykyiseen Vanhaan Vaasaan. Tänä päivänä jäljellä on enää jonkinmoinen "oja".

Mielikuvien luomiseen menneistä ajoista saa erinomaisen avun Korsholman linnan vallien muistomerkin vieressä olevasta opastaulusta. Sen kartta on piirretty Claes Claessonin vuonna 1651 tekemän Vaasan kaavaluonnoksen pohjalta. Erinomaiset havainnolliset piirrokset on tehnyt kaupungin graafikko Jouko Keto.

 

 
 
 


 

Opastaulusta kuvannut: AN

 

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Kotiseutuhistorian harrastaja
Kaupunkikuvaaja ja -bloggaaja

 

Ps. Katso myös edellinen blogipostaukseni

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2022/09/mullankaivajia-vanhassa-vaasassa.html 

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...