torstai 14. heinäkuuta 2022

Jokunen ajatus Vaasan kauppatorin suunnitelmista

 

 

Näistä kahdesta meille vaasalaisille tärkeästä isosta asiasta keskustelu varmasti käynnistyy jo nyt keskikesällä. Ja elokuussa toivottavasti saamme kuulla perusteltuja näkemyksiä suuntaan, jos toiseenkin.

Tutustutaan, perehdytään aineistoihin huolella ja osallistutaan oman kotikaupunkimme kehittämiseen!

Lainauksia Vaasan kaupungin sivuilta 

 


 

1.     TORI SUUNNITELMIA

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaikuta-kauppatorin-suunnittelukilpailun-voittajaan/ 

 

Vaikuta kauppatorin suunnittelukilpailun voittajaan!

Julkaistu: 12.7.2022

Vaasan kauppatorin suunnittelukilpailun kilpailuaika on päättynyt. Kilpailuun valittujen työryhmien kilpailutyöt ovat nähtävillä verkossa ja osa materiaalista myös pääkirjastolla. Voittajatyöhön voi vaikuttaa.

Vaasan kauppatorin suunnittelukilpailun tavoitteena on saada kävelykeskustaan päivitetty yleissuunnitelma, joka huomioi sekä alueen historian, että tulevat tarpeet. Erityisesti kiinnitetään huomiota kävelykeskustan saavutettavuuteen ja viihtyisyyteen.

Kilpailuun valittujen työryhmien kilpailutyöt ovat nähtävillä kilpailun nettisivuilla sekä osa materiaalista on nähtävillä myös Vaasan kaupungin pääkirjastolla, Kirjastokatu 13.

Voit vaikuttaa voittajatyön valintaan aikavälillä 12.7.–26.8.2022 vastaamalla kilpailun nettisivujen kyselyyn tai toimittamalla mielipiteesi asiasta kaavoitukseen, kaavoitus@vaasa.fi tai Kaavoitus, PL 2, 65101 Vaasa.

Kilpailun nettisivut: 

https://www.vaasa.fi/kauppatorin-suunnittelukilpailu 

Lisätietoja antaa:
Viheraluesuunnittelija Hanna Vallinmäki, p. 040 706 2832, hanna.vallinmaki@vaasa.fi

 

2.     METSÄSUUNNITELMA 2020–2030

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/metsasuunnitelma-turvaa-metsien-hyvan-hoidon-kommentoi-31-8-mennessa/ 

 

Metsäsuunnitelma turvaa metsien hyvän hoidon: kommentoi 31.8. mennessä!

Julkaistu: 21.6.2022

Vaasan kaupungin metsäsuunnitelma vuosille 2020–2030 on nyt julkisesti nähtävillä ja kommentoitavissa. Kaupunki omistaa metsää noin 3 800 hehtaaria. Metsäsuunnitelmalla varmistetaan metsäpääoman suunnitelmallinen hoito sekä asukkaille turvallisen, elinvoimaisen ja monipuolisen metsäympäristön jatkuvuus.

Metsäsuunnitelma on julkisesti nähtävillä 31.8.2022 saakka.

 

Metsäsuunnitelma on yhteenveto ja tietopankki Vaasan kaupungin omistamista metsistä. Suunnitelma turvaa kaupungin metsissä eri-ikäisyyden, elinvoimaisuuden, kohtuullisen puuntuoton, metsäluonnon monimuotoisuuden ja virkistysarvojen säilymisen ja jatkuvuuden. Vaasan kaupungin metsäsuunnitelma laaditaan aina kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.

Vaasan kaupungin nykyisistä metsäalueista noin 14 % (noin 530 ha) on suojelualueita. Jos otetaan huomioon myös kaupungin alueella sijaitsevat valtion suojelualueet Öjen ja Risö (n. 500 ha), on suojelualueiden määrä huomattavasti suurempi.

Yleisötilaisuus metsäsuunnitelmasta 22.8.

Metsäsuunnitelmasta järjestetään myös yleinen esittely- ja osallistamistilaisuus Vaasan pääkirjaston Draama-salissa maanantaina 22.8. klo 17.30.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti kokouksessaan 8.6. asettaa Metsäsuunnitelma 2020–2030-luonnoksen nähtäville sekä hyväksyi Metsäsuunnitelman 2020–2030 tavoitteet.

 

Lainaukset päättyvät

 

Ensivaikutelmiani

En ole tässä vaiheessa (heinäkuun puolessa välissä) kumpaankaan suunnitelmaan riittävän hyvin perehtynyt. Osallistun kommentointiin ja keskusteluihin elokuun puolella.

Ensivaikutelmani tähän kuitenkin jo laitan:

- ymmärrän kyllä, että kyse on kahdesta eri suunnitelmasta

- silti en voi välttyä mielikuvalta, että Vaasan kaupunki haluaa tehdä torista ”metsää” ja oikeisiin metsiin ennätysmäärin avohakkuita 

- ilmastomuutoksen hidastaminen edellyttää muutoksia luonnossa ja kaupunkikuvassa, nyt heti eikä vasta kun merenpinta valtaa kaupunkien rantakadut ja markkinapaikat

- siksi pitäisin metsät metsinä, puistot, puistikot, aukiot ja torit omanlaisinaan, enkä ”viherryttäisi” ts. luonnonmukaistasi nyt Vaasan kauppatoriakaan liikaa

- näkisin Vaasan torin jatkossakin siis aika lailla nykyisenlaisena torina, aukiona (en autiona), joka on suuri, avara, avoin suorakaiteen muotoinen selkeä tila, ilmava (joskus tuulinenkin), ja ilmeeltään perinteinen Vaasan kauppatori

- varjostavat puurivit nykyiseen tapaan puolustavat paikkaansa, ja samoin kesäaikaan paikalle tuotavat kauniit kukkaistutukset

- Vaasanpuistikolla torin laidalla olevat kesäsesongin ajaksi toteutetut, useaan kertaan vaihdettavat kukkaistutukset riittävät siellä, - kauppatoria ei pidä muuttaa puistoksi / puutarhaksi 

- torin uudistamisideoista puuttuu – "Vapauden aukio / vaihtoehto", joka voisi paremmin kunnioittaa kaupunkimme historiaa

- Suomen Vapaudenpatsaan alue on huomioitava paremmin, kaupungin tulee varautua Suomen vapaus- ja itsenäisyystaistelun muistomerkin restaurointiin, ja vuonna 2038 pidettäviin muistomerkin 100 -vuotisjuhliin

 

Erinomainen paikka miettiä millainen olisi paras ja kaunein ja tottakai myös elinvoimaisin liike-elämän tarpeet täyttävä toriuudistus on mennä Vaasan kauppatorille. Juoda siellä vaikka kahvit, ostaa jäätelö ja istahtaa ihan rauhassa alas. Keskustelukumppaneitakin mitä luultavimmin sieltä löytää.

 

Nyt julkaistut torialueen kehittämisideat eivät netissä olevista havainnekuvista kovin helpolla muutu katsojan ajatuksissa konkretiaksi. Torinäkymää pitää mennä katsomaan vaikkapa esiintymislavalta tai Vapaudenpatsaan jalustan ”rappusilta”. 

 

Keskustelu eläköön, mielipiteitä kannattaa laittaa kaupungille nyt kun on sen aika!

Maailmamme ympärillämme muuttuu – haluamme sitä tai ei.

Ollaan mukana muutoksessa – vielä ei ole liian myöhäistä.

 

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Kaupunkikuvaaja

Kuvisope, eläkkeellä

 

 Ps. Hienoja suunnitelmia pitää laatia, ja niihin liittyviä havainnekuvia myös. Jotain menee aivan varmasti eteenpäin, mutta ihan kaikkeen ei pidä lähteä. Eikä ihan jokaista ”piirustusta ja kuvamanipulaatiota” kannata uskoa.

Tätäkään alla olevien kuvien esittämää ilmastomuutoksen katastrofia ei Vaasassa tarvitse oikeasti pelätä – vaikka uhkiin onkin syytä huolella varautua. 

 


 

 Kuvat ja kuvamanipulaatiot AN


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...