tiistai 12. heinäkuuta 2022

Pohjoistuulen metsä - valokuvanäyttely

 

 

Helsingissä on esillä valokuvanäyttely, jota en ainakaan minä aio jättää näkemättä.  

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

10.6.–2.10.2022

 

Lainaan näyttelyn esittelytekstiä:

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo:

Pohjoistuulen metsä

"Olemme niin tottuneita ihmisen muokkaamiin maisemiin, että luonnontilaisen metsän kasvot uhkaavat kadota mielestämme."

 

Pohjoistuulen metsä on päätösosa Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvalle metsätrilogialle, jossa kolmekymmenvuotinen työ metsäaiheiden parissa kiteytyy. Trilogian aiemmat osat ovat suomalaista metsämytologiaa luotaava Puiden kansa (1997) ja metsätalouden varjopuolia kuvaava Metsänhoidollisia toimenpiteitä (2009).

Pohjoistuulen metsä on kuvaus luonnonmetsistämme elämää ylläpitävänä monimuotoisena tilana. Se kuvaa niitä rikkaita ekosysteemejä, joita pohjoiset havumetsämme parhaimmillaan ovat. Näyttelyssä käsitellään myös metsäluonnon uhanalaistumista ja häviämistä.

Luonnonmetsä tarkoittaa metsää, jossa monimuotoisuutta ylläpitävät piirteet ovat yhä tallella. Eri-ikäiset ja erilajiset puut ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Luonnonmetsät ovat tuhansien kasvien, sienten, eläinten, alkueliöiden, arkkien ja bakteerien muodostamia eliöyhteisöjä. 

Valtaosa metsistämme on tehometsätaloudesta johtuen muuttunut olennaisesti erilaisiksi kuin mitä ne olisivat luonnostaan. Luonnontilaisia eli koskemattomia metsiä on metsistämme enää vain noin 1%. Metsiä, joissa ihmistoiminnan vaikutus ei ole ratkaisevasti muuttanut luonnonmetsän rakennetta ja lajistoa, on vielä jäljellä hiukan enemmän. Nekin yhä hupenevat hakkuissa.

Näyttelyn kuvat ovat pääosin suojelualueilta itärajan tuntumasta Pohjois-Karjalasta Lappiin. Muualla Suomessa on enää jäljellä vain pieniä erillisiä luonnonmetsäsirpaleita.

Näyttely kehottaa meitä tunnistamaan eron luonnonmetsän ja talousmetsän välillä – puhumaan metsistä etuliittein, sillä tapamme puhua yleisesti vain “metsistä” estää meitä näkemästä metsäluonnon todellista tilaa.

 

Ritva Kovalainen (s.1959) on kemiönsaarelainen valokuvataiteilija, joka on tehnyt useita kirjoja, lyhytelokuvia ja näyttelyitä teemanaan erityisesti ihmisen suhde luontoon.

Sanni Seppo (s.1960) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka kertoo töissään yhteisöjen aktiivisuudesta puolustaa oikeuksiaan, ihmisen ja luonnon suhteesta sekä hauraista unelmista elää omansalaista elämää. Hän on kiinnostunut myös valokuvalla vaikuttamisen mahdollisuuksista ja toimii Poliittisen valokuvan festivaalin toisena taiteellisena johtajana.

 

Tutustu lisää

https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/pohjoistuulen-metsa?fbclid=IwAR3wMuzRH4dbR3Ep9WDMm3GbOd_av0eJPj_OfH7R99S-SyMT-rrPAm-3BSg  


 

Tekstin jakanut tähän blogiin Aimo Nyberg

Ps. Valokuvamuseon sivuilta / ammattilaisten kuvia ei ole mahdollista jakaa eteenpäin.

 


 

Kuvituskuva: AN

Mutta jaetaan me!

Tähän kaupunkiblogiin vaasaennenjanyt voivat kaikki halukkaat vaasalaiset ja muutkin jakaa kuvia ja tekstejä. Mm. luontokuvat sopivat oikein hyvin sosiaalisen median kanavilla jaettaviksi. Alkuperäisten kuvien laatu, tarkkuus  ym. tosin kärsivät, mutta silti tällaiset kuvat voivat tuoda iloa, hyvää mieltä kuvia katsoville. Esim. monet luontoaiheiset fb-sivustot ovat saaneet todella paljon seuraajia. Osa haluaa vain katsella muiden aikaansaannoksia, ja aika moni myö jakaa ottamiaan kuvia.

Jos siis haluat jakaa kuvia, juttuja tässä blogissa, ota yhteyttä!

aimonyberg(at)gmail.com 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...