perjantai 2. syyskuuta 2022

Mullankaivajia Vanhassa Vaasassa

 

 

 

Näillä paikkeilla, Risti-muistomerkin lähellä on tällä viikolla tehty arkeologisia kaivauksia.

Kohde-esittely (Rojekti X= hanke/AN)

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/06/risti-korsholman-valleilla-19-kesakuuta.html 


 

Yleisöpäivä kaivauksilla lauantaina 3.9. 2022 klo 10–13

Kyse on valtakunnallisesti merkittävistä kaivauksista. Jotain on jo löydettykin ja niistä on pitkin viikkoa uutisoitu tiedotusvälineissä. Jäännöksiä paikalla olleesta Korsholman linnasta etsitään ja toivotaan näin saatavan lisää tietoja todennäköisesti jo 1360-luvulla perustetusta linnasta. Tuolloin paikka oli vielä erinomaisten purjehdusreittien varrella. Korsholman linnasta tuli Norrlannin eli Pohjanmaan hallinnollinen keskuspaikka. Tieyhteys oli myös etelään Turkuun, Pohjanlahden rantatie, jota tarvittiin hallinnon ja mm. postinkulun tarpeisiin.

Nyt tehtäviä kaivauksia rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto monen tahon kanssa. Mukaan mullankaivajiksi ovat päässeet myös joukko vaasalaisia koululaisia.

 

Lainaus sivustolta: Kulttuuriympäristön palveluikkuna (kyppi.fi)

https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/mjhoito/read/asp/r_alue_det.aspx?ALUE_ID=999000181 

 

Yleiskuvaus

Ensimmäinen kirjallinen tieto Korsholman linnasta on vuodelta 1374, mutta ilmeisesti linnan rakentaminen aloitettiin jo 1360- luvulla. Korsholma oli kruununvoudin asuinpaikkana aina 1600-luvun alkupuolelle asti ja tämän jälkeen siitä tuli maaherran residenssi. Linnanmäellä on eri aikoina ollut runsaasti erilaisia rakennuksia, suurelta osalta puisia mutta myös kivirakennuksia. Linnan itäpuolella vallien juurella oli yksi Suomen ensimmäisistä muotopuutarhoista, nk. Maaherran puutarha, jonka perustaminen ilmeisesti ajoittuu viimeistään 1750-luvulle.

1850-luvun alussa Linnanmäelle oli tarkoitus rakentaa uusi lääninhallitus ja maaherrantalo. Rakennustyöt oli ehditty aloittaa ja mm. linnan valleja alentaa ennen Vaasan paloa 1852. Työt keskeytyivät ja rakennustarpeet käytettiin uuden kaupungin rakentamiseen. Puutarha oli jo osin tuhoutunut, kun vallien madaltamisesta saadusta maasta tehtiin mm. tiepenger kohti Hovioikeudentaloa. Lopullisesti puutarha ja vallit tuhoutuivat, kun linnan eteläpuolelle perustettu Korsholman maatalouskoulu muutti puutarhan alueen pelloksi ja valleilta ajettiin maata tien pohjaksi.

Jo 1800-luvun lopussa Korsholman valleja esitettiin pakkolunastettavaksi valtiolle muinaismuistoalueeksi. Muinaistieteellinen toimikunta teetti useitakin eri suunnitelmia alueen kunnostamiseksi ja hoitamiseksi mutta kaikki toimenpiteet kaatuivat joko rahan puutteeseen tai ympäristön vastustukseen. Lopulta rahat riittivät ainoastaan punagraniittisen muistoristin pystyttämiseen ja mäen laen kuoppien täyttämiseen ja tasoittamiseen. Muistoristi paljastettiin Kansanvalistusseuran laulu- ja soittojuhlien yhteydessä kesäkuussa 1894.

Luonti: 19.10.2009

Lainaus päättyy

 


 

 

Kuvat: AN Risti Korsholman valleilla 

 

 


Kuvalainaus: kyppi.fi/palveluikkuna -sivustolta

Vaasassa on useitakin merkittäviä muinaismuistomerkkejä.

Aika hienoa on, että yksi näistä, eli Majakkakivi ympäristöineen on saanut infotaulut uuden ulkoilureitin varrella.

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2022/06/majakkakiven-taukopaikka.html 


Aimo Nyberg
Kotiseutuhistorian harrastaja
Kaupunkikuvaaja ja  -bloggaaja

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...