perjantai 28. kesäkuuta 2019

Rojekti X = Päivitys 6/2019

Rojekti X = Päivitys 6/2019 

Kesäkuussa tämä patsas- ja muistomerkkihankkeemme sai julkisuutta, kun yhteistyössä Vaasan kaupungin Karttapalvelun kanssa saatiin julkaistua karttasovellus.

Tästä saimme lukea myös kaupungin nettisivuilla, ja paikallislehdetkin tekivät tästä tiedotteesta kirjoituksia. Erityisen hyvän jutun teki Vasabaladetin toimittaja Ida Erikson. (Vasabladet 9.6.2019)

Lainaus kaupungin tiedotteesta

”Karttasovellus paikantaa Vaasan muistomerkit ja patsaat kartalle. Sovellus tarjoaa käyttäjälle lisätietoa muistomerkeistä ja valmiiden reittien avulla käyttäjä voi tutustua eri kaupunginosissa sijaitseviin kohteisiin. Sovellus on toteutettu yhteistyössä kantakaupungin asukasyhdistyksen varapuheenjohtajan Aimo Nybergin kanssa, jonka blogi-teksteihin sovelluksen tiedot perustuvat.” 

”Sovelluksessa on yhteensä jo noin 150 patsasta ja muistomerkkiä, sekä seitsemän valmiiksi suunniteltua reittiä, joiden avulla voi tutustua eri kaupunginosien kohteisiin. Sovellukseen pääset tutustumaan osoitteessa: 
 
https://kartta.vaasa.fi/patsaat/

 ”Sovelluksesta saa lisätietoa muistomerkeistä ja niiden historiasta. Jokaisen muistomerkin tiedoista löytyy valokuva, nimi, julkistusajankohta, sijainti ja lyhyt esittelyteksti. Linkki ohjaa käyttäjän blogiin, josta löytyy suomeksi lisätietoa kohteesta, paikkatietoasiantuntija Eveliina Toivola kertoo.” 

Lainaus päättyy

Kesäkuun aikana valmiiksi saatiin viimeinen aluekokonaisuus, eli Vähänkyrön kohteet. Mukaan valikoitui tässä vaiheessa 12 erillistä kohdetta, 6 keskustassa ja 6 kauempana olevaa hienoa tutustumiskohdetta.

Myös nämä Vähänkyrön patsaat ja muistomerkit on tehty reitiksi, ja tämäkin on tulossa jollain aikataululla mukaan Vaasan kaupungin Karttasovellukseen.


Eikö tässä jo ala olla kaikki?

Ei. Ihan muutama muistomerkki on vielä työn alla.

Vanhan Vaasan hautausmaalla on nälkävuosista kertova kivi. Se on ollut tarkoitus kuvata jo aikaisemmin,  mutta jäi nyt viimeisten töiden joukkoon. Ko. kohde esitellään, kun tästä aiheesta löytyy riittävästi tietoja.

Ja toisena, josta myös tarvitaan lisämateriaalia, faktaa ja kuvia on tämä Söderfjärdenin pelloilla oleva kivipaasi. Se on Venäjän vallan ajoilta, vuodelta 1912. Maanmittausperuskivi on siis kyseessä. Näitä on käytetty kolmiomittauksissa, kun tehtiin Suomen peruskarttaa Venäjän vallan aikana.

Kuvat netistä:

Ylempi kuva: Vaasan kuvia 1900-luvulta fb-ryhmä / SB
Endpunkt (Sirpa Båsk) Maanmittausperuskivi. Toinen samanlainen löytyy Söderfjärdenin toisella puolella 5km:n päässä. Käytetään kolmiomittauksissa. Tästä peruslinjasta lähdettiin liikkeelle, kun tehtiin Suomen peruskartta Venäjän vallan aikana. Siis erittäin tärkeä kivi. Teksti kiven toisella puolella venäjäksi
Alempi kuva:  Kaj Sjöberg, Fotat i maj 2014. Vasa syns i horisontenRojekti X= hankkeen päivityslista 6/2019 löytyy täältä. 
Katso lopusta myös leikkimeilinen tunnistamistehtävä!
 
https://rojektixon.blogspot.com/

Rojektissamme on 28.6.2019 esiteltynä 155 vaasalaista julkista patsasta, muistomerkkiä, muistolaattaa.

Listaa päivitetään kuukausittain vuonna 2019. Pysy mukana!
Voit myös käydä tykkäämässä facebookissa tämän jo loppumetreillä olevan hankkeen sivustoa!
 
https://www.facebook.com/rojektixon/

Pidetään yhteyttä

Aimo Nyberg

Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com


Ps. Tämän Rojekti X=:n koontilistan julkaiseminen netissä kuukausittain päivittyvänä blogikirjoituksena on kaikkien asiasta kiinnostuneiden luettavissa. ja myös hyödynnettävissä ei kaupallisiin tarkoituksiin. Kunhan teksti- ja kuvalähteet mainitaan asiaan kuuluvalla tavalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...