torstai 7. heinäkuuta 2022

Vaasan ympäristöseura kaupungin metsäsuunnitelmista

 

 

Vastasimme mielipidekirjoituksessa metsäpäällikkö Timo Jousmäen väitteisiin kaupungin metsistä ja metsäsuunnitelmasta (I-P 23.6.2022).

5.7.2022 20.00

Vaasan metsäsuunnitelma lähtökohdiltaan pielessä

Vaasan kaupunki aikoo tuoda tehometsätalouden avohakkuineen ja taimikoineen näkyvästi kaupunkilaisten silmien eteen kaikkialla Vaasassa. Näin käy, mikäli nähtävillä oleva metsäsuunnitelma 2020–2030 toteutuu. Suunnitelman tärkein päämäärä on lisätä tuntuvasti hakkuita. Samalla heikennetään väistämättä kaupunkilaisten hyvinvointia ja luonnon monimuotoisuutta.

Kaupungin metsäpäällikkö Timo Jousmäki puolustaa tutuin argumentein suunnitelmaansa (I-P 23.6.). Jousmäki yrittää vedota tunteisiimme, ettei lapsilla ja lapsenlapsillamme ole puuta ilman, että tuotamme taimikoita ja nuoria metsiä tehometsätalouden keinoin. Yhtä hyvin voidaan kysyä, minkälaisessa ympäristössä toivomme tulevien sukupolvien saavan varttua. Käsillä ovat globaalit kriisit ilmastonmuutoksen ja luontokadon muodossa. Miksei kotikaupunkimme tee kaikkea voitavansa niiden torjumiseksi?

Jousmäen mukaan kaupungin metsissä ei kohta ole nuoria puita ollenkaan. Tämä ei kerta kaikkiaan pidä paikkansa. Metsäsuunnitelman mukaan metsistä peräti 30 % on aukkoja, taimikkoja tai nuoria kasvatusmetsiä. Myös eri-ikäisrakenteisiksi luokitelluista metsistä, joita on 7 %, löytyy runsaasti nuorta puustoa. Maltillisilla hakkuilla voidaan jatkossakin ylläpitää nuorten puiden määrää metsissä. Kun metsien kiertoikää pyritään virkistysmetsissä pidentämään, tavoitteeksi ei kannata ottaa suunnitelmaluonnoksen tapaan talousmetsien ikärakennesuosituksia.

Katsomme tarpeelliseksi myös korjata jutun antama mielikuva siitä, että Vaasan metsistä olisi suojeltu jopa 20 %. Suunnitelmaluonnoksessa 14 % metsistä on luokiteltu ”suojelualueeksi” (S). Näistä vain pieni osa (noin 2 % kaupungin metsistä) on perustettuja luonnonsuojelualueita. Loput ovat yleiskaavojen SL-, luo- ja VR-varauksia, metsälain mukaisia elinympäristöjä ja muita pienalaisia kohteita, kuten rantametsiä.

Valtion suojelualueet Öjen ja Risö eivät ole kaupungin metsiä eikä niiden esittely tässä yhteydessä ole asiallista. Jos puhutaan suojeluprosenteista, pitää luonnollisesti huomioida myös kaikki yksityismetsät, joista vain pieni osuus on suojeltu. Todellisuudessa Vaasan alueen metsistä on lakisääteisesti suojeltu noin 5 %, mikä on vähän yli maakunnan keskiarvoa.

Metsäsuunnitelman hakkuiden ja suojelutoimien ei voi katsoa olevan mitenkään tasapainossa, kun hakkuita tuplataan ja ”suojelua” lisätään joitakin kymmeniä hehtaareja. Voidaan perustellusti väittää, että näin runsaat hakkuut tulevat heikentämään Vaasan ekologista verkostoa ja vaikuttamaan kielteisesti myös suojelualueiden luontoarvoihin.

Metsäsuunnitelman laadinnassa olisi yhtä lailla voitu turvata luonnon monimuotoisuutta, luonnonmukaista lähimaisemaa ja metsien virkistyskäyttöä. Nyt suunnitelmassa korostuu liiaksi pyrkimys muuttaa Vaasan hienot metsät perustalousmetsien kaltaisiksi.

Kaupunkilaisten kannattaa tutustua aineistoon, joka on nähtävillä elokuun loppuun saakka. Kyse on sentään omasta elinympäristöstämme kymmeniä vuosia tästä eteenpäin.

Matti Tuomaala

puheenjohtaja

Vaasan ympäristöseura ry

 


 

Kuvituskuva: AN, 18.5.2021

Vaasan ympäristöseurassa toivotaan, että perehtyisimme ainakin oman lähimetsämme suunnitelmiin.

 

 

 

Jaetaan myös tämä aikaisempi Vaasan ympäristöseuran tiedote:

 

Tiedote: Vaasan metsäsuunnitelma lisäisi kohtuuttomasti hakkuita

Vaasan kaupunki on 13.6 laittanut nähtäville luonnoksen Vaasan metsäsuunnitelmaksi 2020–2030. Suunnitelma kattaa huomattavan osan Vaasan kaupungin maanomistuksista eli lähes 3700 hehtaaria metsä- ja suoalueita.

Suunnitelmaluonnos esittää 10-vuotiskaudelle hakkuita peräti 1744 hehtaarilla, josta muun muassa 331 ha avohakkuita, 166 ha muita uudistushakkuita ja 1072 ha harvennushakkuita. Luonnos tarkoittaisi hakkuumäärien reilua tuplaantumista verrattuna nykytilanteeseen, puukuutioissa laskettuna.

Vaasan ympäristöseura on järkyttynyt luonnoksen sisältämien hakkuiden määrästä sekä niiden kohdentumisesta. Suunnitelmien toteuttaminen merkitsee kymmenien arvokkaiden metsäalueiden luonto-, virkistys- ja maisema-arvojen huomattavaa heikentämistä. Esimerkkejä voimaperäisten hakkuiden kohteeksi esitettävistä metsistä ovat Öjberget, Öjenin Natura-alueen ympäröivät metsät, Mustikkamaa, Gerbyn Storbergetin ja Solasaaren metsät, Pilvilammen luontopolun sekä Kivijärven ympäristö. Myös saaristoon ollaan esittämässä yli 30 ha erilaisia hakkuita. Monet hakkuukohteista ovat reilusti yli 100-vuotiaita, osa yli 120- tai 130-vuotiaita. Avohakkuita esitetään runsaasti myös lähi-, ulkoilu- ja virkistysmetsiksi luokitelluille alueille.

Vaasan ympäristöseuran varapuheenjohtaja Birthe Weijola pahoittelee sitä vähäistä painoarvoa, jonka esim. kaupungille tehdyt erilaiset suojelualoitteet sekä metsien luontoarvot ovat luonnoksessa saaneet.

- Vaasan hienot metsät sekä vaasalaiset ansaitsisivat lopultakin sellaista metsäsuunnittelua, jonka tavoitteita ei oteta talousmetsien kehitysluokkasuosituksista tai elinvoimaisuustavoitteista. Vaasalla olisi myös kaikki syyt osallistua merkittävänä metsänomistajana koko ajan pahenevan globaalin ja paikallisen luontokadon torjuntaan. Välttämällä turhia metsänhakkuita turvattaisiin uhanalaisia ja taantuvia lajeja, luontotyyppejä sekä tarjottaisiin samalla nykyisille ja tuleville vaasalaisille monimuotoisia, merkittävältä osin varttuneita ja vanhoja metsiä. Suunnitelman toteutus lisäisi olennaisesti avohakkuille istutettavien taimikoiden sekä nuorten metsien määrää, mikä ei myöskään palvele metsien virkistyskäyttöä, muistuttaa Weijola.

Vaasan ympäristöseura ihmettelee myös nähtäville laiton tapaa sekä nähtäville laitettujen aineistojen puutteita. Aineisto on piilotettu kaupungin nettisivuille eikä siitä ole tiedotettu tai tehty kuulutusta ensimmäisellä nähtävillä oloviikolla. Oma lukunsa on nähtävillä olevan aineiston laatu. Aineistoista puuttuvat mm. pääosa metsäsuunnitelman yhteydessä kerätyistä puustotiedoista sekä tieto tunnistettujen luontokohteiden valintakriteereistä. Käytännössä aineiston systemaattinen ja laadukas kommentointi esimerkiksi luontoarvojen huomioimisen näkökulmasta ei onnistu nähtävillä olevan, ylimalkaisen kartta-aineiston perusteella, vaan vaatii maastokatselmuksia.

Kiitoksen ansaitsee lähinnä pitkä nähtävillä oloaika eli luonnos on nähtävillä ja kommentoitavana 31.8 asti. Vaasan ympäristöseura toivoo mahdollisimman monen vaasalaisen perehtyvän luonnokseen ja miettivän myös sitä, edustaako näin vahvasti talousmetsien hoitoideologiaan jämähtänyt suunnitelma sellaista vastuullista ja moniarvoista metsien käyttöä, jota Vaasan kuuluisi 2020-luvulla harjoittaa.

Lisätiedot:

Birthe Weijola, varapuheenjohtaja, Vaasan ympäristöseura ry

Linkit:

Vaasan metsäsuunnitelma 2020–2030 Vaasan kaupungin nettisivuilla:

https://www.vaasa.fi/metsasuunnitelma2020-2030/#1011e0d1 


Vaasan ympäristöseuran yhdessä muiden järjestöjen kanssa laatimat kannanotot ja esitykset metsäsuunnitelmaan liittyen:

https://web.sll.fi/…/vaasa/vaasan-metsasuunnitelma-2020-2030 

 

 


 

Kuvituskuva: AN

 

Yllä olevat tekstit on tähän blogiin jakanut

Aimo Nyberg

VAASA ennen ja nyt blogin ylläpitäjä
aimonyberg(at)gmail.com

 

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...