tiistai 27. syyskuuta 2022

Ennen ja nyt valokuvapareja Vaasasta

 

Oletko kenties Sinäkin innostunut tällaisesta kaupunkikuvan muutoksia esittelevästä valokuvauksesta?

Ennen ja nyt vertaileva valokuvaus on ollut jo joitakin vuosia niin sanotusti muodissa - ainakin monen meidän jo hieman vanhempaan ikään ehtineiden keskuudessa. Valtavan suosion tällaiset kuvaparit ovat saaneet mm. fb-ryhmässä Vaasan kuvia 1900-luvulta. Ryhmään kuuluu jo yli 22 000 jäsentä.

Meidän kaikkien iloksi tällä kyseisellä fb-sivustolla on jo jonkun aikaa kuvapareja ja näiden koonteja jakanut Kari Saha. Hän on tehnyt aivan uskomattoman hienoa jälkeä, niin omilla ottamillaan valokuvillaan kuin myös löytämällä erinomaisia dokumentteja / lähtökohtakuvia menneiltä vuosikymmeniltä.

Kari Sahan kuvat ovat melkoinen inspiraation lähde myös meille muille! Samaan laatuun ja tarkkuuteen on vaikeaa päästä, mutta yrittää kannattaa silti.    

Mainitaan tässä vielä tämä:

Valokuvat entisiltä kadunkulmilta koristavat sähkökaappeja

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/valokuvat-entisilta-kadunkulmilta-koristavat-sahkokaappeja/ 

”Valokuvista muodostuvan näyttelyn nimi on Näillä kulmilla ennen – kuvia Vaasasta ja siihen on koottu 40 valokuvaa Gunnar Bäckmanilta ja Jukka Kankaanpäältä. Molemmat ovat pitkän linjan valokuvaajia ja vaasalaismaisemien ikuistajia.”

Sen lisäksi, että näitä valokuvataideteoksia voi käydä katsomassa LIVENÄ kantakaupungin kaduilla, niin kuvat on koottu myös nettiin karttasovellukseen! Todella hienoa, ja kiitoksen paikka kaupungin kulttuuripalvelun ja karttapalvelun ahkerille ja osaaville tekijöille.

Reitti valokuvineen löytyy karttasovelluksesta osoitteessa:

https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/naillakulmilla/ 


Syksy on hienoa aikaa kaupunkikuvaukseen!

Kaupunkia pääsee nyt kuvaamaan toisenlaisissa valo-olosuhteissa kuin kirkkaan auringonvalon aikoina. Myös rakennettua maisemaa varjostavat ja peittävät puut pudottavat nyt lehtensä, ja mahdollistavat monenlaisten kuvakulmien ja yksityiskohtien esiin tuomisen.

Arvoisa tämän blogin lukija!

Tarjoa julkaistavaksi tällä nettisivustolla ottamiasi kuvia Vaasasta!  Joku yksittäisiä kuvia tai jos Sinulla on ennen ja nyt kuvapareja, niin julkaistaan niitäkin.
Julkaistuista kuvista en valitettavasti voi maksaa korvauksia. Jakamisen ilo, ja muiden kuvien katselun tuoma hyvä mieli on kuitenkin jo jotain. 

 

Kuvalainaus fb-sivulta, Kari Saha. 

Vaasan Maasilta / vuonna 1939 valmistunut SOK:n konttori. 1980-luvun lopulla Opistotaloksi.
Rakennus on nykyään suurelta osin tyhjänä Opiston muutettua Raastuvankadulle.

Rakennuksen on piirtänyt arkkitehti Erkki Huttunen. Hänen parhaiten tunnettuja töitään ovat useat SOK:n funktionalistiset konttori-, teollisuus- ja varastorakennukset, mm. Rauman, Kotkan, Joensuun, Oulun ja Vaasan konttorirakennukset sekä Oulun, Nokian ja Viipurin myllyt. Muita suuria töitä ovat Alkon Rajamäen tehtaat sekä Lauritsalan kaupungintalo ja apteekki. Vuonna 1937 Huttunen sai Pariisin maailmannäyttelyn arkkitehtuurin kultamitalin.

 

Sähkökaapit kaupunkikuvatauluina
Valokuvat entisiltä kadunkulmilta koristavat edelleen sähkökaappeja Vaasan keskustassa

 


Kuvat: AN. Ylempi Rantakadulta, alempi Vaasanpuistikolta

Tämä ulkoilmanäyttely kymmenissä sähkökaapeissa saavat edelleenkin monet kiireettömät kulkijat pysähtymään, ja vertailemaan ko. paikan kaupunkikuvallista muuttumista vuosien takaa LIVE-hetkeen TÄSSÄ JA NYT.

 

Aimo Nyberg
Kaupunkikuvaaja ja -bloggaaja
aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...