lauantai 17. syyskuuta 2022

Emil Wikströmin Visavuori 2

 

Katso myös edelliset blogipostaukset

Emil Wikströmin Visavuori 1 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2022/09/emil-wikstromin-visavuori-1.html

Emil Wikström ja Vaasa

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2022/09/emil-wikstrom-ja-vaasa.html 

 

Visavuori, Emil Wikströmin koti ja ateljee
(Kari Suomalaisen Kari-paviljonkia ei tässä esitellä)

Visavuorentie 80, 37770 Tarttila (Valkeakoski)

https://www.visavuori.com/ 

 


 

Kuva- ja tekstilainaukset VISAVUORI-esitteestä, julkaisija Visavuoren museosäätiö, 2022

”Emil Wikström ei syntynyt onnellisten tähtien alla; isä kuoli, kun Emil oli vain nelivuotias. Lapsuus oli köyhä ja työntäyteinen. Vapaa-aikana Emil keräsi puiden oksia – niitä katsoessaan hän näki kätkettyjä hahmoja, jotka sitten veisti esiin.

Puuveistoksissa oli näkemystä, jotka herätti turkulaisten mielenkiinnon. Emil sai taakseen tukijoita, jotka päättivät kouluttaa pojasta koristeveistäjän.

Opintie alkoi Turun piirustuskoulusta ja jatkui Ateneumiin Helsinkiin keväällä 1882.

19-vuotiaana Emil matkusti apurahojen turvin Wieniin ja aloitti opinnot Wienin taideteollisuuskoulussa, koulun opettajat painostivat lahjakkaan nuoren kirjoittautumaan myös Taideakatemiaan, mutta se oli suuri salaisuus; turkulaisten keräämän tukirahaston ehtona oli, ettei Emil lähde haaveilemaan vapaan taiteilijan urasta.”

Se miten tässä lopulta kävi, on melkoinen kertomus! Emilin tekemistä veistoksista ym. taiteesta syntyi upea jakso suomalaiseen, ja myös vaasalaiseen taidehistoriaan!

 



Kuvalainaus esitteestä: ”Kuvanveistäjän torppa”

 

 

Kuvalainaus esitteestä: Kodista kotimuseoksi

Esite on edullinen perustietopaketti Visavuoresta. Sitä myydään paikan päällä Kari-paviljongissa, jossa on myös lipunmyynti koko alueelle.

 

Kuvia ateljeesta  

”Visavuoren uudesta ateljeesta tuli monitoimitila. Valoisa ateljee oli mitoitettu suurten töiden veistämiseen ja suoraan ateljeesta kulki rappuset alakerran pronssivalimoon. Pronssivalimo oli Suomen ensimmäinen, siellä kuvanveistäjä saattoi valaa pienempiä teoksia itse pronssiin ja myös opettaa pronssivalua myös muille.” (lainaus esitteestä)

Ateljeerakennuksen kierrettyäni olin suuren ihmetyksen vallassa. Emil Wikströmin ahkeruus kaikessa tekemisessä on täällä omin silmin todistettavissa. Vaativaa kuvanveisto työtä Emil Wikström teki enemmän kuin kukaan toinen noina aikoina. Sen lisäksi on rakennuksen ylimmästä osasta, oikeasta tähtitornista tutkittu planeettoja ja tähtiä kaukoputkella. Ja vielä, on kuunneltu urkumusiikkia (Emilin veli K.G. Wikström rakensi Visavuoreen 6+1 äänikerran urut), ja aikaa riitti myös puutarhanhoitoon ulko- ja sisätiloissa. Tämän jälkeen ei enää yllättänyt se, että Emil Wikström valokuvasi ja hänellä oli käytössään pimiö valokuvien tekemiseen.

 

 


 
 

 




 











 



 




Kuvia ateljeekodista









 



Kuvat: AN 31.8.2022. Muutamia yksityiskohtia sisätiloista. Kokonaisuuden, huoneiden tunnelman
voi astia vain paikan päällä.

 

Olen iloinen, jos nämä kuvat ja kirjoitukseni innostavat toteuttamaan vierailun Visavuoreen. Retkeen kannattaa varata kunnolla aikaa, ja jos on mahdollista osallistua opastettuun kierrokseen, niin kohteesta saa aivan varmasti ainutlaatuisen kulttuurikokemuksen.

 

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Kuvataiteen opettaja, eläkkeellä
aimonyberg(at)gmail.com

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...