torstai 8. syyskuuta 2022

Kävinpä tutustumassa – SUOMEN PELIMUSEOON Tampereella

 

 

No miksi? – Pelkkä uteliaisuus on hyvä syy käydä tutustumassa VAPRIIKKIIN Tampereella, siellä kun on museoita yhdessä paikassa enemmän kuin yhdellä kertaa ainakaan eläkeläinen jaksaa kiertää ja katsoa!

Jos pelaaminen, pelien historia, pelikulttuuri kiinnostaa tämä kohde on todellakin koettava, eikä vain katselemalla, lukemalla selostuksia peleistä, vaan myös kokeilemalla, pelaamalla (esim. legendaarisia vanhoja tietokone- ja konsolipelejä).

Ja oli minulla toki omakohtainenkin syy käydä tässä museossa – kävin etsimässä vinkkejä lautapelin tekemiseen!

https://www.vapriikki.fi/pelimuseo/ 

 

SUOMEN PELIMUSEO

Suomalaisia pelejä ja pelikulttuuria

”Suomen Pelimuseossa on esillä sata suomalaista peliä. Löydät
näyttelystä perinne- ja lautapelejä, tietokone- ja konsolipelejä,
kännyköille ja tableteille tehtyjä mobiilipelejä sekä pelikoneita.”

Yksi legendaarisimmista lautapeleistä on tämä

”Afrikan Tähti on suomalainen klassikko ja sukupolvia yhdistävä pelikokemus.
Kari Mannerlan 19-vuotiaana suunnittelema Afrikan Tähti on käännetty 16 kielelle ja sitä on myyty yli 3,6 miljoonaa kappaletta – näistä puolet ulkomaille. Peli sai innoituksensa Humphrey Bogartin tähdittämistä elokuvista ja ryppyisen Afrikan kartan kiehtovista paikannimistä, ei niinkään afrikkalaisesta todellisuudesta. Peliä onkin vuosien mittaan kritisoitu sen kolonialistisesta maailmankatsomuksesta.”

 

Tämä näyttely on esillä enää 18.9. asti: Mielikuvituksen maantiede

”Karttojen avulla voidaan kuvitella kaukaisia ja tuntemattomia alueita. Aina kartat eivät edes käsittele todellista maailmaa, vaan niitä voidaan tehdä myös kuvitteellista paikoista.”

”Mielikuvituksen maantiede on näyttely, joka kertoo suomalaisia pelejä varten tehdyistä kartoista. Ne kaikki perustuvat tavalla tai toisella mielikuvitukseen, sillä kartta voi viedä katsojansa nojatuolimatkalle paitsi lähimetsän suunnistusmaastoon, myös mielikuvitusmaailmaan.

Näyttelyssä on peleissä käytettyjä karttoja 150 vuoden ajalta. Vuosien varrella on ollut yleistä, että pelilaudan pohjana on käytetty karttaa Suomesta tai jostakin tietystä paikkakunnasta. Toisaalta pelikartta on voinut kuvata myös täysin kuvitteellista maisemaa, tai vaikka jotakin sellaista paikkakuntaa, joka tuntuu niin todelliselta, että se voisi aivan hyvin olla oikeasti olemassa. Eikä karttoja laadi pelkästään pelien suunnittelijat, vaan myös pelaajat ovat ahkeria kartanpiirtäjiä. Missä mielikuvitusmaailmassa olet viimeksi käynyt karttaa katsomalla?”

Lainaukset päättyvät

Katso mitä kaikkea VAPRIIKISTA löytyy

https://www.vapriikki.fi/ 


 

Muutama kuva Suomen pelimuseosta (pääasiassa Mielikuvituksen maantiede -näyttelystä)

 

 

 

 




                             
 




 

 


 



 

 

 

 

 



Näyttelyn kuvat, pelien selostukset inspiroivat minua viemään maaliin oman lautapeliprojektini!

Suomen Vapaudenpatsas -lautapeli on lopputestausvaiheessa, eli ns. sokkotestaajien pelattavana. Pelilaatikko annetaan 2–4 pelaajan porukalle, ja he aloittavat tutustumisen peliin lukemalla ensin säännöt ja sitten vaan ryhtyvät pelaamaan! Onnistuu tai ei.

Ainakin vielä näyttää tosi hyvältä. Peli-idea voi hyvinkin edetä, jopa piankin. Uteliaille lautapelien ystäville kerron mielelläni tästä enemmän – eli sovitaan tapaaminen pelilaudan ääreen!

 


 

Pelilaatikon kansi: Testiversio. Laatikon sivuille tulee peliin liittyvää tekstiä.

 

Pelilauta. Peliin kuuluu 50 kpl pelikortteja, erityinen värinoppa ja esite Suomen Vapaudenpatsaan symboleista. Kokonaisuuteen kuuluu myös samoilla pelikorteilla pelattava muistipeli. 

  

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...