torstai 6. kesäkuuta 2019

Mistä nimi Sing Sing?Kuvat: AN. 5.6.2019

Eilisellä (5.6.2019) asukasyhdistyksemme järjestämällä Vaskiluotokävelyllä tulivat taas tutuksi paitsi hyttyset, joita juuri nyt oli suorastaan ennätysmäärä, niin myös alue kokonaisuutena. Sekä luonto että nykyinen rakennuskantakin. Tulevaisuuden muutoksiakin pohdimme, eli yritimme hahmottaa tiedossa olevien Wärtsilän suunnitelmien tuomia muutoksia Vaskiluotoon. Muutaman vuoden kuluttua maisemat tulevat olemaan monin kohdin aivan toisenlaiset.

Pitkähkö kävelymme päättyi yllätykseen. Pääsimme kahville kuuluisaan Sing Sing rakennukseen, joka on nykyään hienossa kunnossa niin ulkoapäin kuin sisältäkin. En ole itse koskaan aikaisemmin tässä erikoisen vaiherikkaan historian omaavassa talossa päässyt käymään.

Rakennuksen meille esitteli sen pitkäaikaisella, 50-vuoden vuokrasopimuksella (vuodelta 2007) hallintaansa saaneesta pariskunnasta rva Wenche Kajander-Peltonen. Hänellä on tässä rakennuksessa aivan upea verstas, keramiikka-ateljee! Oli suuri ilo päästä katsomaan hänen kaunista taidettaan ja työhuonettaan.

Tässä erikoisessa, pitkässä rakennuksessa on myös musiikkistudio, ja aivan uskomaton juhlasali. Siellä saimme nauttia iltakahvit! Kiitokset tästä ja myös kuulemastamme rakennuksen historiakatsauksesta. Paljon kuulimme, mutta yllättävää on se, ettei tästä rakennuksesta, ja sen eri vaiheista oikein löydy ainakaan kirjoitettuna kovinkaan paljon faktaa, eikä kuviakaan.

Tästä olisi siis taas vaikka uudeksi projektiksi! Selvitettävää olisi paljon, alkuvaiheista alkaen, ilmeisesti jo 1900-luvun alkupuolelta asti? 1940-luvulla, sodan jälkeen, taloon majoitettiin mm. Karjalan evakkoja, myöhemmin tiloja oli ainakin merimiesten käytössä… Rakennus oli pitkään myös tyhjillään vuosituhannen vaihteessa.

Se mitä nyt saimme kuulla, sisällä rakennuksessa, hienoon kuntoon kunnostetussa ja sisustetussa juhlasalissa, herätti uteliaisuuden, vahvan halun saada kuulla asiasta vielä enemmän. Myös rva Wenche Kajander-Peltonen toivoo apua, faktojen ja mahdollisesti kuvienkin löytämiseksi.

”Jag har försökt hitta byggnadsåret, vad huset användes till från början och när och varför det fick namnet SingSing?”

Etenkin nimi mysteeri, - mistä ja milloin paikka on saanut nykyisen nimensä Sing Sing, tämä pitäisi kyllä selvittää!

Esitän tässä nyt siis toiveen, että jos jollain tätä blogia lukevalla on Sing Sing rakennuksen eri vaiheista edes pikku riikkisen tietoa, hän ottaisi yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Tietoja on ilmeisesti ainakin kaupungilla, arkistojen kätköissä.

Toinen mahdollinen keino tehdä näkyviksi vanhoja kuvia ja ihmisten muistoja on kysellä asiasta somen eri kanavien kautta. Esim. Vaskiluoto facebook ryhmä, Vaasan kuvia 1900-luvulta, jne.

Heitetään siis ilmaan kysymys: Sing Sing Vaskiluodossa – mistä se on saanut nimensä?

Yhteydenotot
Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Tutustu – se också

Sing Sing, webbsida
http://singsing.fi/

Sing Sing facebookissa
https://www.facebook.com/singsingvasa/Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...