Kuva: AN 10.7.2022 Pohjanmaan museon muistohalli
Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta
Julkaistu: 20.7.2022
https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/pohjanmaan-museon-muistohallin-lasimaalauksen-kunnostus-alkaa/
Pohjanmaan museon muistohallin lasimaalauksen kunnostus alkaa
”Pohjanmaan museon muistohallin ikkunaa koristaa Henry Ericssonin lasimaalaus ”Isänmaa”. Yli 90-vuotias lasimaalaus kaipaa kunnostusta ja sen kunnostustyöt alkavat heinäkuun lopulla. Kunnostuksen aikana maalaus ei ole yleisön nähtävillä.
Pohjanmaan museon muistohalliin kuuluu taiteilija Henry Ericssonin (1898–1933) suunnittelema ja Salomo Wuorion koristemaalausliikkeen toteuttama upea lasimaalaus Isänmaa.
Yli 90-vuotiaan lasimaalauksen kunnostustyöt alkavat maanantaina 18.7.2022. Lasimaalauksen kunnostustöistä vastaa Lasipaja Marjut Kalin. Kunnostuksen aikana lasimaalaus irrotetaan ja kuljetetaan Marjut Kalin-Eloahon työhuoneelle konservoitavaksi.
– Tässä konservointityössä korjataan lasimaalauspaneelit kuntoon konservoinnin pääperiaatteita noudattaen. Konservoinnin tarkoituksena on turvata yhteisen kulttuuriperintömme säilyminen tuleville sukupolville. Tehdään niin paljon kuin tarve vaatii, niin vähän kuin tarve vaatii, kertoo kunnostustöistä vastaava Marjut Kalin-Eloaho.
Kalin-Eloaholla on runsaasti kokemusta historiallisesti merkittävien lasimaalausten konservoinnista. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Tampereen Tuomiokirkon ja Maarianhaminan kirkon lyijylasitöiden konservointi sekä useiden muiden suomalaisten kirkkojen lasimaalausten konservointi.
Lasimaalauksen konservointi vaatii tarkkaa dokumentointia
Muistohallin läntisen puolen ikkunassa oleva lasimaalaus on alkuperäisessä kunnossaan ja siitä on havaittavissa vuosien saatossa syntyneet kulumat. Myös sijainti meren läheisyydessä on vaikuttanut lasimaalauksen tämänhetkiseen kuntoon.
– Lasimaalausten pinnoilta on havaittavissa vahvasti kondenssiveden aiheuttamaa valumajälkeä, jotka ovat vuosien saatossa kiinnittyneet lasimaalauksen pintaan. Suuri osa lasimaalauksen pinnoista on maalattuja ja tähän karheaan pintaan lika kiinnittyy erityisen kovasti kiinni. Laseissa on pintamuutoksia ja samentumia. Meren läheisyydessä myös suolan vaikutus pintoihin on nähtävissä, kertoo Kalin-Eloaho.
Konservointiin liittyy oleellisesti teosten tarkka dokumentointi. Dokumentoinnin avulla turvataan teoksen säilyminen alkuperäisen kaltaisena ja dokumentointia tuetaan myös visuaalisella materiaalilla.
– Tarkka dokumentointi antaa myös mahdollisuuden jäljentää tai kopioida tarvittaessa lasimaalaus uudelleen. Konservointitoimenpiteet ovat sellaisia, jotka täytyy tarvittaessa voida poistaa ja työ palauttaa alkuperäiseen kuntoon, Kalin-Eloaho kertoo prosessista.
Lasimaalauksen kunnostustöiden on määrä valmistua syyskuussa 2023. Kun Pohjanmaan museon viereiset viljasiilot on saatu purettua, lasimaalaus asennetaan takaisin. Siilojen purkutöistä aiheutuva tärinä voisi vahingoittaa lasimaalausta.”
Lainaus päättyy
Isänmaa lasimaalaus
Toinen lainaus on kirjasta Suomi-neito, Suomen kuvallisen henkilöitymän vaiheet. Otava 1983, kirjoittanut Aimo Reitala.
”Suomi-neito…tunnuksen avulla ei voitu helposti ilmaista sitä puolustustahtoista sankarihenkeä, jonka aika mielellään liitti isänmaan kuvaan. Miekalla varustautunut nainen Walter Runebergin tapaan ei enää palannut, sillä naisen ja miehen roolit koettiin pitkälle eriytyneinä. Ase kuului miehelle, taistelijalle, nainen taas nähtiin mieluimmin äitinä tai sulottarena.
Selväpiirteisen dokumentin kymmenlukujen poliittisesti aktiivisen vaiheen isänmaakäsityksissä tarjoaa keväällä 1930 valmistunut Henry Ericssonin lasimaalaus Pohjanmaan historiallisen museon vapaussodan muistohallissa Vaasassa. Isänmaa-nimistä sommitelmaa hallitsee kolme pääfiguuria. Ylinnä liitelee ilmassa menneisyys historian hengettären hahmossa soihtu toisessa, laakerinoksa toisessa kädessään. Keskellä seisoo tulevaisuuden toivoa edustava lastaan ylös kohottava nuori äiti. Nykyisyyden symboli on antiikkinen sotilas miekkoineen, kilpineen ja lippuineen.”
Lainaus päättyy
Näin komeasta teoksesta on kyse!
Ainakin vuosi menee, mahdollisesti pitempäänkin, ennen kuin taas pääsemme tätä lasimaalausta ihastelemaan.
Kuvat: AN. Pohjanmaan historiallisen museon vapaussodan muistohallin Isänmaa-lasimaalaus
Loppuun vielä linkki Rojkekti X= hankkeen sivulle / Isänmaa-lasimaalaus
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/01/isanmaa-lasimaalaus.html
Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti