keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

KAAVONTÖNKKÄ

Vähänkyrön keskustassa Kyrönjoen länsirannalla mäen päältä löytyy kaksi hautaröykkiötä ja kalmisto.

Ajo-ohje: Vähänkyrön keskustassa Vähänkyröntieltä käännytään itään Kaavontönkälle, jonka päässä on pysähdyspaikka, opasteet ja etäisyysviitta kohteelle.

Lähin osoite: Kaavontie 7, 66500 Vähäkyrö

Kuvat: AN, 26.5.2018

Lue lisää
 
http://www.muinaispolut.fi/kayntikohteet/vaasa-kaavontonkka

Lainaus

”Vuonna 1932 mäen reunasta löytyi esineistöä, joka ajoitettiin merovingiajalle, noin 600-800 -luvuille jälkeen ajanlaskun alun. Samana vuonna tehdyissä kaivauksissa saatiin talteen runsaan esineistön lisäksi yli 200 rautaista veneenniittiä, jotka kuuluvat venepolttohautaukseen. Vuonna 2013 luuaineisto analysoitiin uudelleen, jolloin polttokenttäkalmiston palaneista luista tunnistettiin ihmisluiden lisäksi useita karhun kynsiluita”. 

”Kynsiluusta tehdyn radiohiiliajoituksen perusteella venehautaus on 900-luvulta eli viikinkiajalta. Toiseen Kaavontönkän päällä olevista röykkiöistä on haudattu luultavasti nuorehko nainen ja lapsi, radiohiiliajoituksen perusteella 500-luvulla.” 

Lainaus päättyy


Kuva: AN

Tutustu Vähänkyrön kiehtovaan menneisyyteen ja nähtävyyksiin
 
https://issuu.com/graafisetpalvelut_vaasa/docs/vahakyro_esite_screen


Tämä blogikirjoitus on osa Rojekti X= hanketta.

Vähänkyrön yli kymmenestä kohteesta on tekeillä karttaan merkitty reitti, kävelyyn tai pyöräilyyn/autolla soveltuva kokonaisuus. Reitti tulee myöhemmin mukaan Vaasan kaupungin Karttapalvelun kesäkuussa 2019 julkaistuun mobiilisovellukseen.

Uusien kuvien ja lisätietojen täydentämiseksi tähän kirjoitukseen toivon asiasta kiinnostuneiden olevan yhteydessä allekirjoittaneeseen.

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa! Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä.

Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Kaavontönkkä netissä, suora linki fb-kohteen kommentoihiin TÄÄLLÄ (tulossa pian)

Rojekti X = sivusto
https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...