keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

RISTIMÄEN HAUTARÖYKKIÖ

Ristimäen rautakautinen hautaröykkiö sijaitsee Kyrönjoen itäpuolella, Ristimäki-nimisen mäkialueen pohjoiskärjessä, viljelysaukean itälaidalla.

Ajo-ohje: Vähänkyrön kirkolta ajetaan Kyrönjoen yli Hiiripellontielle. Jatketaan 2,5 km etelään Perkiöntien risteykseen. Perkiöntietä ajetaan 2 km itään ja käännytään Flanderintien risteyksestä länteen. 150 m päässä risteyksestä on pysähdyspaikka, aivan kohteen vieressä.Kuvat: AN, 26.5.2018

Lue lisää
http://www.muinaispolut.fi/kayntikohteet/vaasa-ristimaki

Lainaus

” hautaröykkiö, jonka halkaisija on lähes 18 m. Sen keskellä on iso silmäkivi, jonka korkeus on noin metrin. Haudan vieressä sijaitsevan hiekkakuopan reunasta on löytynyt 1900-luvun alussa keihäänkärki, kilvenkupura, miekka ja iso veitsi mahdollisesti tuhoutuneesta haudasta. Esineet ovat merovingiajan keskivaiheilta noin 700-luvulta jälkeen ajanlaskun alun. Ristimäeltä luoteeseen avautuvan peltoaukean laidalla sijaitsevat Kirstinmäki ja Mahlaistentönkkä ovat puolestaan kansainvaellusajan (noin 400-600 eaa.) rikkaimpia kalmistoja Pohjanmaalla ja koko Suomessa.” 

Lainaus päättyy


Kuva: AN T

utustu Vähänkyrön kiehtovaan menneisyyteen ja nähtävyyksiin 
https://issuu.com/graafisetpalvelut_vaasa/docs/vahakyro_esite_screen


Tämä blogikirjoitus on osa Rojekti X= hanketta.

Vähänkyrön yli kymmenestä kohteesta on tekeillä karttaan merkitty reitti, kävelyyn tai pyöräilyyn/autolla soveltuva kokonaisuus. Reitti tulee myöhemmin mukaan Vaasan kaupungin Karttapalvelun kesäkuussa 2019 julkaistuun mobiilisovellukseen.

Uusien kuvien ja lisätietojen täydentämiseksi tähän kirjoitukseen toivon asiasta kiinnostuneiden olevan yhteydessä allekirjoittaneeseen.


HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä.

Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Ristimäen hautaröykkiö netissä, suora linki fb-kohteen kommentoihiin TÄÄLLÄ (tulossa pian)

Rojekti X = sivusto
https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...