torstai 20. kesäkuuta 2019

Kahville Vähänkyrön Kirkonmäelle!

Lähellä, mutta liian harvalle vaasalaiselle tuttu kohde.

Nyt on hyvä syy kotiseutumatkailulle, ja ajaa 30 km Vaasasta itään päin, Vähänkyrön keskustaan.

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

https://www.vaasa.fi/uutinen/vahankyron-kirkonmaelle-kahvila-ja-museo


Vähänkyrön Kirkonmäelle kahvila ja museo

Vähänkyrön Kirkonmäki on arvokasta kulttuurimaisemaa, jonne on juuri avautunut uusi kahvila vanhaan Kanttorilaan. Myös Pläkkyrimuseo muuttaa samaan pihapiiriin vahvistaen Kirkonmäen kulttuurikeskittymää. 

Vähänkyrön läpi virtaava Kyrönjoki on yksi suomen 27 kansallismaisemasta, ja Vähästäkyröstä löytyy myös kaksi valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuurimaisema, Merikaarto ja Kirkonmäki. 

Kirkonmäellä on useita vanhoja rakennuksia, joita on kunnostettu uusiin käyttötarkoituksiin. Savilahti-talon pihapiirissä oleva vanha Kanttorila otettiin jälleen käyttöön, kun Cafe Kanttorila avasi tiloissa ovensa kesäkuun alussa. 

─ Noin 200 vuotias Kanttorila on nyt saanut uuden elämän, ja toimii kahvilana upeasti. Historiallinen miljöö on ihastuttanut vierailijoita, kertoo Vaasan kaupungin aluepalvelupäällikkö Suvi Aho. 

Myös Pläkkyrimuseo muuttaa samaan pihapiiriin syksyllä. Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu aina
1700-luvulle asti, ja museossa kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä, kuten fyrry-lelua tehdään. 

─ Vähässäkyrössä ihastuttavat paitsi kulttuurimaisema, myös käsityöperinteet ja paikalliset maut, joista myös kahvilassa pääsee nauttimaan, Aho kuvailee. 


Lainaus päättyy


Vähänkyrön patsas- ja muistomerkkireitit valmiina! 

Rojekti X= hanke, eli Vaasan julkisten patsaiden, muistomerkkien ja muistolaattojen kartoitus ja esittely on vihdoin edennyt niin pitkälle, että Vähäkyrö on nyt saatu mukaan arvoisellaan tavalla.

Vähäkyrö 1

Kuusi kohdetta on Vähänkyrön keskustassa: Nuijasodan muistomerkki, Vähänkyrön sankarihaudat, Napuen taistelun muistomerkki, Kaavontönkkä, Uhrikupit, Kirkkosaaren muistomerkki.

Vähäkyrö 2

Kuusi kohdetta keskusta-alueen ulkopuolella. Eli auto ja mielellään opas tarvitaan: Onni A. Hanhikosken muistomerkki, Ristimäki, Erik Tulindbergin muistolaatta, Mestooplassi, Kylymä helevetti, Jättiläisten tie.

Täältä löydät kohteiden perusteelliset esittelyt, ja myös kuvat

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/06/vahakyro-1-ja-2.html
 Edessä ovat kesän parhaat lomailuviikot!

Kahvittelua ja tunti pari Vähänkyrön Kirkonmäellä. Siinä se on, kesäpäivän viettoa upeimmillaan!Kuva: AN. 26.5.2018. Savilahti-talo.

Kuva ja tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...