tiistai 18. kesäkuuta 2019

Veden äärelle – keskellä kaupunkia

Myös tämä Kurt Meyersin maisemateos Vuoripuro on hienoa kokea näin keskikesän valoisana iltana, kirkkaimman auringonpaisteen jo väistyessä, ja Koulukadun vilkkaan liikenteen taustamelun vähitellen vaimetessa.

Koivupuisto on yksi kaupungin viheralueyksikön viime vuosina kunnostamista kohteista. Nyt alue on siisti, kukkaistutuksia on taas tehty, ja istumapenkkejäkin löytyy – useampikin Koulukadun ja Rantakadun välisen maisemapuron varrelta, kivetyllä puistokäytävällä.

Vuoripuro-suihkukaivosta voi nauttia vain näin kesäaikaan.

Olin eilen illalla (17.6.2019) kameran kanssa Koivupuistossa, - kuvauskohteenani siis suihkukaivo, vuoripuro.

Keidas keskellä kotikaupunkiamme.

Suosittelen tätäkin kaunista kohdetta jokaiselle, niin vaasalaisille kuin täällä vierailevillekin!

Kuvat: AN 17.6.2019.


Perusfaktaa tästä Vuoripuro – suihkukaivo maisemateoksesta

Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

Vuoripuro-suihkukaivo Vuoripuro-suihkukaivo sijaitsee Koivupuistossa Koulukadun puolella. Suunnittelija on amerikkalainen maisema-arkkitehti Kurt Meyers, joka työskenteli kaupunginpuutarhalla 1987-1988. 
Suihkukaivo koostuu kolmesta suuresta vaaleanharmaasta graniittilohkareesta. Graniitti on Kurun vaaleata graniittia. Suurimman n. 2 metriä korkean lohkareen keskeltä pulppuaa vesisuihku ja se valuu lohkareitten alapuolella olevaan altaaseen. 
Altaan halkaisija on noin 3 metriä. Tämän alapuolella on suurempi, halkaisijaltaan noin 7 m, matala allas. jossa lapset voivat kahlata. Isosta altaasta vesi valuu luonnonkivettyä puroa pitkin alas kohti Karhu-patsasta. 
Karhun edessä on pienempi allas ja siinä on myös ylimeno, josta vesi pääsee valumaan kohti puiston alaosassa olevaa viimeistä allasta. 
Suurten graniittilohkareiden ympärille on kerätty suuria luonnonkiviä Pilvilammen maastosta. 
Karhu-patsaan kohdalla on kaivo, ja siellä on vesipumppu, joka kierrättää vettä suihkukaivossa. Suihkukaivo vihittiin käyttöön 19.10. 1988.

 Lainaus päättyy


Aikaisemmin kohde on esitelty tässä blogissa
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/10/vuoripuro-suihkukaivo-19-lokakuuta-1988.html


Nautitaan keskikesästä – keskellä kaunista Vaasaa!

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...