keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

UHRIKUPIT – OSTOSKESKUKSEN KUPPIKALLIO

Peruskalliossa olevat uhrikupit löytyvät nykyään sisätiloista, ostoskeskuksen lasiseinäisestä tuulikaapista. Kohde on Vähänkyrön keskustassa, kirkosta 250 m etelään.

Osoite: Heikkiläntie 1. Vähäkyrö, Vaasa
Kuvat: AN, 26.5.2018

Tässä uhrikuppikohteessa on kalliossa kaksi toisiaan lähellä olevaa n. 2,5 cm syvää ja 8 cm halkaisijaltaan olevaa syvennystä, eli varsinaista uhrikuppia. Kolme muuta pienempää, näkyvää ovat kuppien aihelmia.Yhteensä pieniä aihelmia on kohteessa enemmänkin.

Kohteen infotekstin mukaan uhrikuppien arvioitu aikakausi on n. 500 jKr.

Esittelytekstit seinällä kertovat, että uhrikiven kuppeihin laitettiin satoa, maitoa tai pyynnin antimia. Vainajien katsottiin olevan kiinteä osa sukua ja kiven kuppeihin tuotiin heille kuuluva esikoisosa maallisesta hyvästä. Tämän tavan uskottiin myös takaavan eläville onnen, menestystä ja terveyttä.

Vähänkyrön, Isonkyrön ja Vöyrin alueilla toteutetuissa tutkimuksissa, kaivauksissa ym. on tehty runsaasti rautakauden esinelöytöjä. Ne todistavat seudulla olleen pitkäaikaista asutusta aikana, jolloin alue oli merenrantaa ja saaristoa. Maankohoamisilmiö on aiheuttanut rantaviivan pakenemisen nykypäivänä jo 30 km päähän Vaasaan.Kuva: AN.

Tutustu Vähänkyrön kiehtovaan menneisyyteen ja nähtävyyksiin
 
https://issuu.com/graafisetpalvelut_vaasa/docs/vahakyro_esite_screen


Tämä blogikirjoitus on osa Rojekti X= hanketta.

Vähänkyrön yli kymmenestä kohteesta on tekeillä karttaan merkitty reitti, kävelyyn tai pyöräilyyn/autolla soveltuva kokonaisuus.

Reitti tulee myöhemmin mukaan Vaasan kaupungin Karttapalvelun kesäkuussa 2019 julkaistuun mobiilisovellukseen.

Uusien kuvien ja lisätietojen täydentämiseksi tähän kirjoitukseen toivon asiasta kiinnostuneiden olevan yhteydessä allekirjoittaneeseen.

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät! Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Uhrikupit netissä, suora linki fb-kohteen kommentoihiin TÄÄLLÄ  (tulossa pian)

Rojekti X = sivusto
https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...