perjantai 28. kesäkuuta 2019

LUONNONPALVOJA

Luonnonpalvoja – Naturdyrkaren -teos on paljastettu taiteilija Tea Helenelund-Suomisen ollessa läsnä Vaasan sairaanhoitopiirin lautakunnan kokouksen yhteydessä 16.12. 1998.

Lainaus

VKS:n kokouspöytäkirjasta 19.11.1998, sivu 10 

”Tammikuussa 1997 Tea Helenelund-Suomisen pitäessä päätösnäyttelynsä Pohjanmaan museossa varattiin Vaasan keskussairaalalle pronssinen patsas sijoitettavaksi sopivaan paikkaan keskussairaalan laajennuksen ja liikennesuunnittelun valmistuttua. Samassa yhteydessä Tea Helenelund-Suominen lahjoitti kaksi kipsipatsasta keskussairaalalle, joista yksi on esillä pääaulassamme. Nyt ajankohtaisen pronssisen patsaan nimi on Luonnon palvoja ja se esittää nuorta tyttöä, joka kumartaa korva maata vasten kuunnellakseen kuinko ruoho itää. 

Olemme taiteilijan kanssa etsineet sopivaa paikkaa pronssiveistokselle, kun lautakunnan 18.6.1997 hyväksymä pysäköinti- ja liikennesuunnitelma ollaan lopultakin toteuttamassa. Mielestämme patsas sopisi liikennejakajaan, joka on rakennettu pääsisäänkäynnin eteen. Patsas sijoitettaisiin kasvot pääsisäänkäyntiä kohti. Sijainti on keskeinen ja patsaan matala profiili sopii ympäristöön. Tea Helenlund-Suominen on itse toivonut, että patsas sijoitettaisiin kivelle. 

Tällöin olisi Vaasan keskussairaalan sisäänkäynnin ja aulan läheisyydessä kolme Tea Helenelund -Suomisen tyttöveistosta, mitkä yhdessä yksinkertaisella tavalla yhdistäisivät toimintapäämääristämme hoidon ja huolenpidon. Ensimmäinen tyttö edustaa leikkiä ja tulevaisuudenuskoa, toinen tyttö uteliaisuutta ja totuuden etsimistä sekä kolmas tyttö vastaa hoidosta ja huolenpidosta.”

Lainaus päättyy
Kuvat: VKS:n arkisto. Teoksen vihkiäisseremonia.


Kuvia Luonnonpalvojasta tänään, kesäkuussa 2019

Sairaalan pääsisäänkäynnin edessä on tehty piha-alueen muutostöitä ja liikennejärjestelyjä, tämän takia Tea Helenelund-Suomisen kaksi veistosta olivat pois paikoiltaan parin vuoden ajan. Piha-alue on saatu valmiiksi kesäkuussa 2019, ja Nuoruudenlähde ja Luonnonpalvoja -veistokset ovat nyt entistä näyttävämmin esillä. 

Kuvat: AN

Lue myös blogikirjoitus Nuoruudenlähde. Teos on myös Tea Helenlund-Suomisen tekemä, ja tämän Luonnonpalvoja teoksen pariteos. Molemmat siis näyttävästi esillä Vaasan Keskussairaalan etupihan liikenneympyrässä, puistoistutusten keskellä.

osoite


Kuva AN

Tämä blogikirjoitus on osa Rojekti X= hanketta.

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät! Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä.

Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Luonnonpalvoja, suora linkki fb-kohteen kommentointiin

TÄÄLLÄ

Rojekti X = sivusto

https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...