torstai 6. kesäkuuta 2019

Merellistä kuvaa Vaskiluodosta ja taidenäyttelyssäKuva: AN. 5.6.2019 Tällaisia ilmapuntareita on Vaasan seudulla, merenrannoilla ainakin, osattu käyttää iät ja ajat. Yllä oleva kuva on eiliseltä Vaskiluotokävelyltä, Kuulahdenkadulta. Tämän ”laitteen” oksa, viisari siis, on kylläkin jo katkennut, ja nyt siis liian lyhyt ja kuivunut toimiakseen enää. Idea on siis se, että aurinkoisen sään koittaessa, oksa nousee aavistuksen verran ylöspäin, ja sateen tullessa se taipuu alaspäin.


Kuva: AN. 5.6.2019. Keskiviikkopurjehdus menossa lempeässä kesäsäässä.


Merta voi ihastella nyt myös taidenäyttelyssä 

Pohjanmaan museon tänään 6.6. 2019 avautuvassa taidenäyttelyssä on mahdollista ihastella meriaiheista taidetta.

Meri on aina ollut vaasalaisille ennen kaikkea mahdollisuus, ei este. Rannikolla on hyvä elää, lähteä ja palata. Portti länteen on tarkoittanut niin aineellista kuin henkistäkin rikkautta. Meri on kautta aikain ollut ihmisiä sekä yhdistävä että lopullisestikin erottava tekijä.

Historiallisissa aikain käänteissä myös konkreettista apua on saatu Vaasaan ja Suomeen Merenkurkun yli.

 Yhteydet Ruotsiin, Pohjolaan ja kauemmaskin kannattaa nykypäivänä edelleen pitää hyvässä kunnossa, tärkeässä asemassa, - jo kotimaamme maantiede huomioon ottaen.


Merta tulee kunnioittaa, pelätäkin

Mitään meri ei anna helpolla. Eikä siellä kokematon pärjää. Omaa merisuhdettaan on mielenkiintoista peilata nyt näyttelyssä esillä olevia teoksia tutkiskelemalla, - turvallisesti jalat museon tasaisella lattialla, kastumatta myrskytuulissa tai läkähtymättä polttavan auringon alla. 

Meri vie, meri tuo -näyttelyssä on monta teemaa, kuten naisten suhde mereen ja mereen liittyvät ammatit.

Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy tämän viikon lauantaina 8.6. Tällöin vietetään myös Maailman merien päivää.

Mukaan esittelykierroksille!

Näyttelyn kuraattori Tuija Peltomaa esittelee näyttelyn teoksia ja teemoja kahdella erikoiskierroksella, jotka pidetään lauantaina 24.8. ja 19.10.


Lainaus Pohjalaisesta 6.6.2019

Pääosassa arvaamaton mutta arvokas meri / Nadia Paavola

”Kuvat merimaisemasta, laivoista ja satamista erilaisissa sääolosuhteissa tulevat etsimättä mieleen, kun puhutaan meriaiheisesta taiteesta. Näitäkin Pohjanmaan museon uudessa näyttelyssä on, mutta niiden lisäksi paljon muuta, monipuolisesti meriteemaa esitteleviä teoksia.

Torstaina avautuva näyttely Meri vie, meri tuo on koottu Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen jäsenten ja Vaasan kaupungin museoiden kokoelmista. Kuraattori, taidehistorioitsija Tuija Peltomaa kertoo, että aihetta on lähestytty yhteisöllisyyden näkökulmasta miettimällä, mikä merkitys merellä on kulttuurin, yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kehitysvaiheissa.”

”Esillä on yli 70 teosta, joista osa ei ole ollut aiemmin esillä museossa.” ”Vaikutelmaa vahvistaa meren kohinaa ja lintujen ääniä toistava nauhoite. Sen lisäksi äänimaisemaa täydennetään vielä kolmella meriaiheisella musiikkikappaleella.”

”Vuodesta 2006 toimineen STSY:n jäsensäätiöitä ovat Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö sekä uusimpina viime vuonna mukaan liittyneet Åbo Akademin säätiö ja OP Ryhmän Taidesäätiö.

Mukana on teoksia monilta nimekkäiltä taiteilijoilta kuten Albert Edelfelt, Hugo Simberg ja Lennart Segerstråle ja Tyko Sallinen. Kuvataiteen lisäksi vitriineihin on koottu esineitä, jotka kertovat merenkulun vaikutuksista ihmisten elämään ja Vaasan seutuun”.

Lainaus päättyy

Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...