perjantai 28. kesäkuuta 2019

Vaskiluodon osayleiskaavaluonnos nähtävillä

Tätä onkin jo odotettu!

Heti Wärtsilän Smart Technology Hub vaiheen edettyä onnellisesti maaliin, on nyt koko Vaskiluodon kaavoituksessa mahdollista edetä.

Katso missä mennään, kesällä 2019. Materiaalia Vaskiluodosta on nyt luettavissa sellaiset määrät, että muuta kesälukemista voi joutua karsimaan. Jos nimittäin tämä asia kiinnostaa.

Varsinaiset kaavaliitteet ovat perusteelliset, hyvin tehdyt, ja osoittavat kaupunkimme virkamiesten tekevän erinomaista työtä. Selvitykset näyttäisivät olevan pääosin konsulttifirmojen tekemiä tai opinnäytetöitä, näidenkin aineistojen tutustumiseen pitää varata aikaa melkoisesti!

Selvityksiä on tehty ainakin näistä aiheista:

- asuntorakentamisen mahdollisuudet Vaskiluodossa
- seveso-selvitys
- luontoselvitys
- kevyen liikenteen yhteystarveselvitys
- kulttuurihistoriallinen selvitys
- liikenneselvitys
- asukaskyselyn tulokset
- hulevesiselvitys

Lue Vaasan kaupungin kaavoituksen sivuilta
 
https://www.vaasa.fi/vaskiluodon-osayleiskaava-2040

Lainaus

Osayleiskaavaluonnos on nähtävillä 1.7. –30.8.2019 Teknisessä virastossa, Kirkkopuistikko 26 A, 2. kerros, sekä Vaasan kaupungin kotisivuilla: https://www.vaasa.fi/vaskiluodon-osayleiskaava-2040. Pyydämme lausuntoanne kaavaluonnoksesta 30.8.2019 mennessä osoitteeseen Kaavoitus, PL 2, 65101 VAASA, tilapäiseen käyntiosoitteeseen Vaasanpuistikko 17 (6. kerros) tai sähköpostina: kaavoitus@vaasa.fi.

Luonnosvaiheen yleisötilaisuus järjestetään maanantaina 19.8.2019 klo 18–20 pääkirjaston Draama-salissa (osoite Kirjastonkatu 13). Tervetuloa!

Lainaus päättyy

Oma keskikaupungin asukasyhdistyksemme, Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry – Invånarföreningen i centrala Vasa rf. on asianosallinen, eli olemme antaneet lausuntoja, esittäneet mielipiteitä Vaskiluodosta kokonaisuutena (yleiskaava vaiheessa, ja nyt osayleiskaavaan liittyen) ja myös mm. satama-alueen kehittämisestä, ja viimeksi Wärtsilän asemakaavasta ak1091: Smart Technology Hub.

Lukemalla tämän nyt nähtävillä olevan osayleiskaavan LIITTEET: lausunnot ja mielipiteet, saa erinomaisen kokonaiskuvan millaisia näkökulmia asioista on esitetty. Mukana joukossa on siis myös yhdistyksemme mielipide.

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry – Invånarföreningen i centrala Vasa ICV rf, on koko 25 vuotisen olemassaolonsa ajan halunnut pitää esillä näkökantaa, että Vaskiluoto on teollisen tuotannon, satamatoimintojen, energiahuollon, asumisen lisäksi myös lähivirkistysalue ja vapaa-ajan harrastusten alue kaupungin ydinkeskustassa asuville, ja laajemminkin koko Vaasan asukkaille.

- purjehdus- ja moottoriveneseurat, muut urheiluun ja liikuntaan liittyvät toiminnat huomioitava
- Vaskiluodon metsä, luonto alueiden monet hyötykäyttö- ja virkistysmahdollisuudet pitää säilyttää
- Vaskiluodossa on sen ainutlaatuisen historian ja monimuotoisen lajistonsa vuoksi rakennussuojelullisia ja luonnonsuojelullisia arvoja, jotka tulee jatkossakin huomioida

Vaskiluodon tulevat muutokset vaikuttavat toki nimenomaan Vaskiluotoon, mutta erittäin suuressa määrin myös Vaasan keskusta-alueeseen. Tästä syystä nyt tehtäviä ratkaisuja on kyettävä näkemään käsittelyssä olevaa kaava-aluetta laajempana kokonaisuutena.

Kysymysmerkeistä suurin liittyy liikenneratkaisuihin, kyse on siis Vaskiluodon kasvun vaikutuksista Vaasan ydinkeskustaan, kaupungin läpiajoliikenteeseen.

Toinen, muttei vähäinen huolen aihe liittyy Vaskiluodon säilymisestä virkistys- ja vapaa-ajan alueena.

Vaasan satamatie asia on ollut vireillä jo yli 10 vuotta. Mainitaan tämäkin tässä, muistutuksena poliittisille päättäjille, vaikka isot tieasiat ovat valtion hankkeita, eivätkä suoranaisesti kuulu Vaskiluodon osayleiskaavassa ratkottaviin asioihin.

Ei ole vaikeaa ennakoida millaisia teemoja nousee keskusteluun, kun tämä Vaskiluodon osayleiskaavaluonnoksen käsittely nyt pääsee vauhtiin. Eli ”ikuisuuskysymyksiä”, jotka olivat huomion kohteena siis jo nyt lainvoiman saaneen yleiskaavan vuosia kestäneessä prosessissa, ei voitane sivuttaa nytkään.

- nykyisen leirintäalueen mahdollinen siirto jonnekin muualle, tilalle tehtäisiin asuntoja
- Niemeläntien länsipuolelle, yleiskaavaan merkitylle virkistysalueelle (V), on suunnitelmissa taas kerrostaloalue (vastoin korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä v. 2014)
- kevyenliikenteen yhteys Palosaaren Pikisaaresta Vaskiluotoon, eli nykyisten purjehdus- ja veneseurojen toiminnan merkittävä hankaloittaminen
- rakennus- ja luonnonsuojelun huomioiminen lakien edellyttämällä tavalla


Vaasalla on mielestäni hyvät edellytykset ottaa seuraava suuri harppaus eteenpäin. On hyvin tärkeää, että Vaasan keskustan osayleiskaavan, ja Vaskiluodon osayleiskaavan käsittelyissä kyetään nyt toimimaan päättäväisesti korkealla osaamisen tasolla, tyytymättä huonoihin ratkaisuihin.

Tämä onnistunee parhaiten yhteistyöhön luottaen, ts. uskoen päättäjien, virkamiesten ja laajaan asianosallisten, eri intressiryhmien vastuunkantoon. Pitkäjänteinen, demokraattinen asioiden eteenpäin vieminen on paras onnistumisen tae, - näin myös meillä Vaasassa.


Kuva ja teksti: Aimo Nyberg

VKA ry käsittelee asiaa hallituksen kesän kokouksissa, ja virallinen mielipide tehdään elokuun loppuun mennessä.Kuva: AN. 5.6.2019. Keskiviikkopurjehdus Vaskiluodossa lempeässä kesäsäässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...