tiistai 19. heinäkuuta 2022

Vaasan torikin voisi olla Vapaudenaukio

 

 

Vaasalaisina pidämme Vaasan kauppatorin Vapaudenpatsasta itsestäänselvyytenä. Emmekä nytkään koe mahdolliseksi, että tämä monumentaalinen Vapaus- ja itsenäisyystaistelun muistomerkki jäisi huomioonottamatta, kun Vaasan kauppatorin elävöittämiseksi kehitellään uudenlaisia visioita.

Vuonna 1938 pystytetty koko Suomen Vapaudenpatsas ei saanut Suomen 100 -vuotisjuhlinnassa, eikä Muistovuoden 1918 tapahtumissa juurikaan huomiota. Syy tähän on mielestäni se, ettemme me vaasalaiset tätä ”nostoa” tehneet, - osanneet tai halunneet tehdä.

Nyt esitetyissä neljässä kauppatorin kehittämisideassa Suomen Vapaudenpatsas on teksteissä heikosti tuotu esiin ja kuvissa vaihtelevalla tavalla esitetty. Se on siellä mukana kuin ”välttämättömänä pahana”, jota ei voi poistaakaan.

Ehkä liioittelen, mutta mielestäni Vapaudenpatsaalla ja aukiolla voisi uusissa suunnitelmissa olla selkeästi korostuneempi asema. Ehkä joidenkin mielestä liioittelen, kun sanon näin: uudet torin kehittämisvisiot tulee tehdä Vapaudenpatsaan ehdoilla.

Vaasan kauppatori nimi ei te oikeutta tälle maamme historian yhdelle merkittävimmistä Vapaudenaukioista. Kulttuurihistorialliselta merkitykseltään Vaasan keskusta on huomattavan tärkeä. Jos nyt ei ihan Helsingin Senaatintoriin verrattavissa, niin ainakin lähellä tätä.

En väheksy kaupan ja liike-elämän business-tavoitteita enkä myöskään lapsiperheiden viihtymisen tärkeyttä uudistettavalla torilla. Toivon näiden toteuttamisen olevan mahdollista samalla kun Suomen ainoan valtakunnallisen Vapaudenpatsaan merkitystä ja arvostusta tuodaan näkyväksi tämän päivän suomalaisille.

 

Vaasan kaupunki toivoo kommentteja julkaistuihin ehdotuksiin.

Neljään ehdotukseen pääsee tutustumaan osoitteessa

https://www.vaasa.fi/kauppatorin-suunnittelukilpailu

Sivulla voi myös äänestää suosikkiaan (12.7.–26.8.2022)

 

VAPAUDEN AUKIO - pohdintaa

Tampereella on Vapaudenaukio

Lainaus Wikipediasta:Vapaudenpatsas on Tampereen Hämeenpuistossa sijaitseva Suomen sisällissodan ja Tampereen valtauksen muistomerkki. Vuonna 1921 pystytetyn veistoksen on tehnyt kuvanveistäjä Viktor Jansson, mutta sen luonnosteluun osallistui myös arkkitehti Wäinö Palmqvist. Patsas esittää alastonta mieshahmoa, joka pitelee miekkaa ylös kohotettuna olevassa kädessään. 4,2 metriä korkea pronssinen patsas on sijoitettu 6,5 metriä korkean graniittijalustan päälle. Patsasta ympäröivä osa Hämeenpuistoa on nimetty Vapauden aukioksi. Pirkan- ja Hämeenkadun risteyksessä sijaitsevan aukion läheisyydessä ovat muun muassa Tampereen pääkirjasto ja Aleksanterin kirkko.”

 


Kuvalainaus Wikipediasta: Tampereen Vapaudenpatsas -muistomerkin paljastustilaisuus (1921)

 

Hämeenlinnassa on Vapaudenaukio

Lappeenrannassa on Vapaudenaukio

Kuopiossa on Vapaudenaukio

Suomessa ainakin näillä paikkakunnilla on Vapaudenaukio.

 

Entä Vaasassa?

Meillä on tori, suuri upea aukio keskellä kaupunkia, viralliselta nimeltään Vaasan kauppatori.

Torialueen pohjoispäässä, hovioikeudenpuistikon puolella ja kävelykeskustan välittömässä yhteydessä on monumentaalinen Vapaus- ja itsenäisyystaistelun muistomerkki. Suomen Vapaudenpatsas.

Historiallisista syistä Vaasassa tulisi olla Vapaudenaukio. Ja luultavasti aika monet kokevatkin, että meillä on Suomen Vapaudenpatsaan ympärillä Suomen yksi merkittävimmistä Vapaudenaukioista. Mutta virallisesti näin ei ole, eikä kartoissa näin mainita.

En varmaankaan ole kovinkaan väärässä, kun sanon vaasalaisten ottavan mielihyvin vastaan kauppatorin nimeämisen myös Vapaudenaukioksi.

Itse tori on C.A. Setterbergin ruutukaavan luomus jo yli 150-vuoden takaa. Vapaudenpatsas on ollut torilla vasta 84 vuotta. Minulla ei ole tiedossa suunnitelmia siitä, milloin ja missä laajuudessa Vapaudenpatsasta ja sen ympärillä olevaa tilaa tullaan kunnostamaan pronssiveistosten konservointiin erikoistuneiden ammattilaisten toimesta. Tämäkin työ on jossain vaiheessa edessä, eikä se onnistu ihan pikkurahalla. (Vaasassa on kunnostettu viime vuosien aikana useita keskikokoisia veistoksia, kuten Jääkäripatsas, Luotsi-suihkukaivo, Veera… monia muita – tästä kiitokset kaupungille ja tukea antaneille säätiöille).

 

Ensi kesänä, kun vietämme 9.7. Suomen Vapaudenpatsaan 85- vuotisjuhlaa, voivat juhlapuhujat toivottavasti kertoa päätöksistä, joilla Vaasan kauppatorin uudistaminen etenee rohkeasti ja samalla perinteitä kunnioittavalla tavalla.

 

Aimo Nyberg

Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä
Taiteen, taidehistorian ja taiteentutkimuksen opintoja: Aalto Yliopisto (Taideteollinen korkeakoulu), Helsingin Yliopisto, Jyväskylän Yliopisto
Maisemasuunnittelun ja ympäristöpsykologian opintoja: Aalto Yliopisto (Teknillinen korkeakoulu Arkkitehti-osasto)

 

Loppuun linkkejä viime vuosien kirjoituksiini Suomen Vapaudenpatsaasta

(julkaistu Rojekti X= hankkeen luettelossa)

 

9.7. (1938) Suomen Vapaudenpatsas, Yrjö Liipola, Vaasan Kauppatori 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/07/suomen-vapaudenpatsas-9-heinakuuta-1938.html

 

Suomen Vapaudenpatsas, symbolit, allegoriat: Koontilista

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/12/suomen-vapaudenpatsas-symbolit.html 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...