perjantai 9. syyskuuta 2022

Luonnon ja kulttuurin ystävät – VAPRIIKKIIN!

 

Vaasassa Pohjanmaan museon Terranova on edelleen remontissa ja nämä tilat suljettuina.

Vähiin on jäänyt uutisointi siitä mitä on tulossa ja milloin päästään taas katsomaan uudistettuja luonnontieteellisiä näyttelyjä täällä kotikaupungissamme.  Toivotaan, että ainutlaatuiselle Merenkurkun maailmanperintökohteelle saadaan piakkoin valmiiksi laadukas 2020-luvun vaatimukset täyttävä näyttelytilakokonaisuus.

 

Lainaus Pohjanmaan museon sivuilta

Luonnontieteellinen näyttely – Terranova

Tällä hetkellä suljettuna remontin vuoksi!

Terranova on Pohjanmaan museon luonnontieteellinen perusnäyttely. Sana ”Terranova” on latinaa ja tarkoittaa uutta maata, jota Merenkurkussa syntyy 9 mm:n vuosittaisen maankohoamisen seurauksena. Terranova avattiin vuonna 2002 Pohjanmaan museon, Metsähallituksen ja Ostrobothnia Australis-yhdistyksen yhteistyönä.

Terranovassa esitellään Merenkurkun ja Vaasan seudun luontoa jääkaudesta aina nykypäivään saakka. Vierailija voi ihmetellä maankohoamisen ilmiötä ja sen seurauksia, tutustua Merenkurkun kauniiseen saaristoon ja sen eläimiin kaikin aistein; taputtaa norppaa tai koskettaa miljardien vuosien ikäistä kiveä, sukeltaa pinnan alle virtuaalisessa akvaariossa ja katsoa luontoelokuvia auditoriossa.

Terranovalla on myös kunnia esitellä ainutlaatuista luonnonperintökohdetta: Merenkurkun saaristo kirjattiin 2006 Suomen toistaiseksi ainoana luontokohteena Unescon maailmanperintöluetteloon. Se muodostaa yhteisen luonnonperintökohteen Ruotsin Korkean rannikon kanssa. Alue sai maailmanperintöarvon siksi, että täällä jääkauden jälkeinen maankohoamien ilmenee parhaiten koko maailmassa. Lisää tietoa Korkean rannikon ja Merenkurkun maailmanperintöalueesta löydät näiltä sivuilta:

https://highcoastkvarken.org/fi/etusivu/,

https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/merenkurkku/,

https://varldsarvethogakusten.se/sv/,

 

Vierailut muilla paikkakunnilla ovat tärkeitä. Esim. Tampereella näkee erityisen hyvin, miten museo- ja kulttuuripuolella voi päästä hienosti eteenpäin, kun tahtoa ja vaadittavia resursseja löytyy. Homma toimii, ja väkeä riittää. Tampere on muutenkin lisännyt merkittävästi vetovoimaansa viime vuosien aikana.

Tampereella Vapriikissa on melkoinen museokeskus, pysyviä näyttelyjä ovat: Luonnontieteellinen museo, Postimuseo, Suomen jääkiekkomuseo, Suomen pelimuseo, Kivimuseo, Mediamuseo Rupriikki, Tampere 1918 ja lisäksi on vaihtuvia näyttelyjä pitkin vuotta. Tapahtumia ja tilaisuuksia myös mainostetaan kiinnostuneille ilmeisen hyvin.

Kaikki tämä hienosti myös esillä netissä

https://www.vapriikki.fi/ 

Vapriikki oli meille vaimoni kanssa suorastaan unelmakohde käydä tutustumassa meitä kiinnostavia näyttelyjä. Oli upea luontoaiheinen näyttelykokonaisuus ja myös aivan mahtava Mielikuvituksen maantiede -näyttely pelimuseossa.

Katso myös edellinen blogipostaus (käynti Suomen pelimuseossa)

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2022/09/kavinpa-tutustumassa-suomen-pelimuseoon.html 


 

Kuvaterveisiä Luonnontieteellisen museon näyttelystä

Kuvat ovat näyttelytilassa kuvattuja. Ilman salamaa siellä sai kuvata. Näin otetut ”luontokuvat” kertovat hyvin siitä, miten upeasti ja asiantuntevasti näyttelyä on visualisoitu rakentamalla suurikokoisia elinympäristöjä täytetyille eläimille. Tavallisempia vitriinejä lintu-. perhos-, kasvi- ym. lajien kokoelmille on myös laitettu laadukkaasti näytille. Tarjolla on luettavaksi selkeitä tietopaketteja sopivin välein. Myös paikallisuus, Tampereen seutu on tuotu hyvin esille. 

 


 
 

 


 

 

 

 

 

 

 



Kuvat: AN 1.9.2022 Tampere, Vapriikki Luonnontieteellinen museo

 

Aimo ja Maisa
Kuviksen & biologian ja maantiedon opettajia, eläkkeellä

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...