keskiviikko 28. elokuuta 2013

Taidehalli sai jatkoa!

Kuva: Oppilastyö. Kuvanmuokkaustehtävä 9. luokan taidehistorian jaksolla.
Kenen valitsemia, millaista taidetta, taiteilijoiden vai myös harrastajien ja koululaisten töitä saamme jatkossa Vaasan Taidehallissa nähdä?

Ainakin ensi vuoden, eli 2014 loppuun, voi Vaasan Taidehalli jatkaa Pohjanmaan museon alaisuudessa. Näin päättivät eilen museolautakunnan jäsenet äänin 6 – 2. Puheenjohtaja Tapio Oikarisen (vas.) ja vpj. Ari Sundbergin (r.) esityksestä näin päätettiin tehdä, hienoa! Puolesta olivat puheenjohtajien lisäksi: Eeli Marttunen (sd.), Manu Korkman /kok.), Gun Väkeväinen (r.) ja Päivi Rantamarkkula (sd.). Taidehallin sulkemista osana Pohjanmaan museon toimintaa puolsivat Jarno Kojonen (ps.) ja Miia Kahila (kok.).

Päätös tarkoittaa sitä, että Pohjanmaan museon on kaupungin määräämät säästötavoitteet saavuttaakseen tingittävä kaikenlaisissa menoissa, mutta pystyttävä pitämään Taidehallia auki vielä ainakin tulevan budjettikauden. Ja sitä, että kaupungin on Taidehallia puolustavien tahojen kanssa käynnistettävä aktiiviset toimet löytääkseen uudenlaisiakin ratkaisuja Taidehallin menojen kattamiseen, ja kenties uudenmuotoisten toimintojen aikaansaamiseksi.

Pidemmän aikavälin kehitystyö on aloitettava mahdollisimman pian. Samalla voitaneen aloittaa myös Taidehallin 50-vuotisjuhlien valmistelut. Mukaan on varmaankin mahdollista saada taiteilijoita, jotka ovat olleet mukana alusta alkaen, eli 1966 lähtien.

Pohjalainen uutisoi tänään (28.8.)

”Museolautakunnan puheenjohtaja Tapio Oikarisen mukaan päätöksen puolesta puhui vahvimmin taidehallin tunnearvo ja tärkeys taidemaailmalle.”
”Yllätyimme positiivisesti siitä, kuinka kulttuuri- ja taiteilijapiirit nousivat yhdessä puolustamaan paikan kohtaloa.”
Lukuisat paikalliset taideyhdistykset vetosivat museolautakuntaan ja pyysivät taidehallia koskevalle päätökselle lisäaikaa.

Kiitos 

Eilinen päätös oli hieno! Kiitos lautakunnalle.
Nopealla aikataululla syntyi myös voimakas, asiallinen kirjoittelu Taidehallin puolesta lehdissä, sekä Vasabladetissa että Pohjalaisessa. Mielenilmaukset olivat selvä osoitus kokonaistilanteen aidosta ymmärtämisestä ja uskosta ratkaisujen löytymiseen. Tuumaustauon saaminen tähän kohtaan oli oikeasti viisas teko. Ei muuta kuin tästä vaan yhdessä eteenpäin!

Kirjelmämmekin vaikutti

Osaltaan myös lautakunnan kokoukselle laatimamme kirjelmä vaikutti asiaan. Sovitusti kirje voidaan julkistaa vasta lautakunnan tiistain 27.8. kokouksen jälkeen, jotenka laitan sen nyt vielä tähän blogikirjoitukseni loppuun.

Arvoisat museolautakunnan jäsenet, puheenjohtaja Tapio Oikarinen, varapuheenjohtaja Ari Sundberg, sihteeri Heli Stenbacka

Käsiteltäväksi lautakunnan kokoukseen 27.8. 2013

Tiedoksi: Sivistystoimenjohtaja Christina Knookala, Vt. museotoimenjohtaja Katarina Andersson

Lähetetty myös lehdistötiedotteena: Pohjalainen, Vasabladet. Julkaisuvapaa keskiviikko 28.8.2013 alkaen. 

Asia: Taidehallin tulevaisuus

Vaasan Taidehallin tulevaisuudesta ja mahdollisesta sulkemisesta, ainakin osana Pohjanmaan museon toimintaa, päätettäneen seuraavassa lautakunnan kokouksessa 27.8.2013.

Koska kaupunki olemme me kaikki yhdessä, eikä vain pelkkä organisaatio, pyydämme lautakuntaa

1. varaamaan lisäaikaa ennen lopullista päätöksentekoa (esim. joulukuun alkuun)

2. asettamaan ”kuuntelijan”, eli selvitysmiehen, jonka tehtävään kuuluu ottaa yhteyttä ainakin seuraaviin alla lueteltuihin tahoihin, ja kokoamaan heiltä saatujen mielipiteiden pohjalta lautakunnalle yhteenveto Taidehallin / uudenlaisen Taidehallin konseptin toteuttamiseksi. Tavoitteena on oltava Taidehallin tiloissa heti vuoden 2014 alusta alkaen toimintaansa keskeytyksettä jatkava ja parhaimmalla mahdollisella tavalla toimiva Uusi Taidehalli.

Haluamme muistuttaa Vaasan Taidehallin olevan ainutlaatuisen näyttelytilan, joidenkin arvioiden mukaan neljän merkittävimmän joukossa koko Suomessa, kun huomioidaan kaupungin statuksella toimivat Taidehallit. Täällä on jo pitkät ja historialliset perinteet. Paikka ansaitsee ehdottomasti ”uuden kukoistuskautensa”!

On siis selvitettävä: millainen olisi paras ratkaisu?

1. Vaasan kaupungin kannalta – Pohjanmaan museon säästötavoitteet /nykyisten museoiden intressit

2. Taiteilijoiden kannalta – Vaasan ammattitaiteilijat, järjestöt – harrastajataiteilijat, taideyhdistykset, IBIS, valokuvauskerhot ym.

3. Lasten ja nuorten kannalta, taidekasvatuksen näkökulmasta – koulut, taiteen perusopetus, päiväkodit jne.

4. Taideyleisön kannalta – vaasalainen näyttelyissä ja taidetilaisuuksissa käyvä väki, turistien toiveet, Vaasan imago kulttuurikaupunkina, taide- ja kulttuuritoimittajat

5. Taidekaupan ja mm. gallerioiden ja taidetapahtumien kannalta – liike-elämä, hotellit, tapahtumajärjestäjät jne.

Selvitysmiehen tulisi olla arvovaltainen, ja suurta luottamusta nauttiva, vaasalaisen kulttuurielämän tunteva alan asiantuntija.

Vaasassa 22.8.2013
Tuija-Arina Sundelin Vaasan Taiteilijaseura ry:n pj.
 Aimo Nyberg Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n pj.

 Tämä kirjelmä on laadittu kiireellisellä aikataululla, johtuen museolautakunnan kokousten aikatauluista. Yllä olevan kirjelmän laatijoiden lisäksi tukensa ilmoittivat samana päivänä olleissa Taidehallin, Ibiksen ja Black Wall Galleryn avajaisissa tavoitetut vaasalaisten taideyhdistysten edustajat.

Valokuvagalleria IBIS, vpj. Gunnar Bäckman
Vaasan Saskiat ry, Pirketta Levón
Pohjalainen Taiteilijaliitto, Cata Ahlbäck
Näyttämö Pegasos, ym. Paula Blåfield
Tikanojan taidekodin ystävät ry, Tuulikki Kouhi
Vaasan Taiteilijaseura, Asko Halme

Yleistä nimienkeruuta Taidehallin / Uuden Taidehallin puolesta ei tänään vielä ole aloitettu. Millä tavalla nimienkeruu toteutettaisiin on jatkossa suunniteltava mahdollisen monen mukaan haluavan yhdistyksen sekä yksittäisten henkilöiden toimesta. Kirjelmän ja nimienkeruulistan käännös ruotsiksi on myös tehtävä pikaisesti.
Kirjelmän on koonnut yhteen, ja eteenpäin toimittanut: Aimo Nyberg, kuvataiteen lehtori, VKA ry:n pj.
050 3308540, aimo.nyberg(at)netikka.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...