maanantai 3. kesäkuuta 2019

Vaasan patsaat karttasovelluksessa


Kuva ja tekstilainaus Vaasan kaupungin sivuilta
  
https://www.vaasa.fi/tiedote/vaasan-patsaat-ja-muistomerkit-nyt-kartalla


Vaasan kaupunki on julkaissut karttasovelluksen, joka paikantaa Vaasan muistomerkit ja patsaat kartalle. Sovellus tarjoaa käyttäjälle lisätietoa muistomerkeistä ja valmiiden reittien avulla käyttäjä voi tutustua eri kaupunginosissa sijaitseviin kohteisiin. Sovellus on toteutettu yhteistyössä kantakaupungin asukasyhdistyksen varapuheenjohtajan Aimo Nybergin kanssa, jonka blogi-teksteihin sovelluksen tiedot perustuvat.

Sovelluksessa on yhteensä noin 150 patsasta ja muistomerkkiä, sekä seitsemän valmiiksi suunniteltua reittiä, joiden avulla voi tutustua eri kaupunginosien kohteisiin. Sovellukseen pääset tutustumaan osoitteessa:

https://kartta.vaasa.fi/patsaat/

– Sovelluksesta saa lisätietoa muistomerkeistä ja niiden historiasta. Jokaisen muistomerkin tiedoista löytyy valokuva, nimi, julkistusajankohta, sijainti ja lyhyt esittelyteksti. Linkki ohjaa käyttäjän blogiin, josta löytyy suomeksi lisätietoa kohteesta, paikkatietoasiantuntija Eveliina Toivola kertoo.

Sovellus toimii myös mobiilissa ja paikantaa lähialueen patsaat sijaintitietoja hyödyntämällä. Sovellusta on tarkoitus kehittää edelleen, esimerkiksi uusien reittien ja kohteiden muodossa.

Patsaiden historia elää ihmisten tarinoissa 

Projekti sai alkunsa, kun Nyberg ryhtyi kirjoittamaan asukasyhdistyksen blogiin juttuja kaupungin patsaista. Ensimmäisen vuoden aikana blogiin kertyi yhteensä noin 100 kirjoitusta patsaisiin liittyen.

– Julkaisin blogitekstin ja kuvan patsaasta aina vastaavana päivänä, kun patsas oli aikoinaan julkistettu. Kävin ikään kuin syntymäpäivänä onnittelemassa patsasta, Nyberg kertoo.

Ennen eläköitymistään Nyberg ehti toimia kuvataiteen opettajana 34 vuotta. Vaasaan vuonna 1982 muuttanut Nyberg tutustui kaupunkiin ja sen patsaisiin yhdessä oppilaidensa kanssa valokuvauksen keinoin.

– Huomasin, että monilla vaasalaisillakaan ei ole paljon tietoa kaupungin patsaista ja niiden alkuperästä. Ryhdyin järjestämään patsastreffejä keskustan kohteisiin ja kuuntelin, mitä kerrottavaa ihmisillä niistä oli. Patsaiden historia ja erilaiset näkemykset elävät ihmisten kokemuksissa ja tarinoissa, Nyberg kuvailee.

Keväällä 2018 Nyberg kertoi Pohjalaisen haastattelussa projektistaan ja haaveestaan saada patsaat näkyväksi kartalle. Tällöin Vaasan kaupungin paikkatietopäällikkö Jarmo Peltomäki päätti ottaa Nybergiin yhteyttä ja ehdotti, että idea toteutettaisiin yhdessä pilottiprojektina.

– Aimon blogista saimme listan patsaista, joiden tarkka sijainti tarkistettiin kaupungin karttajärjestelmästä. Aiemmin tieto on ollut hajallaan eri paikoissa, mutta järjestelmän ansiosta kaupungille koostuu tietopankki yhteen paikkaan eri kohteista, Peltomäki kertoo.

Karttasovellus on kaikkien vapaassa käytössä ja se on suunnattu niin vaasalaisille kuin matkailijoillekin. Sovellus on käytettävissä sekä suomen että ruotsin kielellä.

Lainaus päättyy

Kuva: IS. Teksti: RH.

2 kommenttia:

 1. Uusi muistomerkki Söderfjärdenin kuivatuksesta paljastetaan su 16.6 2019 Meteoriihellä.
  SÖDERFJÄRDEN 100
  FESTDAG VID METEORIAN, MARENVÄGEN 292

  Söderfjärden 100-års jubileum av torrlägg- ningens inledande
  Söndag
  16 juni
  Servering av fisk-soppa från kl 11.30
  Fest-programmet inleds kl 13
  Sommaren 2019 har hundra år förflutit sedan Söderfjärdens torrläggning inleddes.
  Söndagen den 16 juni arrangerar föreningar kring Söderfjärden en 100-årsfest vid besökscentret Meteoria Söderfjärden, där fokus ligger på

  det stora torrläggningsprojekt som under åren 1919-1927 omvandlade platsen från havsvik till jordbruksbygd. Vid festen skall en minnessten över torrläggningen och dess tillskyndare avtäckas.
  • Minnesstenens avtäckning - Vasas direktör för bildningssektorn Christina Knookala, Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg och Malax kommundirektör Jenny Malmsten
  • Musik och sång - Hans Martin, Maj-Britt Martin och Allsångspatrullen samt Solf Blåsorkester
  • Festtal - docent Holger Wester
  • Kort föreläsning om Söderfjärdens torrläggning och täckdikning - dräneringstekniker Rainer Rosendahl – i meteoritladan efter övrigt program
  • En historisk traktorkavalkad – Malax Veterantraktorförening
  • Meteorians utställningar – bl.a. expon med historiska jordbruksredskap och maskiner
  • Försäljning av Söderfjärden-fisksoppa kl 11.30 -13 och kaffe samt böcker och föreningsmaterial före och efter festprogrammet

  Festen är gratis och öppen för alla – VÄLKOMMEN!

  Lokal värd för evenemanget är Meteoria-sektionen inom Sundom bygdeförening. Festarrangörer är alla hembygdsföreningar runt Söderfjärden: Stundars, Solf byaråd, Munsmo hembygdsförening, Sundom bygdeförening, Malax museiförening, Söderfjärdens torrläggningsföretag och Söderfjärdens hembygdsförening samt Sundom Marthaförening

  VastaaPoista
 2. Tack för meddelandet. Vi ses pä söndagen. Aimo

  VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...